De chemische samenstelling ruïneert de wijn op het moment dat de wijn ermee in contact komt. “Het drinken van kurk-wijn is niet schadelijk voor je gezondheid. Het gaat echter wel ten koste van fijne ervaring van het drinken en proeven van wijn. Breng de fles wijn dan ook terug als je denkt dat deze naar kurk smaakt.
De wijn ruikt zuur, muf en heeft een zure, chemische en sterke nasmaak. Kurk in de fles maakt de wijn ondrinkbaar. Naast de slechte smaak is het ook niet goed voor de gezondheid. De wijn is ondrinkbaar en zorgt vaak voor hoofdpijn de volgende dag.
Geen probleem! Die kleine stukjes gaan de smaak van de wijn echt niet beïnvloeden. Je kan kurk tussen je tanden voorkomen door de wijn door een fijne zeef te decanteren of gewoon door de kurkdeeltjes met een lepeltje uit je glas te vissen.
Helaas is er momenteel nog geen middel of methode om je wijn van de kurk geur en smaak te ontdoen. Het beste wat je kunt doen met een fles wijn met 'kurk' is deze terugbrengen naar de wijnhandelaar (als je de wijn gedecanteerd hebt, deze wel weer even keurig in de fles teruggieten natuurlijk).
Hierbij is kurk een afwijking in smaak van de wijn, die wordt veroorzaakt door een schimmel of bacterie. Kurk wordt vaak al opgelopen in de houten vaten waar rode wijn in wordt gerijpt, dus ook wijn met een schroefdop kan kurk hebben, maar dat komt veel minder vaak voor.
De smaak en geur van kurk-wijn
Een wijn die naar kurk smaakt, geeft een geur af die vergelijkbaar is met een bedompte beschimmeld kelder, een natte krant of een natte hond. Een typische kurk-wijn smaakt plat en saai; je proeft geen enkele fruitige karakters.
Wijnen met veel tannines kunt u rustig zo'n 3 dagen laten staan. Zorg er wel voor dat u de fles op een donker plekje bewaart en natuurlijk met de kurk of een vacuümpompje erop. Het is niet zo dat een rode wijn na 3 dagen echt niet meer te drinken is, maar het drinkplezier en de smaak gaat wel steeds verder achteruit.
'Kurk' (in het Frans goût de bouchon) is een onaangename geur én smaak, die het eigenlijke karakter van de wijn overheersen en hem daardoor minder aangenaam of zelfs onaangenaam maken. Met name het schimmelige, muffe aroma valt op. De oorzaak is meestal de kurk zelf die de wijnfles afsluit.
Kurk in de wijn
Er komen dan chemische geuren vrij. Denk aan muffigheid, lijm, nat karton, of zelfs paardenzweet. De bekende afwijking “kurk” is een schimmelinfectie die meestal in de kurk van de fles huist en de wijn een overheersend muffe geur en smaak geeft.
In die kurk kunnen micro-organismen muffe aroma's vormen die het aroma en de smaak van wijn gaan overheersen, waardoor de wijn 'kurk' heeft. De meest beruchte stof met een muffe geur is TCA, trichlooranisol. Er is maar heel weinig van nodig om een wijn muf te doen ruiken.
Je gebruikt hiervoor het mesje van de kurkentrekker. Je snijdt rond de hals van de fles, mooi onder de rand, in de folie. Geef voldoende druk en je kan gemakkelijk de folie verwijderen door een verticaal sneetje te maken tot aan de bovenkant van de wijnfles.
Maar wat is kurk dan wel? Kurk kun je heel makkelijk herkennen. Ruikt de wijn sterk naar nat karton, natte hond of een muffe kelder, dan zit er kurk in. Kurk ontstaat door een besmetting van schimmel of bacterie die TCA veroorzaakt (trichlooransol).
Nog een trucje: bewaar de fles op een donkere, koele plek. Naast zuurstof spelen licht en temperatuur ook een rol in hoe snel de wijn oud wordt. Bewaar je open witte en rode wijnen in de koelkast, maar onthoud wel: de koelkast wordt niet aanbevolen om je wijn voor langere tijd te bewaren.
Zet het bovenste deel van de hefboom op de rand van de fles en trek het handvat omhoog zodat de kurk een beetje omhoog komt. Zet nu het onderste deel van de hefboom op de rand van de fles en trek het handvat van de kurkentrekker weer omhoog. De kurk is nu bijna uit de fles.
Hoe lang kan de geopende rode wijn in de koelkast worden bewaard? De rode wijn die je volgens de tips in de koelkast hebt gezet kan je tenminste 2 dagen bewaren. Heb je de vacuümpomp gebruikt, dan is de meeste zuurstof verwijderd. Hierdoor zal de oxidatie van de wijn (het snel ouder worden) worden vertraagd.
Kattenpis is een van de aanduidingen die soms wordt gebruikt bij de omschrijving van wijnen van de witte druif Sauvignon Blanc. Typisch voor deze populaire witte wijn, vooral bekend van de Franse Loire-streek en Nieuw-Zeeland, is de veelheid aan smaaksensaties.
Bij het openen van de fles ruik je dan de scherpe geur van nagellakremover (aceton), verbrand rubber of zelfs rotte eieren. Iewh! En tot slot de smaak. De smaak van een 'bedorven' wijn vergeet je nooit meer.
Stallucht ('Brett')
Het is een geur die soms doet denken aan de reductiegeur in een luchtdicht afgesloten fles, maar ook vaak aan paardestal, leer, rookgeuren en zelfs de geur van waterverf of fenol, ziekenhuisgeur.
Is KURK wel sterk? Dankzij de honingraatstructuur van de kurkcellen zijn ze bestand tegen slijtage en hebben ze een hoge wrijvingscoëfficiënt. Het is niet voor niets dat kurk gebruikt wordt als materiaal bij NASA. Jouw KURKEN handtas is bestand tegen wrijven, scheuren, krassen en vlekken.
Kurk valt onder de noemer zachte vloeren en is daardoor niet hufter proof maar kurk is wel een sterk materiaal wat bovendien soepel en veerkrachtig is. Bovendien worden de kurkvloeren beschermd door een slijtvaste toplaag.
Wanneer je eens een fles wijn heb waarvan je zeker bent dat hij niet meer goed is, ruik er dan eens goed aan.Je zult de zure geur en muffige aroma's opslaan en deze eerder kunnen herkennen wanneer je echt eens twijfelt aan de kwaliteit van een geopende wijn.
Fles en kurk
Een kurk was eeuwenlang de beste manier om een wijnfles te sluiten en een wijn zo goed mogelijk te bewaren. Het doel ervan was om alle invloeden van buitenaf tegen te gaan. De kurken werden extra verzegeld met lak. Tegenwoordig zijn er capsules voor om de hals van flessen, met hetzelfde effect.
Nee, alcohol is niet gezond, ook rode wijn niet. Er wordt weleens gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten, maar dat is nooit goed en voldoende aangetoond.
Hoe verzorg ik mijn producten van kurk? Kurkleer kan in handwarm water gewassen worden, u kunt daarvoor fijnwasmiddel gebruiken of een zachte zeep. Maar meestal is het al voldoende om met een vochtige doek het kurk schoon te wrijven.
Meestal wordt wijn die gemaakt is om te bewaren dus gebotteld met een kurk. Heb je een wijn die gemaakt is om vooral snel van te genieten en die fris en fruitig moet zijn, dan zit daar meestal een schroefdop op.