Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Een kip legt gemiddeld zo'n 320 eieren in haar leven! De grootte van de kip zelf zegt niks over de grootte van de eieren. Al zal een krielkip geen enorme eieren leggen. De hoeveelheid licht, het ras en de leeftijd van de kip zijn belangrijke factoren die spelen bij het leggen van de eieren.
Een doorsnee hen legt in de zomer ongeveer vijf eieren per week. Heb je drie hennen, dan kun je dus wekelijks een vijftien tal eieren verwachten. Dit is echter een gemiddelde, er zijn namelijk kippensoorten die amper eieren leggen, maar ook kippensoorten die jaarlijks 180 eieren of meer leggen.
Een kip legt eieren vanaf ongeveer 20 weken oud. Geef haar als voorbereiding vanaf haar 18e week legvoeding. Daarin zit meer kalk dan in, wat de eiproductie stimuleert en ondersteunt. Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken.
1 kip legt 2 eieren in 3 dagen, dus 3 kippen leggen 3×2=6 eieren in 3 dagen. In 9 dagen leggen deze 3 kippen 3 keer zo veel eieren als in 3 dagen. Conclusie: 3 kippen leggen 3×6=18 eieren in 9 dagen.
Op basis van aantal eieren
Een kip legt gemiddeld 200 eieren per jaar (een legkip: 300 per jaar). Het is dus een misvatting dat ze echt élke dag een ei leggen. Eén gemiddelde kip zorgt dus voor 3 à 4 eieren per week. Verbruikt je gezin gemiddeld 12 eieren per week, dan zal je dus minstens 3 à 4 kippen moeten nemen.
Sommige kippen worden wat ouder en blijven leggen tot ze een jaar of 5 à 6 oud zijn.Daarna hangt het van kip tot kip af wanneer ze in pensioen gaan. Naast de leeftijd zijn er nog andere mogelijke redenen waarom kippen van de leg raken. Het hangt van ras tot ras af hoeveel eieren een kip legt.
Bewaren van eieren
Tevens nemen eieren gemakkelijk de geur van andere producten op, wat de smaak meestal ook weer minder maakt. Nadat je ei dus minimaal drie dagen heeft gelegen, kun je 'm nog tot zeker 3 weken na het leggen opeten.
Reken voor een legkip op 6 à 10 euro. Een sierkip zoals een cochin of een araucana kost 20 à 25 euro. Hou er ook rekening mee dat kippen van nature groepsdieren zijn, haal daarom steeds minimaal twee stuks in huis.
Antwoord. Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt.
Misschien zijn uw hennen te oud, is het winter, zijn ze in de rui of broeds. Maar de kans bestaat ook dat uw kippen nog steeds eieren leggen, maar ze verstoppen in een nest dat ze buiten hun hok hebben gemaakt.
Wanneer een hen een ei legt kan per individu een beetje verschillen, maar over het algemeen leggen kippen eieren aan het einde van de ochtend. Probeer dus rond deze tijd de eieren te verzamelen. Verzamelt u tweemaal per dag de eieren, controleer dan of er later op de avond nog eieren zijn gelegd.
Kies bij aanschaf een toompje van 3 of meer kippen. Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht.
Hanen leggen geen eieren en zijn dus nutteloos voor boeren die legkippen houden. Hierom wordt er bij kuikentjes gekeken of het een mannetje of vrouwtje is. Voor de haantjes loopt het niet goed af. Elk jaar worden er zo 40 miljoen haantjes in Nederland vergast.
Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst, gaan kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen.
Ruiperiode
Ruiende kippen leggen minder of geen eieren. Nieuwe veren aanmaken vraagt immers veel eiwitten en hulpbronnen. Heb geduld. De eitjes zullen terugkomen wanneer je kippen minder energie en middelen nodig hebben om hun veren te laten groeien.
Geef je kippen daarvoor stukjes fijngestampte eierschaal als snack. Het is belangrijk dat je de eierschaal goed verpulvert. Anders gaan je hennen mogelijk hun eigen eieren kapotpikken. Ook regelmatig oesterschelpjes of een voedingssupplement geven zorgt voor sterke eieren.
Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.
Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Een bruine legkip is de topper onder de legkippen, en wel hierdoor: eierproductie start na 18 tot 21 weken. stoppen vaak niet met leggen in de winter. legt ongeveer 250 bruine eitjes per jaar.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.