U kunt apenpokken krijgen als u iemand met het virus veel aanraakt. Zoals bij lang knuffelen, zoenen of seks. De meeste mensen worden niet erg ziek van apenpokken. Meestal gaat het na 2 tot 4 weken vanzelf over.
5 tot 21 dagen nadat je besmet bent met het virus doorlopen besmette personen doorgaans een periode van milde symptomen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, gezwollen lymfeklieren en vermoeidheid. Huiduitslag kan nadien ontstaan in het gezicht, maar ook in de genitale streek.
Die beginnen vaak in het gezicht en spreiden zich uit over de rest van het lichaam, waaronder de handen en voeten. Dat kunnen vlekjes zijn, die veranderen in bultjes, daarna in blaasjes, vervolgens in pusblaasjes en uiteindelijk in korstjes. Meestal verdwijnen die huidafwijkingen weer na twee tot vijf weken.
De uitbraak van het apenpokkenvirus is in Nederland vrijwel voorbij, meldt het RIVM. Daarom stopt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu binnenkort de vaccinatiecampagne. Het aantal nieuwe besmettingen is al een paar weken erg laag.
Je kunt zien welke coronavaccinaties je hebt gehad op mijn.rivm.nl. Heb je een bewijs van vaccinatie nodig, kijk dan op rijksoverheid.nl.
De vlekjes kunnen jeuken en pijn doen. Op de vlekjes komen blaasjes met vocht. In het begin kunnen de blaasjes op gewone puistjes (acne) lijken. De blaasjes drogen op en worden korstjes.
Kun je maar een keer mpox (apenpokken) krijgen? Als u de ziekte heeft gehad krijgt u die meestal niet nog een keer. Of dat na vaccinatie ook zo is, weten we niet zeker. Mogelijk kunt u nog wel blaasjes krijgen door direct huid-op-huidcontact met iemand met mpox en die blaasjes zijn besmettelijk.
Symptomen van mpox starten in het algemeen met atypische klachten zoals koorts, hoofdpijn, moeheid, spierpijn en (pijnlijke) lymfadenopathie. Typisch volgen de huidlaesies 1 tot 4 dagen hierna. In 95% van de gevallen ontstaan de huidlaesies binnen 7 dagen na het ontstaan van de prodromale verschijnselen.
Neem contact op met uw huisarts of een soapoli als u symptomen heeft die lijken op mpox. Zoals blaasjes op uw gezicht, anus of geslachtsdeel. Bel ook de huisarts of soapoli als u in de afgelopen 3 weken nauw contact had met iemand met mpox.
Wie kunnen de prik tegen mpox krijgen? De vaccinatie tegen mpox is voor de volgende groepen: mannen die seks hebben met mannen (MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen))transgender personen.
Het virus kan binnendringen via je slijmvliezen (bijvoorbeeld via mond, neus en ogen) en open wondjes (die niet per se zichtbaar hoeven te zijn). Het virus kan zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte, maar niet via zwevende druppeltjes in de lucht, zoals bij corona het geval is.
Het apenpokkenvirus is een virus dat kan overspringen van dier naar mens. Dat kan ofwel via direct contact gebeuren, ofwel door besmette producten te eten.
Sommige mensen hebben griepachtige klachten of uitslag voordat de pokken (bultjes of blaasjes) verschijnen. Pokken kunnen ook op minder zichtbare plekken zitten, zoals in de mond (aften) of in de endeldarm. Sommige mensen hebben maar 1 pok. De korsten van de blaasjes zijn ook besmettelijk.
Aantal besmettingen
Het aantal mensen dat sinds de uitbraak in Nederland besmet is geraakt met monkeypox bedraagt 818, waarvan 6 vrouwen. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën.
Het belangrijkste verschil tussen beide ziekten is dat de blaasjes bij apenpokken zich allemaal in hetzelfde stadium bevinden, vertelt de Wit. 'Ze hebben bijvoorbeeld allemaal nog geen korstje. Bij waterpokken lopen deze verschillende stadia door elkaar. Sommige blaasjes zijn nog open en andere hebben al korstjes.
Laboratoriumpersoneel dat in contact komt met het virus. Personen die een (zéér) hoogrisicocontact hadden met een besmet persoon kunnen zich binnen de 4 dagen na contact laten vaccineren om besmetting te voorkomen.
In september 2022 was er in Nederland bij 1186 mensen de diagnose apenpokken gesteld. Bij wie komen apenpokken voor? Apenpokken kunnen op elke leeftijd voorkomen. In Afrika blijken kinderen en jongeren onder de 16 jaar en mensen met een afweerstoornis kwetsbaarder om ziek te worden van een besmetting met de apenpokken.
Als je op oudere leeftijd waterpokken krijgt, kun je erg ziek worden. Je kunt bijvoorbeeld longontsteking krijgen. Ben je ouder dan 12 jaar en krijg je waterpokken? Bel dan binnen 24 uur de huisarts.
Er zijn over de hele wereld tot nu toe in totaal ruim 45.000 besmettingen met apenpokken gemeld in 98 landen. In Europese landen is het aantal opgelopen tot boven de 20.000. In Europa heeft Spanje de meeste positieve tests. Bijna 6300 mensen in dat land hebben de ziekte opgelopen.
Het virus dat apenpokken veroorzaakt is 'familie' van het pokkenvirus. Dat pokkenvirus is in de jaren '70 uitgeroeid, dankzij wereldwijde vaccinatie. Tot 1974 werd elk kind in Nederland in principe ingeënt. Daarna was dat niet meer nodig.
Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken. Je kind krijgt vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam, ook in de mond en tussen het haar. Er is geen medicijn waardoor waterpokken sneller over gaat.
Het virus zit in de keel en neus van iemand die waterpokken heeft. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Iemand kan besmet worden door het inademen van deze druppeltjes. Of door direct contact met vocht uit de waterpokkenblaasjes.
Let op: Apenpokken (Monkeypox) is iets anders dan krentenbaard (een huidinfectie door een bacterie, die wel vaak in Nederland voorkomt). Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname gebruikt men de naam apenpokken vaak voor deze ziekte krentenbaard.
2 weken na de prik werkt het vaccin.
Na een piek in het aantal besmettingen in de zomer, nam het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus af tot een paar besmettingen per week. Zo werd er in de afgelopen 2 weken bij slechts 9 mensen het virus vastgesteld.