Meer dan driekwart van de de energie die bitcoin gebruikt, is duurzame energie. Een groot deel daarvan zou verloren gaan als het niet voor bitcoin zou worden gebruikt. Dat komt doordat bitcoin niet locatie-gebonden is. Miners zetten hun computers neer daar waar de energie is, niet andersom.
Transacties in bitcoins zijn bijzonder vervuilend. Afgelopen jaar zorgde elke bitcointransactie voor een CO2-uitstoot van 402 kilo, bijna net zoveel als een gemiddeld Nederlands huishouden uitstoot in drie weken tijd. Dat blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).
Bitcoins 'minen' slurpt energie
Dit proces, het maken van de virtuele munt, gebeurt op grote computers die energie slurpen. Het minen gebeurt vooral in landen waar de energiekosten laag zijn, zoals in China. De energie die hierbij verbruikt wordt komt uit niet-duurzame bronnen, wat bijdraagt aan veel co2-uitstoot.
Energieverbruik van Bitcoin
Ongeveer een derde van deze energie wordt verspild. Bitcoin verbruikt 0,15% van de energie, waarvan ongeveer 59,5% uit duurzame bronnen en wat grotendeels gestrande en overtollige energie is, volgens onderzoek van de BMC. Dit is energie waar geen vraag naar is en niemand anders nodig heeft.
Duurzame crypto munt voor in de toekomst: Cardano ($ADA)
Cardano is de munt die beweert het meest milieuvriendelijk te zijn. Jaarlijks gebruikt het volledige ADA netwerk 7 gigawattuur aan stroom. Het stroomverbruik komt hiermee ongeveer neer op hetzelfde verbruik van 6 miljoen gezamenlijke huishoudens.
De Times stelt dat een enkele transactie op het Bitcoin netwerk 2.000 kWh stroom verbruikt. Dat is net zo veel als een gemiddeld Amerikaans huishouden in 73 dagen verbruikt.
Tesla-baas Elon Musk gaat de cryptomunt Dogecoin accepteren als betaalmiddel bij Tesla. Vooralsnog kan je geen Model X, Y of S met de munt kopen, maar kunnen klanten binnenkort wel merchandise afrekenen met de cryptovaluta.
In de code van de bitcoin blockchain staat dat er om de tien minuten een nieuw blok bij mag komen. Momenteel bestaat het bitcoin netwerk uit duizenden miners. Om te zorgen dat het minen tien minuten blijft duren, moet de moeilijkheidsgraad omhoog. Anders komen er te snel blokken vrij.
Het energieverbruik is bij bitcoin zo hoog omdat elke betaling door een heel netwerk aan computers gecontroleerd wordt. Decentraal, dus, waarbij iedereen kan meekijken. Dat kweekt een veilig gevoel bij gebruikers, een vertrouwen in de munt. Ook in traditionele valuta zoals de dollar of de euro hebben mensen vertrouwen.
Hoeveel energie verbruikt een NFT? Het minten van een NFT op het Ethereum platform verbruikt ongeveer 250 kWh, dit is gelijk aan wat een Nederlands huishouden gemiddeld verbruikt in 36 dagen.
'Als je kijkt naar het jaarlijkse energieverbruik door het bitcoinnetwerk, kun je dat delen door 365 dagen, en vervolgens door 900. Volgens mijn recentste schatting kom je zo op 599.196 kWh voor één bitcoin. Dat wil zeggen: evenveel als een gemiddeld Amerikaans gezin verbruikt in 56 jaar.
CO2-uitstoot per transactie
Volgens Digiconomist gebruikt één Bitcoin-transactie ongeveer 930 kWh aan elektriciteit. Volgens de Rabobank zou dit in neerkomen op ongeveer 330 CO2e per transactie in Nederland.
