De neus bestaat deels uit been, en deels uit kraakbeen. Het neusbeen is een klein, driehoekig beentje dat deel uitmaakt van de schedel. Het kraakbeen zit aan het neusbeen vast en verdeelt de neus in 2 helften. Bij een gebroken neus of neusfractuur is het neusbeen gebroken en/of verplaatst.
Bij een kneuzing lijkt de neus soms scheef te staan door de zwelling. Vaak wordt dan eerst enkele dagen afgewacht om te zien of de neus echt scheef staat als de zwelling is verdwenen. Bij een breuk staat de neus meestal duidelijk scheef.
Pijn. De meeste mensen hebben na deze operatie weinig pijn. U kunt een pijnstiller vragen aan de verpleegkundige. Als u een kapje op uw neus hebt, moet u dat een week laten zitten.
Plaatselijke verdoving bij rechtzetten neus
Op de polikliniek kan de neus plaatselijk worden verdoofd met een injectie en watten in de neus met pijnstilling. Vervolgens beoordeelt de KNO-arts de breuk en zet met zijn handen - of als het nodig is een instrument - de neus direct recht.
Er zijn geen medicijnen tegen een scheve neus. Als de neuspassage verminderd is bij een scheve neus, kan een ontstekingsremmende neusspray mogelijk helpen.
Neuscorrectie kosten
Bij een kleine aanpassing van de neus ben je volgens dr. Menger goedkoper uit. 'Als je alleen de neusvleugels wilt versmallen, dan kan dat met een lokale verdoving voor 1.500 tot 2.000 euro.
Bij veelvuldig gebruik kan chronische ontsteking van het neusslijmvlies optreden en dat kan een gat in het neustussenschot veroorzaken. Neuspeuteren. Veel neuspeuteren met kleine bloedinkjes en korstvorming kan een neustussenschot perforatie tot gevolg hebben. Overmatig of verkeerd gebruik van neussprays.
Indien de neus gebroken is maar geen standsafwijking heeft, is er geen verdere behandeling nodig. Maar als de gebroken neus wel scheef staat is het verstandig deze te laten rechtzetten door de KNO-arts. Het is belangrijk alert te zijn op een bloeduitstorting in het neustussenschot (septumhematoom).
In de acute fase doet een neusfractuur pijn en begint de neusrug te zwellen. Nadien kan er een ecchymose (blauwe plek) ontstaan welke uitzakt tot naast de neusrug. De zwelling gaat meestal na enkele dagen verminderen, waarna er een mogelijke scheefstand wordt opgemerkt.
Een scheve neus wordt meestal veroorzaakt door een trauma of ongeval in het verleden. Als de neus scheef is gaan staan in de vroege jeugd, waarbij er nog sprake is van groei, dan kan de scheefstand nog verergeren met de leeftijd. Soms is een scheefstand aangeboren, maar valt het niet op bij de geboorte.
In sommige gevallen is de beschadiging aan de buitenkant te zien of te merken in de vorm van een zwelling en scheefstand van de neus, in andere gevallen niet. Ouders schrikken meestal flink wanneer een kind op zijn neus is gevallen of geslagen. Het kind heeft dan vaak ook een bloedneus.
Of de neus echt gebroken of gekneusd is, blijkt uit het neusonderzoek. Door de neus te bekijken en eraan te voelen wordt duidelijk of er sprake is van een neusfractuur en/of afwijkingen van het neustussenschot. Een röntgenfoto is NIET noodzakelijk, tenzij er verdenking is op schade buiten de neus (kaak, oogkas).
Snuit niet te hard, door de gebroken neus kan dan lucht onder de huid van de oogleden komen. Knijp daarna in schrijfhouding (het hoofd iets voorover gebogen) de neus 10 minuten vlak onder het neusbeen dicht. Houd het hoofd niet achterover.
De KNO-arts maakt een kleine snee aan de voorrand van het tussenschot (bij de neusgaten). Vervolgens maakt hij het slijmvlies dat de binnenkant van de neus bekleedt, los. De arts herstelt de afwijking aan het tussenschot door een deel te verwijderen of de scheef gegroeide delen los te maken en recht te zetten.
Het herstelde neustussenschot wordt na de operatie op de plek gehouden met tampons in de neusgaten. Zo kunnen slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar groeien. Soms worden op en naast uw neus een aantal pleisters geplakt die uw neus ondersteunen. Meestal worden de tampons 1-2 dagen na de operatie verwijderd.
Zadelneus. Het neuskraakbeen van vooral GPA/(Wegener) patiënten kan zodanig worden aangetast, dat er een zadelneus ontstaat. Het kraakbeen in de neusbrug sterft af en er ontstaat daar een gat. Aan de buitenkant is dat te zien omdat er een deuk in de neus ontstaat.
Wat u kunt verwachten
Een zwelling aan de binnenkant veroorzaakt al snel een neusverstopping. Uw neus kan ook aan de zijkanten (buitenkant) opzwellen. Het is direct na de val moeilijk te beoordelen of, en zo ja, wat er beschadigd kan zijn. Door de zwelling is vaak ook niet goed te zien of de neus scheef staat.
Neusklachten door een ongeval wordt in medische termen een 'neustrauma' genoemd. Van een neustrauma is sprake wanneer de neus betrokken is bij een (onge)val, slag of stoot. Hierdoor kan de neus beschadigd raken. Deze beschadiging kan aan zowel de buiten- en/of aan de binnenkant zijn.
Binnenkant neus
De binnenkant van de neus bestaat uit een linker en rechterhelft welke die elkaar gescheiden zijn door het neustussenschot of septum. Het heeft een belangrijke ondersteunende functie voor de neusrug. Het voorste deel van het neustussenschot is gemaakt van dun kraakbeen en het achterste deel van bot.
Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Antibiotica hebben meestal geen invloed op de klachten of op het herstel.
Een bobbel op de neus is bij de een meer zichtbaar dan bij de ander. Het hangt af van de grootte van het kraakbeen en bot onder de neusrug. De bobbel kan in de loop der tijd groeien (het kraakbeen van de neus en het oor blijven immers je gehele leven een beetje groeien).
Oorzaken van een afgestorven neustussenschot
Een verwonding tijdens of na een operatie, chronisch neuspeuteren, inademing van scherpe en irriterende stoffen, veelvuldig snuiven van cocaïne of een vorm van kanker kunnen alle een gat in het tussenschot veroorzaken.
Een Romeinse neus staat voor het vrije denken. Je zult niet denken zoals ieder ander en je loopt ook nooit echt in de pas. Je bent ook zeker niet bang om een risico te nemen en volgt altijd je eigen principes.
De buitenzijde van de neus is een omgekeerde trechter die uit meegevend kraakbeen bestaat. Hierdoor is hij flexibel en tegen een stootje bestand. Door de trechtervorm kan de lucht goed naar binnen stromen. De uitwendige vorm bied ook ruimte voor organen die binnen in de neus liggen.