Molybdeen zorgt voor hardheid en maakt dat het staal moeilijker te buigen is, dit is ook erg belangrijk aangezien de laag chroomoxide (samen met het staal) beschadigd als het staal wordt gebogen. 316L chirurgisch staal roest dus zeer moeilijk.
Waar gewoon staal direct zou gaan roesten na contact met vocht blijft chirurgisch staal langer mooi. Het staal heeft een laag koolstofgehalte waardoor het eigenlijk niet kan roesten. Waar de verwarring ontstaan is dit de indruk wekt dat het staal ook niet kan verkleuren.
Chirurgisch staal is een helder glanzend metaal wat perfect is voor reeds genezen piercings. Ben jij niet allergisch dan zijn deze piercings ideaal en goed betaalbaar. Staal kan goed gepolijst en gecoat worden en is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals zwart, staal, regenboog kleuren, goud en rose goud.
Titanium. Titanium is de meest gangbare keuze voor piercings die net gezet zijn. Het is hypoallergeen en daarmee perfect wanneer je niet tegen de miniscule hoeveelheid nikkel in bijvoorbeeld chirurgisch staal kunt. Titanium wordt tevens gebruikt voor bijvoorbeeld microdermal anchors en microdermal discs.
Chirurgisch staal is een ander type metaal dat vaak wordt gebruikt voor sieraden en piercings zoals een helix , tragus of een navelpiercing. Het is minder duur dan titanium, maar het is iets minder sterk, maar bijv veel sterker en harder dan echt zilver.
Chirurgisch staal
Het is hypoallergeen, waterproof en kan beter dan andere materialen tegen zoutwater, shampoos etc. Je sieraden kunnen iets donkerder worden met de tijd.
316L chirurgisch staal is een type roestvast staal. Roestvast staal is ook wel bekend als RVS, Inox of roestvrij staal. Kortom, een boel verschillende namen voor grofweg hetzelfde materiaal. Dit staal wordt gemaakt van voornamelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof.
Staal is iets donkerder van kleur dan zilver, verkleurt niet en heeft een robuustere uitstraling. Staal is goedkoper dan zilver en de sieraden zijn steviger en breken en buigen minder snel.
Het meest gebruikte piercing metaal die gebruikt wordt is bekent als chirurgisch staal (316L.) Dit is een hoogwaardige roestvast staal die 13% nikkel bevat, dit is nodig om het roestvast te maken.
Titanium heeft in tegenstelling tot sommige andere metalen niet de eigenschap om zich te hechten aan ons lichaam. Het wordt daarom ook veel gebruikt als pinnen platen in de medische wereld. Deze eigenschap maakt titanium ook zeer geschikt om als piercing te dragen.
De meeste patiënten met een allergische reactie op metalen kunnen zonder problemen metalen orthopedische implantaten verdragen. Chirurgisch staal zou theoretisch een nikkelallergie kunnen veroorzaken.
Chirurgisch staal bestaat uit de materialen: ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Deze materialen worden in de natuurkunde 'elementen' genoemd wat betekent dat deze voorkomen in het periodieke systeem. Het periodieke systeem ken je waarschijnlijk nog wel van scheikunde lessen op de middelbare school.
Voor nieuwe piercings is goud geschikt van 14 karaat of hoger. Het is belangrijk om na te gaan welke materialen zijn toegevoegd aan het goud. Soms wordt in een goudlegering nikkel toegevoegd. In dat geval is het dus niet geschikt om een nieuwe piercing mee te zetten.
Dit is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Stainless steel verkleurt niet (behalve in conatct met chloor,!)
Kies dan voor een edelmetaal, zoals: goud, rhodium of platina. Zoekt u een goedkoper model? Schaf dan een sieraad van RVS (Stainless Steel) aan. Dit materiaal verkleurt niet en is ook nog eens allergievrij.
Roestvrij stalen sieraden zijn sterk, roestbestendig en blijven langer mooi onder allerlei omstandigheden. Ze hebben een zilveren glans maar in tegenstelling tot zilver, zijn ze niet gevoelig voor corrosie, krassen of deuken. Veel juwelen zoals halskettingen, armbanden, oorringen en ringen zijn verzilverd of verguld.
Titanium is vooral erg goed bestand tegen corrosie. Het is in principe net zo sterk als staal maar heeft een veel lagere dichtheid, zodat je met minder gewicht dezelfde sterkte bereikt.
Titanium is een hypoallergeen materiaal en 100% nikkelvrij.
Dat betekent dat je enkel in extreem zeldzame gevallen een allergische reactie kunt krijgen. Nikkelallergie is een populaire allergie waar 10% van de vrouwen last van hebben. Wie een nikkelallergie heeft, is meestal ook allergisch aan chrome en cobalt.
Het beste materiaal voor je nieuwe oorbellen is chirurgisch staal of titanium, maar na de genezingsperiode kun je ook gerust materialen als sterling zilver dragen.
Nikkel en chroom staan bekend als potentieel schadelijke elementen in het medische RVS. Nikkelionen fungeren namelijk als allergenen die huidontstekingen zoals zwelling, roodheid, eczeem en jeuk op de huid kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze leiden tot allergische reacties.
Blomdahl oorbellen zijn geschikt voor iedereen maar zeker als je last hebt van een huidallergie zijn deze sieraden een uitkomst. De allergie vrije oorbellen en andere sieraden worden worden sinds 1985 gemaakt in Zweden.
Miccy's ontwerpt nikkelvrije oorbellen om allergische reacties te voorkomen. We werken alleen maar met premium materialen zoals Swarovski kristal, leer en zoet water parels. Alle oorbellen zijn afgewerkt met onderdelen van vol 925 zilver, verguld met 18 karaats goud.
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd. Maar omdat 'gewoon' staal niet per definitie roest, gebruiken kenners liever het woord 'roestvast' staal.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.