Draai de bloemenpers zo stevig aan als je kan en zet ze op een donkere, droge en goed geventileerde plaats. 'Vergeet' je projectje even en laat de pers ongeveer acht weken staan. Draai daarna de schroeven los en haal de bloemen voorzichtig van de folie.
3: MET EEN BOEK
Het duurt ongeveer drie weken om bloemen op deze manier te drogen. Zorg ervoor dat je het papier regelmatig ververst, zodat de bloemen niet gaan rotten wanneer er vocht vrijkomt. Goed om te weten: met verse snijbloemen bereik je het beste resultaat.
De makkelijkste en meest milieuvriendelijke manier om bloemen te drogen is door ze aan de lucht te drogen. Je hebt er weinig voor nodig; enkel een warme, droge en donkere kamer, bijvoorbeeld een zolder. Je kan de bloemen ondersteboven hangen, best niet te dicht bij elkaar zodat er voldoende lucht aan kan.
Bloemen drogen tussen papier
Leg de bloemen erop en doe het boek voorzichtig dicht. Leg daarna iets zwaar op het boek (bv. een ander dik boek). Door de druk zal het vocht onttrokken worden en zullen jouw bloemen na een aantal weken gedroogd zijn.
Een bloemenpers kun jezelf maken, dat is eigenlijk niet heel moeilijk. Je hebt twee plankjes nodig. Daarin boor je vier gaten en in deze gaten stop je schroeven. Vervolgens stop je tussen de plankjes karton en je hebt een bloemenpers.
Zo droog je bloemen in de magnetron
Plaats de bloemen tussen twee keukenpapiertjes op de magnetronschaal. Leg er een zwaar voorwerp bovenop. Plaats de bloemen voor 2 – 3 minuten in de magnetron op de heetste stand. Haal ze eruit en laat verder afkoelen op het keukenpapier.
Houd een gemiddelde wachttijd van vier weken aan. Dunne bloemen kunnen na twee weken droog zijn, dikke bloemen hebben soms wel maanden nodig. Maak de pers of je boek niet tussentijds open: de kleur van de bloem kan er gedeeltelijk door verloren gaan en je bloemen kunnen verschuiven.
Laat tussen elk bosje genoeg plaats. Hoe meer luchtcirculatie, hoe sneller en mooier ze drogen. Reken op twee tot zes weken; ze moeten een ritselend geluid maken wanneer je ze vastneemt. Stelen die drogen, krimpen een beetje.
Welke bloemen wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen zijn lekker stevig en daardoor ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.
2: Gebottelde droogbloemen
Droogbloemen in een vaas zijn leuk. Wat je ook kunt doen is vazen of glazen flessen vullen met droogbloemen. Laat ze qua lengte wat verspringen voor een speels effect, maar voorkom dat ze boven de fles of vaas uitsteken.
Plat drogen
Op deze manier drogen eigenlijk juist de meest fijne bloemen mooi. Denk aan een Cosmea, Varen, blaadjes van de Hortensia, Lathyrus, Lysianthus, Clematis, Lavendel, bloemen van de Agapanthus etc. Dit is ook erg leuk om samen met je kind te doen.
Het beste is na 2 tot 3 dagen de bloemen al te laten drogen. Je voorkomt dat ze hierbij al op hun hoogtepunt geweest zijn, wat zonde is. Een roos kun je het beste ondersteboven ophangen, zodat de kop niet gaat hangen. Dat doet deze bloem als het geen water meer krijgt.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Tulpen, narcissen en amaryllissen drogen bijvoorbeeld moeilijk. Welke dan wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen, zijn stevig en dus ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.
Snij de dahlia op een droge dag, net voordat deze volledig geopend is. Wacht met de hortensia tot de bloemen droog zijn geworden aan de plant. Zet de bloemen in een vaas met vijf centimeter water op een donkere, droge en luchtige plek.
Bewaren van droogbloemen
Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen, zo blijven ze langer in hun vorm en zijn ze minder breekbaar. Bind de gedroogde bloemen bij elkaar of zet ze in 1 of meerdere vaasjes. Zet de bloemen vervolgens op een plek waar de luchtvochtigheid niet al te hoog is.
Leg de bloemen of bloemblaadjes voorzichtig tussen vloei- of keukenpapier in dikke boeken of een plantenpers. Gebruik je een boek? Leg er dan een zwaar voorwerp op om al het vocht uit de bloemen te trekken. Tip: Gebruik de geperste bloemen en bladeren bijvoorbeeld om (menu)kaarten of cadeaus mee te versieren.
In principe kun je alle bloemen drogen, hoewel heel harde stelen of besjes minder geschikt zijn. Leg thuis een stuk keukenpapier op of in een groot, zwaar boek. Kies een droge plaats om je bloemen te drogen.
Maar als je gedroogde bloemen hebt die je wilt opfleuren, dan kun je textielverf gebruiken om dit voor je te doen. Kies om het even welke poeder of vloeibare textielverf; ze gebruiken min of meer hetzelfde proces van het mengen van verf met kokend water.
De makkelijkste manier is om bloemen aan de lucht te laten drogen. Het vocht in de bloemen verdampt dan en de bloem 'verdroogd' op die manier. Ook kunnen bloemen in een boek of speciale bloemen pers plat geperst worden. Dit is een simpele, maar zeer effectieve, manier die iedereen zelf kan uitproberen.
Bloemen drogen in de oven
Ja, maar wel alleen met een heteluchtoven. Dit is omdat de oven op een lage temperatuur moet staan voor het drogen van de bloemen. Bloemen met veel bloemenblaadjes zijn goed te drogen in deze oven. Het enige wat je nodig hebt is wat gaas waar de stengels van de bloemen doorheen passen.
Een magnetron
Het is perfect voor het drogen van kleine kleding stukken zonder extra elementen zoals plastic knopen en metalen ritsen. Het enige wat je hoeft te doen is voor 20 seconden kledingstuk in te stoppen en het daarna kort schudden. Als je deze actie 2-3 keer herhaalt, moete het droog zijn.