Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
In Nederland kan de officier van justitie voor het onderzoek van een ernstig misdrijf in bepaalde gevallen de politie de opdracht geven je telefoon af te tappen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen, gedurende maximaal vier weken.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Is *#21# bellen om inkomende telefoontjes direct door te schakelen naar je voice mail. Als iemand dan belt, gaat hij meteen naar je voicemail. Je moet hem dan wel weer even uitzetten als je wel weer bereikbaar wil zijn.
De chatdienst Telegram wordt sinds de coronapandemie steeds vaker door criminelen gebruikt voor het verspreiden van illegaal beeldmateriaal zoals sexvideo's en kinderporno. Dit ontdekte het onderzoeksteam van KPN security toen zij negentig dagen meekeken in meer dan 100 kanalen van de populaire chatdienst.
Grote hoeveelheid informatie. Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Kan de politie telefoongesprekken opvragen? De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Afluisteren van de politie was sindsdien niet meer mogelijk. Het P2000-systeem (onderdeel van C2000) is een digitaal systeem dat door de politie, brandweer, ambulance, traumahelikopters en de KNRM wordt gebruikt om mensen via hun semafoon op te roepen.
Omdat de inhoud van moderne telefoons meestal versleuteld is, kan de politie de smartphone vaak niet zomaar ontgrendelen. Als de telefoon beveiligd is met een toegangscode, zal de politie eerst vragen of u de code vrijwillig wilt geven. Het is belangrijk om te beseffen dat u daartoe niet verplicht bent.
De politie speelt hier een belangrijke rol in. Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf en als de rechtsorde gevaar loopt. De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben.
Een telefoontap is het door een derde partij aftappen van een telefoonlijn om heimelijk telefoongesprekken tussen twee partijen af te luisteren. Het is illegaal wanneer dit door particulieren gebeurt, maar politie en geheime diensten mogen binnen de kaders van de wet op legale wijze telefoontaps plaatsen.
– vijf gesprekken worden opgeschreven alsof verdachte iets verstrekt, terwijl verdachte degene is die naar iets vraagt; – van twee gesprekken wordt een geheel andere inhoud opgeschreven dan er te horen is; – aan twee lege gesprekken wordt een drugsgerelateerde inhoud toegeschreven.
De telefoon wordt door de politie meestal in beslag genomen om onderzoek te doen. Op basis hiervan wil de politie bewijs proberen te verzamelen in de strafzaak, bijv. Voor getapte gesprekken of zendmastgegevens hoeft de telefoon niet in beslag genomen te worden.
Nederlandse politieagenten mogen tijdens een onderzoek de vingerafdruk van een verdachte gebruiken om een telefoon te ontgrendelen. Dat mag onder lichte dwang. De Hoge Raad oordeelt dat dat niet in strijd is met het recht om niet mee te helpen met de eigen veroordeling.
Ben je verplicht de agenten binnen te laten? Neen. Je mag bijvoorbeeld voorstellen jouw medewerking aan het onderzoek te verlenen door naar het politiebureau te komen. De politieagent mag wél jouw woning binnen als hij een huiszoekingsbevel op zak heeft van de onderzoeksrechter.
Telegram biedt versleutelde chats aan en is over het algemeen veiliger dan WhatsApp. De metadata is gelukkig onzichtbaar voor gewone Telegram-gebruikers, maar zou wel gemakkelijk te achterhalen kunnen zijn door geheime diensten.
De online berichtendienst Telegram is volledig beveiligd door middel van encryptie. Zo zijn de berichten standaard beveiligd, maar is het ook mogelijk om een 'geheim gesprek' te starten waarbij berichten enkel door een specifieke code per toestel kan worden ontgrendeld.
Telegram heeft een aantal functies die het tot een veel uitgebreider sociaal mediakanaal maken dan bijvoorbeeld WhatsApp. Zo kun je de app toegang geven tot je locatie, en chatten met andere mensen in je buurt. Ook is het mogelijk om groepskanalen te maken die automatisch zichtbaar worden voor mensen in de buurt.
'Fake A Call' (Fake een oproep) Je komt soms in situaties terecht dat je niet met iemand wilt praten. Dan kan jij jezelf redden door je zogenaamd te laten bellen met deze app. Je kan deze telefoontjes inplannen of direct een nep telefoontje laten plegen. Download hier de app voor iOS en Android .
Het IMEI-nummer wordt gebruikt om je telefoon te identificeren. De 15-cijferige code is uniek en wordt door een provider of fabrikant aan een specifiek toestel gekoppeld. Aan de hand van het IMEI-nummer kan een provider bijvoorbeeld het toestel blokkeren, waardoor het onbruikbaar wordt.
De Nokia 8210 stamt uit 1999, heeft geen WiFi, Bluetooth of near field-verbinding, waardoor niemand je kan volgen. Wel zit er infrarood op, waardoor je vliegensvlug al je contacten over kan zetten naar een ander toestel.