2- De appel : Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Om zoveel mogelijk vezels binnen te krijgen, eet je appels met schil en al. Tip: maak eens deze lekkere soep met appel, bijzonder smakelijk! Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
Ook bevat fruit vaak de nodige vezels! Vezels zelf zijn niet verteerbaar, maar ze bevorderen wél de opname van voedingsstoffen in je lichaam. Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen.
Appels kunnen de gezondheid van de darmen bevorderen
Appels bevatten pectine, een type vezel dat als prebioticum in uw darmmicrobioom fungeert, en een gezonde darm is vaak de sleutel tot een betere gezondheid. Omdat voedingsvezels niet verteerd kunnen worden, bereikt pectine uw dikke darm intact, wat de groei van goede bacteriën bevordert.
Appels zijn een bron van vitamine C en antioxidanten
Appels bevatten veel vitamine C en antioxidanten. Vitamine C zorgt voor een betere opname van het mineraal ijzer uit de voeding. Dit bezorgt het lichaam energie en zorgt voor een goede weerstand. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Appels zijn een goede bron van voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C en antioxidanten die kunnen helpen bij een gezonde spijsvertering, hersengezondheid en gewichtsbeheersing . Er is bewijs dat appels ook kunnen beschermen tegen bepaalde chronische ziekten, waaronder kanker, hartziekten en diabetes type 2.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Appels. Een klein onderzoek uit 2019 wees uit dat onder 40 deelnemers met een licht hoog cholesterolgehalte, het eten van twee appels per dag zowel het totale cholesterolgehalte als het LDL-cholesterolgehalte verlaagde . Het verlaagde ook de niveaus van triglyceriden, een type vet dat na een maaltijd in de bloedbaan terechtkomt.
Ze onderzochten zowel biologische als conventionele appels die in de winkel werden gekocht. Na analyse van de resultaten ontdekten ze dat een typische biologische of conventionele appel van 240 gram ongeveer 100 miljoen bacteriën bevat , en veel daarvan bevindt zich in de kern van de vrucht, met name de pitten. Slechts 10 miljoen bacteriecellen leven in het vruchtvlees.
Vermijd 'gas opwekkend' eten.
Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.).
Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
V: Met welk fruit kunt u buikvet verliezen? Antwoord: Appels, tomaten, guaves, aardbeien, kiwi, ananas, watermeloen, peren, bosbessen, frambozen, sinaasappels en avocado's zijn allemaal vruchten die kunnen helpen bij het afvallen en het verbranden van buikvet.
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Het eten van 100 tot 150 gram hele appels per dag — ongeveer één kleine tot middelgrote appel of 1 kopje gesneden appels — kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Regelmatige appelconsumptie kan de bloeddruk verlagen, de polsdruk verlagen en het totale en LDL (slechte) cholesterol verlagen, terwijl het HDL (goede) cholesterol verhoogt.
Verlaagt het slechte cholesterolgehalte .
Chrysophyllum albidum of Afrikaanse sterappelvruchten bevatten stoffen die saponinen worden genoemd. Ze binden zich aan slechte cholesterol en voorkomen dat het in uw bloedbaan terechtkomt.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Eet voldoende voedingsvezels
Bij diarree zorgen vezels ervoor dat de ontlasting dikker wordt. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Vezels zijn er in twee soorten. Het is het beste om een combinatie van deze vezels te eten.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Rode appels komen opnieuw als winnaar uit de bus, met hogere niveaus van quercetine in vergelijking met groene appels. In een rode appel zit er tot 480 milligram per kilogram, bij een groene tot 250 milligram. Uit onderzoek blijkt dat quercetine ontstekingsremmende en hartbeschermende eigenschappen heeft.
Voor de meeste mensen is het veilig om 's avonds een appel te eten en het kan onderdeel zijn van een gezond dieet . Het is belangrijk om je te richten op algemene eetgewoonten en levensstijlkeuzes in plaats van specifieke voedingsmiddelen of tijdstippen van consumptie als schadelijk te bestempelen.