Kortgezegd zijn miners degenen die de transacties op het netwerk controleren en toevoegen aan de blockchain. Ze verzamelen een bundeltje van transacties in een block of blok en zetten vervolgens hun computer aan het werk in de hoop dat deze als eerste de oplossing te vinden die nodig is voor de publicatie van het blok.
Momenteel is die beloning 6.25 bitcoin. Om de 210.000 blocks wordt de beloning echter gehalveerd. In juli 2016 was de beloning nog 25 BTC per block. Het verifiëren van data en transacties kan door iedereen gedaan worden en gebeurd ook door computers verdeeld over de hele wereld.
Is Bitcoin illegaal in België en Nederland? Het antwoord is neen. Het is wettig om cryptomunten zoals Bitcoin te bezitten en er zelfs mee te betalen. Ook het minen en verhandelen ervan is legaal.
Mining is het valideren van transacties op de blockchain met een computer. Het doel hiervan is om transacties die plaatsvinden op de blockchain te verifiëren. Elke transactie op de blockchain is openbaar. Dit betekent dat je alle transacties kunt opzoeken die op de blockchain plaatsvinden.
Crypto minen met een app
Er zijn verschillende applicaties te vinden voor je mobiele telefoon waarmee je jouw telefoon kunt inzetten als crypto miner. Zo is er bijvoorbeeld MinerGate Mobile Miner, waarmee je verschillende altcoins en ook bitcoin kunt minen.
Nadat je de hardware, bitcoin wallet en een mining pool hebt aangeschaft, moet je nog een mining client aanschaffen voor je computer. De mining client (mining software) verbind je met de blockchain en het Bitcoin netwerk, terwijl hij ook werk levert aan miners en het volledige resultaat van hun opdrachten verzamelt.
Bitcoin (afgekort BTC) is een cryptovaluta en een mondiaal betaalmiddel. Het is de eerste gedecentraliseerde digitale munt die zonder centrale bank of centrale beheerder werkt. Het netwerk is peer-to-peer en de transacties gebeuren tussen de gebruikers onderling, zonder tussenpersoon.
De stichter van Shiba Inu is enkel gekend door de naam “Ryoshi”. Verder weten we bijzonder weinig over deze cryptofanaat. Net zoals Bitcoin-stichter Satoshi Nakamoto, van wie de identiteit nog steeds onbekend is, verkiest Ryoshi er voor om anoniem te blijven.
Wat is TeslaCoin? TeslaCoin is een geautomatiseerde crypto-handelsrobot die Tesla Coin cryptocurrency (TES) gebruikt om in jouw naam te handelen. TeslaCoin kan 24/7 handelen in Bitcoin, Ethereum, Ripple en Cardano.
Dogecoin (/doʊ(d)ʒkɔɪn/, code: DOGE, symbool: Ð) is een cryptogeld gemaakt door software-engineers Billy Markus en Jackson Palmer. Ze hadden het idee als grap een betalingssysteem te creëren, dat de wilde speculatie in cryptocurrency's op dat moment belachelijk zou maken.
Met het minen van bitcoins is jaarlijks ongeveer 91 terawatt-uren aan electriciteit gemoeid. Dat is een groter gebruik dan dat van heel Finland, een land met 5,5 miljoen inwoners. Het betreft bijna 0,5 procent van al het wereldwijde elektriciteitsgebruik, en een vertienvoudiging ten opzichte van vijf jaar geleden.
Zo stelt een onderzoek van Digiconomist dat het Bitcoin netwerk zo'n 204 Twh aan energie verbruikt. Dit zou een verbazingwekkende 0,81% van de totale energiebehoefte van de hele wereld zijn.
BCH is de aanduiding van Bitcoin Cash. Het is een gedecentraliseerde digitale valuta die niet verbonden is aan banken, overheden of andere centrale autoriteiten. Bitcoin Cash heeft een vaste hoeveelheid van 21 miljoen munten op de markt. Traditioneel geld heeft geen vastgestelde hoeveelheid.