Als je gebeld bent door een privénummer/anoniem nummer, dan klopt het inderdaad dat je deze niet terug kunt bellen. Je kunt nummers alleen terugbellen als het telefoonnummer ook daadwerkelijk zichtbaar is.
Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het eerste advies, niet opnemen. Zolang jij niet opneemt, maak je geen kosten. Als je zeker weet dat het een frauduleus nummer is, kan je naar je provider stappen om het nummer te laten blokkeren, zodat jij niet meer gebeld kan worden door dat nummer.
Mensen met een privénummer kunnen goede redenen hebben om hun nummer geheim te houden, bijvoorbeeld omwille van hun beroep of omdat ze hun persoonlijke gegevens niet willen verspreiden. Of misschien zijn ze simpelweg vergeten om deze functie uit te schakelen voor hun vaste lijn of mobiel nummer.
Wanneer u terugbelt lijkt het alsof u geen gehoor krijgt, maar ondertussen heeft u al verbinding en wordt er een bandje afgespeeld met een zogenaamde 'wektoon'. De oplichters hebben peperdure telefoonnummers in gebruik, waardoor u een enorm hoge telefoonrekening krijgt.
Het nummer behoort niet tot je contacten of iemand belt bijvoorbeeld met een privénummer. Dit hoeft niet meteen een opdringerig bedrijf of persoon te zijn. En soms is er een goede reden om een nummer privé te houden. Iemand wil zijn gegevens niet verspreiden, of omwille van diens beroep belt iemand anoniem.
Dat vind je misschien vervelend, maar is op zich niet gevaarlijk. Er zijn echter ook veel vormen van oplichting bekend waarbij je gecontacteerd wordt door een onbekend nummer. Wangirifraude is een vorm van oplichting waarbij men probeert om je te laten terugbellen naar dure betaalnummers.
Verwar de buitenlandse 0088- of +88 nummers niet met de Nederlandse 088-bedrijfsnummers. De 088-bedrijfsnummers kunt u gerust bellen. Het bellen naar een Nederlands 088-nummer kost hetzelfde als het bellen naar een vast telefoonnummer. Wij waarschuwen alleen voor 0088- en +88-nummers.
Onbekend bellen
Staat het nummer al in de contactenlijst, dan ziet de ontvanger de opgeslagen naam. Het is mogelijk om als beller de nummerherkenning uit te zetten. De ontvanger ziet dan geen naam of telefoonnummer maar iets als 'Privé' of 'Anoniem'. Dit is fijn als u uw nummer liever niet deelt.
Wanneer uw telefoonnummer gespooft is, wordt er niet echt vanaf uw nummer gebeld, maar de ontvanger ziet uw nummer wel op zijn/haar telefoon staan. Omdat er in werkelijkheid vanaf een ander nummer wordt gebeld, zult u het gesprek niet terugvinden in uw belgeschiedenis en op uw factuur.
Verdachte telefoontjes melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Je kan gebeld worden door buitenlands telefoonnummer dat je niet bekend voorkomt.
Indien een beller mogelijk een spammer is, verschijnt in de tekst 'suspected spam caller' in beeld, samen met een groot waarschuwingsbord, zo vertelt Google. Gebruikers kunnen alsnog opnemen indien gewenst. Ook kan ingesteld worden dat dat nummer altijd naar de voicemail gaat.
Hackers kunnen je telefoonnummer gebruiken om spam- of sms-berichten te verzenden, bijvoorbeeld om je te vragen om geld over te maken naar een bepaalde rekening. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met wie je je telefoonnummer deelt en om geen persoonlijke informatie te verstrekken aan onbekende personen.
Berichten met algemene en vage aanspreektitels, of alleen uw e-mailadres als aanspreking, kunt u beter wantrouwen.Ook taalfouten of een vreemde taal kunnen wijzen op een verdacht bericht. U kunt zelf verdachte berichten markeren als Spam of Junk en zo anderen waarschuwen.
Het is vodafone voicemail.
088 en 085 nummers zijn niet gebonden aan een specifieke regio, zoals een 020 nummer gebonden is aan omgeving Amsterdam. Deze nummers worden alleen gebruikt door bedrijven en geven je bedrijf een professionele en landelijke uitstraling.
Als je gebeld wordt door een telefoonnummer dat begint met 085, dan is het dus niet zo verwonderlijk dat je je afvraagt uit welke regio een 085 komt. Een 085 nummer is echter een netnummer dat niet gebonden is aan een bepaalde regio. Het is namelijk een landelijk netnummer dat vaak gebruikt wordt door bedrijven.
Zo werkt website spoofing
Een oplichter stuurt je een link een website, bijvoorbeeld via een e-mail of SMS. De link lijkt echt, maar gaat naar een gevaarlijke website. Zo'n nepwebsite lijkt sprekend op een echte website. Zo kan je denken dat je op de website zit van je bank, verzekering of webshop waar je vaak koopt.
Neem niet op als je door een (verdacht) onbekend nummer wordt gebeld en bel ook niet terug. Als je wel opneemt, blijft het vaak stil aan de andere kant van de lijn en wordt de verbinding vervolgens verbroken. Bel je terug, dan betaal je daar vaak veel geld voor.
Vormen van spoofing
Helpdeskfraude is een voorbeeld van telefoonspoofing. Je ontvangt een nep e-mail van bijvoorbeeld je bank of PostNL.Je komt via een link in een e-mail, app of sms terecht op een nepwebsite. De nepwebsite lijkt precies op de website van je bank of een webwinkel.
Door middel van IP-spoofing kunnen cybercriminelen kwaadwillende handelingen uitvoeren, vaak onopgemerkt. Zo kunnen ze je gegevens stelen, malware installeren op je apparaat of je server vast laten lopen. Your browser can't play this video.
Een e-mail, tekstbericht of betaalverzoek met een foute link erin is een veelgebruikte manier om je gegevens te achterhalen of je over te halen om geld over te maken. Dit heet phishing.