Een goed voorbeeld van zo'n gebed is één van meest gehoorde gebeden: "Here zegen deze spijze, Amen" of iets wat er op lijkt. Het is de gewoonte van veel christenen om 'voor hun eten te bidden' ofwel 'een zegen te vragen over hun maaltijd', en om aan het einde van de maaltijd God te bedanken voor datzelfde eten.
Voor de maaltijd bidden christenen vaak of zeggen ze 'genade' als een symbool van dankbaarheid voor alles wat God hen heeft gegeven. De dag voor het begin van de vastentijd is traditioneel een dag om te eten en te feesten.
En na de maaltijd bad zij het dankgebed, dat luidde: O, Heer, wij danken U van harte Voor nooddruft en voor overvloed. Waar menig mensch eet brood der smarte, Hebt gij ons mild en wel gevoed. Doch geef dat onze ziele niet Aan dit vergank'lijk leven kleev', Maar alles doe wat Gij gebiedt En eind'lijk eeuwig bij U leev'.
De 5 gebeden heten: Fajr (het ochtendgebed), Dhuhr (het middaggebed), 'Asr (het namiddaggebed), Maghreb (het zonsondergangsgebed) en 'Ishaa (het avondgebed).
In het gebed zoekt de gelovige contact met God, hierin bijgestaan door de Heilige Geest; belangrijke motieven voor gebed zijn onder meer: het loven van God, het zich inleven in Zijn blijde boodschap, het afsmeken van vergeving van de zonden en het vragen van Zijn weldaden voor in het aardse bestaan.
Het christendom legt zijn gelovigen enkele 'musts' op, zoals: vasten voor Pasen, eten delen met anderen en op vrijdag geen vlees eten. Daarom is vrijdag ook voor velen 'visdag'. Wat christenen volgens hun geloof absoluut moeten vermijden, is zoetigheden en grote maaltijden tijdens de vastenperiode.
Pas na de zondvloed geeft God in Genesis hoofdstuk 9 vers 3 toestemming om vlees te eten: „Alles wat leeft en beweegt zal jullie tot voedsel dienen; dit alles geef ik je, zoals ik je ook de planten heb gegeven.” Daarna maakt God tegenover Noach een duidelijk ethisch onderscheid tussen mens en dier.
Het verbod op varkensvlees, behalve door joden vandaag ook door moslims gehanteerd, gaat terug op bepalingen uit het joodse schrift, aldus Devisscher. "In Leviticus 11 wordt van alle beesten die leven op het land, in het water of in de lucht, keurig opgesomd of ze rein zijn of niet".
"Bijbelse ingrediënten zijn volle granen, noten, zaden, pitten, peulvruchten, groenten en fruit. Hiermee kun je heerlijke hapjes maken, zeker in de zomer! Vul je maaltijden aan met een kleine hoeveelheid vlees of vis, zuivel, eieren en zoet matig met honing."
Kapittel (1 Cor. 10, 31). Hetzij gij eet of drinkt, hetzij gij iets anders doet: doet alles ter ere Gods.Gij, Heer, ontferm U over ons.
het varken, want het heeft wel gespleten hoeven, maar het herkauwt niet: het geldt als onrein. Het vlees van deze dieren mag u niet eten en hun kadavers niet aanraken: zij gelden als onrein' (Lev. 11:7-8; vgl. Deut.
dan zegt degene die gebeden heeft tegen zijn broeder. die naast hem heeft gebeden “taqaballa Allah. salaatoek (i.e. moge Allah uw gebed accepteren).”
God vertelt namelijk aan Noach (Genesis 9: 3-4) dat alles wat levend is gegeten mag worden. Alleen vlees waarin nog bloed aanwezig is, dat mag de mens niet eten.
Jezus verwees naar manna als "brood uit de hemel" als voorafschaduwing van "het ware brood uit de hemel ... dat leven geeft aan de wereld" en zei: "Ik ben het brood dat leven geeft". Iets verderop noemde Jezus zijn lichaam "het ware voedsel" en zei: "Dit is het brood dat uit de hemel is neergedaald.
Onder Boeddhisten zijn veel vegetariërs. Het Boeddhisme vertelt dat alle wezens gelijk zijn, dus kan een mens niet bepalen wat er met een dier moet gebeuren. Ze mogen niemand pijn doen en kunnen daarom ook geen dieren slachten om op te eten.
De Bijbel wijst alcoholgebruik niet af, maar alcoholmisbruik wel. Wijn komt veelvuldig voor, zowel positief als negatief. Het meest gebruikte argument voor christenen om te drinken is het feit dat de Here Jezus water in wijn veranderde (Johannes 2). In Prediker 9 staat dat je wijn met een vrolijk hart moet drinken.
Aan dit rijtje met wetten worden ook de spijsregels toegevoegd. Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Christenen en Joden zeggen allebei hun geloof te baseren op (onder andere) het Oude Testament. Daarin staan duidelijke spijswetten. Zo is varkensvlees verboden.
Het gebed wordt normaal gesproken staand uitgesproken. Als je ziek bent of niet lang kunt staan, mag het ook zittend of liggend. De gebedsrichting is de Ka'ba in Mekka (kibla).
Bij het maken van het kruis wordt tekst gebeden: 'In de naam van de Vader, de Zoon, en de Heilige geest, Amen'. Dat gaat als volgt.