Koel, droog, donker en goed afgesloten bewaren.
Kort samengevat: in je koelkast werkt een systeem van ventilators om de lucht te koelen. Niet alleen dat, ook alle vocht wordt uit de lucht gehaald. Hierdoor is de lucht in je koelkast niet alleen koud, maar ook droog. Zo kan er geen vocht in je favoriete chips trekken, en blijven deze extra lang knapperig.
Chips en koekjes
Omdat er zoveel zout in chips zit, blijft het wel een tijdje eetbaar na de houdbaarheidsdatum. Als je de zak al geopend hebt, kan het wel zijn dat de chips minder crispy wordt. Als je dat vervelend vindt, kun je beter kleine(re) zakjes kopen.
Als er zuurstof bij de chips komt, worden de chips ranzig. En van vocht worden de chips zacht in plaats van knapperig.
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Dit is de lucht in je zak chips
Die 'lucht' in je zak chips is eigenlijk helemaal geen lucht, het is stikstof. Zuurstof zorgt er namelijk voor dat de chipjes niet meer lekker crispy zijn en stikstof voorkomt dit. Stikstof zorgt er dus voor dat jouw chips niet zacht worden en gewoon lekker blijven.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Chips vervalt niet. Nooit. Ze worden misschien wat wak.
Staat er op de verpakking “droog bewaren”, berg dan het product op in een afgesloten trommel of bakje. Bijvoorbeeld als je pasta, meel, beschuit, koek(jes), crackers, pinda's, nootjes, chips hebt opengemaakt. De volgende boodschappen bewaar je in de koelkast: Producten uit de koeling in de winkel.
De houdbaarheid van de chips moet goed zijn, want dan kun je hem goed verspreiden over de hele wereld. Daarom heeft Procter & Gamble een koker ontwikkeld waarin je Pringles wel vijftien maanden lang kunt bewaren. Chips in een zakje worden naar drie maanden al slap.
Hoe dat kan? De meeste vloeistoffen verdampen al tijdens het bakken van de chips. Zo zullen ze dus wel koud worden door het invriezen, maar niet bevriezen. Ook zit er nog genoeg water in de zoute snack om ervoor te zorgen dat het zetmeel niet afbreekt.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Crackers moet je koel, donker en droog bewaren. Het beste doe je dit in een afsluitbare bak waar geen vocht of zuurstof bijkomt. Dan blijven crackers ongeveer een maand goed nadat je de verpakking hebt geopend. Een ongeopende verpakking crackers kan je zo'n 2 maanden na de THT datum bewaren.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien. Dat betekent helaas dat het niet meer goed is.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
Die zak chips is immers niet gevuld met lucht, maar met stikstof. Dat zorgt er niet alleen voor dat de chipjes niet breken, maar vooral dat de chips goed bewaard (lees: lekker krokant) blijft. Daarom ook dat chips zo snel wak worden wanneer de zak eenmaal geopend is.
De druk in de zak hangt af van de druk bij het afvullen en drukverliezen in het verloop van de tijd. Als de zak wordt afgevuld op een locatie waar de luchtdruk lager is (bijvoorbeeld een hoger gelegen plaats) zal de zak niet erg opbollen wanneer hij naar het hooggebergte wordt gebracht.