Los zand wordt niet meer gebruikt in de vloeropbouw - als de bestaande ondergrond voldoende stabiel is kan daarop een chape, maar bij twijfel is een betonneke de beste zekerheid.
Is er wel kans op opstijgend vocht of scheuren, dan kies je het best voor een niet-hechtende dekvloer. Tussen de draagvloer en chape wordt dan een waterkerende of pvc-folie bevestigd. Bij vloerisolatie, voor zowel akoestische of thermische isolatie, wordt dan weer een zwevende dekvloer gelegd.
Voor het aanmaken van traditionele chape (zandcement) gebruik je bij voorkeur grof rivierzand met een korrelgrootte van 04/07. Door de grove ronde korreldikte is dit zand heel makkelijk te verwerken en bekom je een sterkere chape met minder krimpspanningen.
Stabilisé is een waterdoorlaatbaar mengsel waardoor dit vaak als fundering gebruikt wordt voor materialen die buiten worden aangelegd. Voorbeelden hiervan zijn terrastegels, klinkers voor een oprit, voetpaden… Chape is daarentegen niet waterdoorlaatbaar en wordt gebruikt als ondervloer voor tegels, parket, laminaat…
Net als stabilisé is chape een mengsel van zand, cement en water. Chape kan cementgebonden zijn, zoals traditionele chape, of op basis van gips. Er bestaan dus verschillende soorten chape: traditionele chape, anhydriet vloeichape, cement vloeichape en isolerende chape.
De prijs van isolatiechape per m3
De chape prijs van isolatiechape bedraagt gemiddeld 150 tot 180 euro per m3. De uiteindelijke prijs van deze chape per m3 is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal, het aantal vierkante meter en de dikte van de vloer.
Hoeveel cement nodig voor chape? Bij een vloerdikte van 5 cm heb je voor een dekvloer (waarop nog een afwerklaag komt te liggen) ongeveer 17 kilo cement per vierkante meter nodig en 91 kilo zand. Deze hoeveelheden zijn indicatief en afhankelijk van de korrelgrootte van het zand.
Gemiddelde prijs van chape per m2
Gemiddeld mag je rekenen op 12-15 euro per vierkante meter. Dit is een klus die ervaring vereist. Laat chapewerken daarom altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf.
Gestabiliseerd zand is betonzand met 10 tot 20 procent cement en wordt veel gebruikt als fundering in de wegenbouw en voor een oprit, tuin en terras. Het soortgelijk gewicht van één kuub is ongeveer 1600 kilogram en is leverbaar vanaf € 282,50. Voor iedere kuub extra wordt er € 82,50 extra gerekend.
Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Dit is beter geschikt voor gebruik binnen. Op je chape kan je rechtstreeks je vloerbedekking lijmen. Ook voor de afwatering van een plat dak of terras kan chape gebruikt worden.
Chapedikte bij hechtende chape
Komt de cementgebonden chape rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je chape zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydrietchape, dan hanteer je een minimale chapedikte van 40 mm.
Voor traditionele chape reken je dus op 10 dagen droogtijd per centimeter. Is je chape dikker dan 8 centimeter? Dan stijgt je ideale droogtijd per bijkomende centimeter tot 2 weken. Even rekenen dus.
Traditionele chape is nog steeds de meest voorkomende soort chape. Deze chape wordt gemaakt op basis van zand, cement en water. Cementgebonden chape is nog steeds populair omdat het in de meeste gevallen ook gewoon de beste oplossing is.
De folie tussen isolatie en chape zorgt ervoor dat er geen vocht tussen de isolatieplaten kan komen, fungeert als dampscherm (indien continu aangebracht en de naden afgekleefd) maar zorgt ook voor een 'zwevende' chape, zodat deze los van de isolatie kan bewegen (bv. in geval van vloerverwarming).
de snelheid in plaatsing : op een dikte van 5 cm kan tot 1000 m² per dag geplaatst worden (bij traditionele chape is dit ongeveer 150 m²)
Met je chape bij de hand kan je zelf je chape gaan leggen. Zelf je chape leggen kan op de traditionele manier, net zoals een professionele chapper doet. Dat gaat zo: je bereidt de ondergrond voor, maakt je chape aan en giet die uit over de vloer.
De aanbevolen cement/zand-verhouding om zelf stabilisé te maken is ongeveer 1 op 8. Je schept de bestanddelen met een schop door elkaar of gebruikt hiervoor een betonmolen. Voeg in eerste instantie nog geen water toe, maar neem eerst een handvol van het gemengde zand en cement en maak een vuist.
De dikte van de laag gestabiliseerd zand hangt af van het gebruik. Voor een looppad is dat anders dan voor een oprit bijvoorbeeld. Voor een terras is een dikte van 15 cm oké." "Onder de stabilisé kan je ook een onderfundering in steenslag of betonpuin leggen voor extra stevigheid.
Een zak van 25 kg Knauf Stabilisé gemengd met ca. 2 tot 4 l water (volgens de gewenste consistentie) geeft ca. 13 l natte mortel.
Details. Chape in zakken van 25 kg is een kant-en-klare specie te mengen met water die als chape (binnen) of stabilisé (buiten) ondergrond gebruikt kan worden. verbruik: 1m³ (1 kuub) vergt ongeveer 60 à 70 zakken van 25 kg.
Ter vergelijking: voor stabilisé gebruikt men ongeveer 150 kilogram cement per kubieke meter (1 kubiek zand is ongeveer 1650 kilo), voor chape +/- 220 kg/m³.
De hoeveelheid cement bepaalt de hardheid en de slijtvastheid van een chape. Normaal gebruikt men 220 kilogram cement per kubiek. Als je minder cement gebruikt is er kans dat de zandkorrels loskomen en er dus scheuren en barsten zichtbaar zijn.
Rivierzand voor mortel of stabilisé
Dit zand is voor diverse toepassingen geschikt, bijvoorbeeld om metselmortel te maken als je zelf gaat metselen. Ook is rivierzand de ideale bouwstof om een boordsteen bedding, stabilisatielaag of fundering aan te leggen voor zowel je terras als tuinhuis.
U moet rekenen op ongeveer 1 week per cm deklaag.