De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Eten van (afhaal)restaurants niet opwarmen? Heeft u iets over van een afhaalmaaltijd? Het is niet altijd verstandig om dit te bewaren en opnieuw op te eten. Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
Bereidingsadvies: Magnetron per 300 gram: ca. 4 minuten op 600 Watt. Oven: 30-35 minuten op 180 graden celcius of even kort opwarmen in een pan.
Opwarmen
Het kan nog zo makkelijk zijn om het bakje in de magnetron te zetten, maar je eten wordt veel minder smakelijk op die manier. Verhit een beetje zonnebloemolie in een pan en voeg daarna de bami toe. Verwarm op een middelhoog vuur en roer regelmatig.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan de bami en rempah ook afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 8-10 minuten. Of verwarm alle 3, afgedekt , ca. 3-4 minuten ieder, op 600 Watt in de magnetron. De bami heeft misschien wat langer nodig.
Normaal gesproken kan je voedsel dat hygiënisch is bereid door een goed Chinees restaurant, 2-3 dagen gekoeld bewaren. Dit geldt voor voedsel dat heel goed is doorbakken, zoals vlees. Gekookte rijst kan je de volgende dag nog eten.
Verwarm de oven voor naar 180° Celsius, gebruik je een airfryer? Verwarm deze dan voor naar 170° Celsius. Doe de loempia's in een ovenschaal of leg ze op wat bakpapier. Als de oven volledig is voorverwarmd zet je de loempia's in het midden van de oven en laat je ze voor ongeveer 10 minuten opwarmen.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden) kan eventueel ook, ca. 10-15 minuten (de rijst en saus afdekken en misschien iets minder lang). Of je warmt de rijst en saus op in de magnetron, ca. 4-6 minuten op 600 Watt.
Als je plastic bakje het magnetron icoontje heeft dan mag je het potje met voedsel erin zonder problemen in de magnetron opwarmen. Als je geen icoontje vindt dan mag je het niet in de microgolf opwarmen! Je potje kan smelten of er kunnen schadelijke stoffen vrij komen die in je eten terecht kunnen komen.
Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes. Niet alle plastic bakjes worden echter getest, waardoor je niet altijd zeker weet of een bakje veilig is om eten in te verwarmen.
De bakjes van de chinees kan je gebruiken om eten in te bewaren, of restjes in de vriezer te doen. Je kan geschilde aardappelen in 4 minuten in de magnetron gaar krijgen in zo'n bakje.... maar voor puzzelstukjes is het ook handig. Hebben jullie nog handige tips voor de bakjes?
1/ Rijst opwarmen
Ongekookte rijst kan sporen bevatten van bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. Zelfs als rijst wordt gekookt, kunnen sommige sporen overleven.
Zet de nasi afgedekt in de magnetron en zet hem op vol vermogen voor 1 minuut. Haal de nasi daarna uit de magnetron, roer het door elkaar met een lepel. Dek het schaaltje weer af en doe de nasi nogmaals in de magnetron voor 1 minuut. Herhaal deze stappen een aantal keer en controleer of de nasi goed heet is.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer. Ingevroren kunnen producten tot drie maanden worden opgeslagen.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Warm het dan niet op in de magnetron. Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.
Je hoeft het alleen maar in de magnetron te schuiven en het magische apparaat zorgt ervoor dat je maaltje er warm uit komt. Ideaal. Echter is het verstandig om niet alles in de magnetron te verwarmen. Kip kun je beter niet in de magnetron opwarmen.