Knaagdieren transpireren niet maar raken hun warmte vaak kwijt via de oren en voetzolen. Konijnen raken hun warmte het meeste kwijt via de oren.
De symptomen die een konijn laat zien bij oververhitting zijn: Uitgestrekt liggen met de ogen half gesloten. Sloomheid. Ademen met het bekje open.
Het konijn dient onmiddellijk in een zo koel mogelijke omgeving gebracht worden. Via de oren regelt een konijn de lichaamswarmte, afkoelen kan daarom gebeuren door met lauw water de oren steeds af te sponsen.
Konijnen kunnen slecht tegen warmte. Van nature zijn ze gewend om zich bij warm weer terug te trekken in hun hol onder de grond, waar het tussen de 10 en 20 graden is. Onze huiskonijnen hebben die mogelijkheid niet. Zodra de buitentemperatuur warmer wordt dan 24 graden kunnen konijnen al last krijgen van de hitte.
Je kunt een ventilator gebruiken om je (binnen)konijn koel te houden, zolang je ervoor zorgt dat deze niet rechtstreeks op je konijn waait.
Om het buitenhok zo koel mogelijk te houden kun je er een wit of licht gekleurde laken overheen leggen en deze nat houden. Wanneer jouw konijnen binnen verblijven en je hier een plastic onderbak bij gebruikt, kun je goed koelen door koelelementen onder een deel van de bak te leggen.
Zet het konijnenhok op een beschutte plek, dus niet pal in regen, sneeuw en koude wind. Konijnen kunnen niet tegen vocht en tocht. Zorg ook voor een schuilhokje in het konijnenhok.
Zorg voor voldoende daglicht (maar geen direct zonlicht). Konijnen hebben dit nodig voor de aanmaak van vitamine D. Een garage of schuur is dus geen goede plek. Ook met drukke plekken maak je konijnen niet blij.
Waarom niezen konijnen? Konijnen niezen omdat hun neusholte geïrriteerd raakt. Dit kan gebeuren doordat een voorwerp van buitenaf, zoals een klein stofdeeltje, in de neus van het konijn terechtkomt. De neus kan ook geïrriteerd raken door een inwendige infectie of slijmophoping in de neusholte.
Konijnen kunnen niet zweten zoals mensen en ook niet hijgen zoals honden. Een konijn kan alleen via de oren warmte kwijtraken. Als de omgeving heel warm is, is dat geen manier die ze snel helpt afkoelen, dat kan best veel energie kosten, en daarvan koelen ze ook niet af.
Konijnen kunnen heel erg trillen als ze erg gestressd/bang zijn. Laat hem rustig wennen aan zn nieuwe omgeving en houd vooral het eten/drinken en keutelen goed in de gaten.
Konijnen kunnen niet zweten zoals mensen. Ze verliezen hun warmte via de oren, voorpootjes en door sneller te ademen.
Geef kleine beetjes tegelijk, verdeeld over 6-8 keer per dag (liefst zo vaak mogelijk). Zorg dat een ziek konijn zoveel binnenkrijgt dat het niet afvalt (dagelijks wegen). Een richtlijn voor de hoeveelheid dwangvoer is 25 - 50 ml per kg lichaamsgewicht per dag.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Konijn oververhit
Met temperaturen boven 26 graden celsius krijgen zij al moeite. Een konijn kan zo vrij snel oververhit raken. Vooral konijnen die te zwaar zijn en die heel jong of oud zijn hebben grotere kans op oververhitting. Het is daarom belangrijk dat u bij warmer weer goed let op tekenen van oververhitting.
Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten. Wie konijnen wil gaan houden, moet echter wel goed weten waar men aan begint.
Als je konijn knort, piept of gromt, dan voelt hij zich bedreigd en kan hij gaan aanvallen. Zit je konijn bijvoorbeeld tijdens het aaien zachtjes te tandenknarsen, dan voelt hij zich prettig. Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben.
Konijn maakt snurkend geluid
Soms maakt een konijn een snurkend geluid of maakt het geluid bij ademen. Een zwoegende of piepende ademhaling is altijd een teken van ziekte. Sommige konijnen snurken of pruttelen tijdens de slaap. Wanneer dit geluid alleen tijdens de slaap hoorbaar is, dan is er niet veel aan de hand.
Kan een konijn in het donker zien? In het donker heeft een konijn meer zicht dan in het licht. In het donker kunnen zij een stuk beter zien dan wij, terwijl hun zicht in het licht een stuk waziger is. Ook al kan je konijn je overdag dus niet heel helder zien, een konijn zal je wel degelijk herkennen aan je vorm.
Begin tegen je konijn te praten, begin met rustige bewegingen. Benoem de dingen die je doet, gebruik telkens dezelfde woorden zodat je konijn weet wat hij kan verwachten. Is je konijn goed aan je gewend, steek dan een hand uit en laat hem snuffelen. Misschien wil hij zelfs wel iets lekkers aannemen uit je hand.
Ze zien ook veel beter dan wij wanneer het schemert. In fel licht of donker ziet een konijn daarentegen niet goed. Net als mensenogen bevatten ook de ogen van het konijn geen 'tapetum' om beter te kunnen zien in het donker. Nachtdieren en roofdieren hebben dit meestal wel.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
Dat kan stro, hennep, zaagsel, beukensnipper of iets anders zijn. Je kunt ook combineren om zo jouw favoriete bodembedekking te creëren. Pas wel om met bodembedekkers waar veel stof vanaf komt. Die kunnen namelijk de luchtwegen van jou en je konijnen irriteren.
De slaaphouding kan per konijn verschillen (net als bij mensen toch?) Veel konijnen liggen op hun zij, maar er zijn er inderdaad ook die echt op hun rug met de pootjes omhoog in de meest ontspannen houdingen liggen te slapen.
Een gezond tussendoortje voor je konijnen
Doe bijvoorbeeld een stukje appel zonder pitten (niet te groot want fruit bevat veel suiker) in de blender aangelengd met water. Vul een lollyvorm (of een yoghurtpotje met stokje erin) en laat je appelijsje hard worden in de diepvriezer.