Duiven vinden hun weg steeds weer terug door gebruik te maken van verschillende 'navigatiemethoden'. Duiven bepalen hun richting door de stand van de zon. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat duiven gebruik maken van het magnetisch veld rond de aarde.
Worden de duiven op een nieuwe plek vrijgelaten, dan weten ze dankzij dezelfde geuren waar ze zijn heengebracht. Ruiken ze een bepaalde geur die thuis uit het zuiden kwam nu veel beter, dan weten ze bijvoorbeeld dat ze naar het zuiden zijn gebracht en dus terug moeten vliegen naar het noorden.
Als een postduif wordt losgelaten zal deze eerst een paar rondjes vliegen. Dat doet hij om zich goed te oriënteren. Als de duif niet helemaal zeker van zijn zaak is, zal hij meerdere rondjes vliegen. Zodra hij zichzelf heeft georiënteerd, vliegt hij vervolgens de goede richting op.
Reisduiven beschikken over een goed ontwikkelde oriënteringszin waarbij ze gebruik maken van de stand van de zon, het aardmagnetisch veld en het aanleggen van navigatiekaarten. Tijdens de eerste levensweken leren duiven de stand van de zon correleren met een bepaald tijdstip van de dag.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Er zijn verschillende geuren waar duiven niet van houden. Sterke kruidengeuren als van peper, knoflook of mottenballen staan ze niet aan en kun je dus in je tuin verspreiden.
Met ultrasoon geluid kun je duiven afschrikken. Er zijn apparaten die het geluid van roofvogels kunnen nabootsen. Plaats een plastic roofvogel, bijvoorbeeld in de vorm van een havik. Dit werkt als een soort vogelverschrikker.
Volgens hoogleraar diergedrag Tim Birkhead kunnen vogels veel beter ruiken en horen dan de meeste mensen denken. Bovendien, zo betoogt hij in zijn boek De zintuigen van vogels, hebben ze emoties. Wetenschapsjournalist en bioloog Ronald Veldhuizen interviewde hem hierover. KIJK: u stelt dat vogels emoties kennen.
Postduiven gebruiken onder meer geuren om de weg naar huis te vinden. Het magnetisch veld van de aarde, de stand van de zon en visuele aanwijzingen op de grond zijn andere aanwijzingen waarop duiven zich oriënteren. Diverse duiven hebben medailles gekregen voor hun heldendaden tijdens de oorlog.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Duif Spirituele Betekenis
De duif zou je vragen om je te verbinden met je hogere zelf, vrede te voelen in jezelf en in harmonie te leven met Moeder Aarde en het universum. Onvoorwaardelijke liefde is een uitdaging. De grootste les zit in het onvoorwaardelijk houden van jezelf.
Het gezichtsvermogen van postduiven is totaal anders dan dat van mensen. Het is een wetenschappelijk bewezen dat postduiven gepolariseerd licht ofwel Ultra Violette(UV) straling waar kunnen nemen. En ze zien een heel panorama van bijna 360 graden in een oogopslag.
Reukvermogen. “Geuren zijn belangrijke aanwijzingen voor duiven aan de hand waarvan ze kunnen begrijpen waar ze zich bevinden in relatie tot hun woonplaats”, verklaart ze op BBC News. De wetenschappers onderzochten de invloed van het reukvermogen van duiven op hun navigatievermogen doormiddel van een experiment.
Update! De duiven zijn om 8:45 uur gelost.
Zij willen met het koeren indruk maken op de vrouwtjes, om ze op die manier te verleiden. Maar ook gebruiken ze hem indruk te maken op andere mannetjes, maar dan niet om ze te verleiden, maar om ze te imponeren en intimideren.
Nachtdieren hebben extra ontwikkelde staafjes waardoor uilen bijvoorbeeld in het donker tientallen keren beter zien dan wij. De gemiddelde duif heeft een slecht ontwikkeld nachtzicht. Ze heeft wel een uitzonderlijk goed ontwikkeld kleurenzicht. En dat dankt ze vooral aan een grote variatie aan kegeltjes.
Duiven mogen alleen 's avonds en 's nachts vliegen.
In de winter gaan houtduiven zwerven waarvan een klein deel wegtrekt in zuidwestelijke richting om te overwinteren. De meeste houtduiven blijven in Nederland en een klein deel trekt weg naar België en Frankrijk. Er komen ook duiven uit het noorden en noordoosten die hier komen om te overwinteren.
De uiterste afstand die een duif in één dag kan afleggen, bedraagt ongeveer 1100 km; sommige vluchten kunnen dan ook twee dagen duren. Men onderscheidt zo vier groepen wedstrijden: afstand tot 300 km (vitesse of snelheid of sprint) van 300 tot 500 km (midfond of halve fond)
Herkenning. Grootste duif van ons land. De adulte houtduif heeft een witte vlek in de nek, een brede roze borst en een zeer kenmerkende witte streep op de vleugels, die goed zichtbaar zijn tijdens de vlucht.
Duiven die hun partner kwijtraken, rouwen soms zelfs langer dan een jaar en weigeren een andere partner aan te nemen. En een jaar is lang, als je je bedenkt dat duiven vaak niet ouder worden dan 10. En ook ganzen, bijvoorbeeld, kunnen echt depressief worden als ze hun partner kwijtraken.
De achterblijver raakt van slag en zoekt en roept naar de weggevallen partner. Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren.
Duiven kunnen niet alleen tellen, maar zij kunnen ook abstracte wiskundige regels begrijpen. Dit blijkt uit een onderzoek van Damian Scarf van de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland. Opvallend, want in het dierenrijk zijn alleen primaten in staat om abstracte wiskunde regels te leren.
Ze benadrukt de wetenschappelijke én historische waarde van de vogel. Zo hielp de duif niet alleen Charles Darwin bij het ontwikkelen van zijn Origin of Species, ook tijdens oorlogen werden duiven ingezet om boodschappen te versturen en vandaag kan het dier nog een hulpmiddel zijn bij het opsporen van raketten.
Duiven worden al lang gehouden door de mens; als pluimvee, om ze (in duiventillen) vet te mesten en op te eten, als sierduif en vooral ook als postduif vanwege hun fenomenale oriëntatievermogen.