De meeste Syriërs zijn gevlucht voor het regime van
Het merendeel van hen (ruim 6 miljoen mensen) zoekt veiligheid binnen de Syrische landsgrenzen. Dat noemen we 'ontheemden'. Een kleiner deel, ruim 5,6 miljoen Syriërs, vlucht de grens over naar bijvoorbeeld Libanon of Jordanië. Al met al is dus meer dan de helft van de Syrische bevolking gedwongen op de vlucht.
Mensen vluchten wegens vervolging, of omdat er oorlog, conflict of geweld heerst in hun land van herkomst of omdat ze worden vervolgd vanwege hun ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep.
Er is veel geweld in het hele land. Er vinden dagelijks explosies, aanslagen en gevechten plaats.Er zijn regelmatig luchtaanvallen en bombardementen, ook op plekken waar veel burgers zijn. Nederlanders die in Syrië zijn, moeten op eigen gelegenheid het land verlaten.
Sinds 2011 hebben ruim één miljoen mensen een asielaanvraag gedaan in Europa. In 2021 deden in totaal 14.904 Syriërs een asielaanvraag in Nederland. In de eerste acht maanden van 2022 hebben tot nu toe 12.280 Syriërs een asielaanvraag ingediend. Een groot aantal dient een aanvraag voor gezinshereniging in.
De meeste Syriërs zijn gevlucht voor het regime van Assad. Dat heeft zich schuldig gemaakt aan vele mensenrechtenschendingen, zoals het onderdrukken, detineren en folteren van opposanten, en het gebruik van gifgas.
In absolute zin tellen Amsterdam (1 414), Rotterdam (1 263) en Utrecht (963) de meeste inwoners uit Syrië. In verhouding tot de bevolking staan gemeenten met een asielopvanglocatie bovenaan. De asielmigranten die daar ingeschreven staan, zijn vaak nog in afwachting van woonruimte elders.
Elf jaar crisis in Syrië heeft de grootste vluchtelingencrisis van deze tijd veroorzaakt. Meer dan 14 miljoen Syriërs zijn op de vlucht voor het aanhoudende geweld; de helft van de Syrische bevolking. Voor veel Syrische mensen betekent dit een decennium van onvoorstelbaar leed en het einde is nog lang niet in zicht.
Zo is de hoofdstad Damascus de oudste bewoonde stad ter wereld. Daarnaast zijn er vele andere historische steden zoals Bosra, Aleppo en Palmyra. In deze steden en verspreid over het land vind je kastelen, kloosters, ruïnes, moskeeën, tempels, een Romeins theater en vele andere oude bouwwerken uit de oudheid.
Religie. Van de bevolking is 87% moslim en 10% christen. In afwijking van de meeste andere Arabische landen is de islam geen staatsgodsdienst, maar wel de publieke religie en de sharia is een belangrijke bron van het Syrische recht.
Meer oorlog betekent meer asielzoekers en ook meer inwilligingen. Het aantal Syriërs, Palestijnen en Jemenieten dat asiel aanvraagt, is fors gegroeid. Onderstaande grafiek laat goed zien dat zij in heel Europa ook vaker een positieve beslissing krijgen op hun asielverzoek.
Duitsland vangt de meeste vluchtelingen op in Europa, gevolgd door Nederland en Italië, althans dat denkt veruit de meerderheid van de ondervraagden, een representatieve steekproef onder Nederlanders van 18-75 jaar.
Een alleenstaande krijgt dan € 31,92 per week, een gezin met 2 kinderen € 82,46 per week. De bedragen zijn gebaseerd op normen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Opvang in de regio
In Libanon bestaat een kwart van de bevolking uit Syrische vluchtelingen. Zelfs Irak vangt ruim 225.000 Syrische vluchtelingen op, terwijl het daar zo onveilig is dat miljoenen Irakezen zelf moeten vluchten. Turkije vangt het grootste aantal vluchtelingen op: bijna 3 miljoen.
Het grenst in het westen aan de Middellandse Zee, in het noorden aan Turkije, in het oosten en zuidoosten aan Irak, in het zuiden aan Jordanië en in het zuidwesten aan Libanon en Israël.
Inwoners met een migratieachtergrond uit Syrië (totaal 126.260 in 2022)
"In Syrië kus je een man drie keer, maar een vrouw juist niet. Dat is omdat je haar of haar man niet wilt beledigen." Hij vindt het gek om in Nederland soms een vrouw wel drie zoenen te geven, maar haar partner niet. "Dat is gek, dan wil ik de man ook gewoon drie keer kussen, dat voelt persoonlijker."
De Syrische Burgeroorlog is een burgeroorlog in Syrië tussen enerzijds president Bashar al-Assad met het regeringsleger (moreel gesteund door Rusland en China) en anderzijds de rebellen (moreel gesteund door het Westen en de Verenigde Staten) die tegen zijn regime vechten.
Het woord Syriër staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Grootste vluchtelingencrisis ter wereld. Tegenwoordig zijn er in totaal meer dan 13 miljoen Syriërs op de vlucht. 6,8 miljoen Syriërs zijn ontheemd in hun eigen land. Daarnaast vluchtten zo'n 6,6 miljoen Syriërs het land uit.
De aardbevingen in Turkije en het noorden van Syrië begin februari 2023 hebben miljoenen mensen getroffen. Mensen op de vlucht in Turkije en Syrië blijven hulp nodig hebben. Ook Syriërs in eigen land hebben dringend steun nodig – velen zijn al ontheemd door 12 jaar crisis.
In Syrië worden erg veel verse producten gebruikt. Hierdoor is de Syrische keuken een gezonde en diverse keuken. Men kan denken aan vruchten, groente, noten en vlees. Vaak worden er verschillende kruiden en specerijen gebruikt bij de gerechten.
Meer Syrische en Turkse nareizigers
In het eerste kwartaal van 2023 kwamen 1 895 nareizigers naar Nederland. Dit zijn er 320 meer dan het kwartaal daarvoor, maar 675 minder dan in het eerste kwartaal van 2022. De meeste nareizigers kwamen uit Syrië (1 085) en Turkije (265).
Landen die de meeste vluchtelingen opvangen
Turkije bood onderdak aan bijna 3,6 miljoen vluchtelingen, gevolgd door de Islamitische Republiek Iran met 3,4 miljoen.
Waar komen asielzoekers vandaan? Medio 2023 verblijven er bijna 55.000 mensen in de asielopvang in Nederland. Het grootste deel van de bewoners komt uit Syrië (39%), Turkije (6%), Jemen (6%) en Eritrea (5%). De asielzoekers uit deze landen hebben allen grote kans om een verblijfsvergunning te krijgen.