Dieetveranderingen: Bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, chocolade en suiker, kunnen seborrhoïsch eczeem verergeren. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan helpen de symptomen te verminderen. Vermijd koude temperaturen: Koude temperaturen kunnen de huid uitdrogen en seborrhoïsch eczeem verergeren.
Er zijn namelijk voedingsmiddelen die ontstekingsreacties kunnen uitlokken en daarmee een negatieve invloed kunnen hebben op acne, eczeem en andere inflammatoire huidaandoeningen.
Groenten zitten vol goede voedingsstoffen, maar sommige kunnen eczeem verergeren. Een onderzoek1 suggereert dat aardappelen, tomaten, paprika, peper en aubergine eczeemklachten kunnen triggeren.
Chocolade kan verschillende cutane allergische reacties veroorzaken zoals urticaria, eczeem , lokale of algemene jeuk, circumoraal erytheem, morbilliforme, scarlatiniforme erupties en roodheid van de oren. Systemische symptomen zoals ernstige hoofdpijn, rhinorroe, niezen, piepende ademhaling, misselijkheid en krampen kunnen ook voorkomen.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor cacao.Cacao allergie symptomen zijn onderander: huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen.
Symptomen van een chocoladeallergie kunnen zijn : galbulten, ademhalingsmoeilijkheden of zwelling van de lippen, tong of keel . Sommige mensen kunnen last krijgen van maagklachten, braken of diarree. In ernstige gevallen kan een levensbedreigende reactie genaamd anafylaxie optreden, waarvoor onmiddellijke medische aandacht nodig is.
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet.
Uiteindelijk wordt het eczeem juist erger door het krabben. De huid raakt er door beschadigd, waardoor bepaalde stoffen, bijvoorbeeld bacteriën en schimmels, makkelijker de huid kunnen binnendringen. Hierdoor ontstaan nieuwe irritaties, beschadigingen en infecties. Dit kan het eczeem en de jeuk verergeren.
Dr. Hussain zegt echter: "alles met ontstekingsremmende eigenschappen is goed voor de meeste ontstekingshuidaandoeningen", een categorie die eczeem, psoriasis en dyshidrotisch eczeem omvat. Specerijen zoals kurkuma en gember staan bijvoorbeeld bekend om hun ontstekingsremmende voordelen .
Hoewel er geen goede klinische studies zijn, kunnen gist- en schimmeleliminatiediëten nuttig zijn voor mensen die moeite hebben met het beheersen van hun seborroïsch eczeem. Dit houdt in dat brood, kaas, wijn, bier, overmatige koolhydraten en andere voedingsmiddelen die door gist of schimmels zijn gemaakt , worden geëlimineerd.
Wat helpt tegen eczeem? Een essentiële stap om eczeem zo rustig mogelijk te houden is het regelmatig aanbrengen van een hydraterende crème op de aangedane huid. Het helpt je huid gehydrateerd te houden, te voeden en verminderd de jeuk en irritatie die gepaard gaat met eczeem.
Koemelk kan geen "eczeem" veroorzaken. In zeldzame gevallen kan een allergie voor de eiwitten in koemelk geassocieerd worden met atopisch eczeem en de symptomen verergeren. Zelfs dan zijn sterke argumenten nodig voordat je de vinger kunt leggen op een koemelkallergie.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen. Eet geen kant-en-klaar maaltijden en gebruik bij de bereiding van je maaltijden geen 'pakjes en blikjes'. Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Conclusie: Het lijkt erop dat het consumeren van pure chocolade de gezichtshuid van jonge mannen beïnvloedt door de desquamatie van corneocyten te verbeteren en bacteriële kolonisatie van de RSSC te bevorderen . Deze veranderingen kunnen mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van acne. Voedingsfactoren kunnen de gezondheid van de huid sterk beïnvloeden.
Gember staat bekend om zijn sterke ontstekingsremmende werking.Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die last hebben van huidproblemen zoals acne, rosacea, en eczeem.
Opkomend onderzoek suggereert dat flavonoïden (plantmoleculen) kunnen helpen het immuunsysteem weer in evenwicht te brengen en dat ze gunstig zijn gebleken voor mensen met eczeem. Ze hebben veel gezondheidsvoordelen, maar in dit geval lijken ze te helpen door de afgifte van histamine te verminderen en het vermogen van de huid om infecties te bestrijden te vergroten.
Eiwitten in voedingsmiddelen, waaronder haver, kunnen een ongepaste reactie van het immuunsysteem veroorzaken, wat de symptomen kan verergeren als u al een huidaandoening zoals eczeem hebt . Bovendien ervaren sommige mensen met coeliakie (overgevoeligheid voor gluten) reacties op haver als gevolg van kruisbesmetting tijdens de voedselverwerking.
Mensen met contacteczeem krijgen uitslag als gevolg van overbelasting van de huid, vooral door water en zeep. Eczeem kan ook ontstaan als de huid in contact komt met irriterende stoffen.
Stress kan een eczeemtrigger zijn. Bij eczeem is de huid meestal droog en de plekken zijn naast droog en rood ook schilferig.In sommige gevallen zijn er ook bultjes of blaasjes te zien op de huid: Jeuk.
Constitutioneel eczeem heeft vaak te maken met een aanleg voor allergie. De allergie kan zich ook uiten in de vorm van hooikoorts of astma. Vaak zijn er ook andere familieleden met constitutioneel eczeem, hooikoorts of astma. Mensen met constitutioneel eczeem hebben vaak als kind al eczeem gehad.
Voedingsmiddelen die u moet vermijden als u eczeem heeft
Voor mensen met dyshidrotisch eczeem (eczeem van de handen en voeten) kunnen voedingsmiddelen die nikkel bevatten de symptomen verergeren . Hieronder vallen ingeblikt vlees, chocolade, zaden, bonen (inclusief soja), erwten, schelpdieren en zelfs sommige zwarte theesoorten.
Als je stopt met chocolade eten krijg je geen ontwenningsverschijnselen.Dat is pijn in je lichaam van het niet eten van chocolade. Dus kan je niet echt aan chocolade “verslaafd” raken.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).