De airbag kan gevaarlijk zijn voor je baby als hij uitklapt. Alle Maxi-Cosi baby autostoeltjes zijn achterwaarts gerichte stoeltjes, in dit geval dien je de airbag dus altijd uit te schakelen. De draagbeugel is een belangrijk veiligheidsonderdeel van je Maxi-Cosi baby autostoeltje.
De positie achter de bijrijder is het verst verwijderd van de kant waar de meeste botsingen plaatsvinden en biedt het voordeel dat je gemakkelijk bij je kind kunt aan de kant van het trottoir en je geen last hebt van voorbijrijdend verkeer.
Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Vanaf 1,35 meter oftewel 135 centimeter mogen kinderen zelfstandig voorin de auto zitten. Ze zijn dan groot genoeg om een gordel te dragen. Is een kind kleiner dan 135cm? Dan is een kinderzitje verplicht.
Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.
Hoe lang mag je baby in de Maxi-Cosi? Je baby mag niet langer dan twee uur per dag in de Maxi-Cosi. In de Maxi-Cosi worden de bewegingen van je kindje beperkt, waardoor zijn arm-, rug-, en nekspieren geen kans krijgen zich goed te ontwikkelen.
De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoel. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
In Nederland moet je je kind, volgens de nieuwste i-Size veiligheidsregels achterwaarts in de autostoel zetten tot hij of zij 15 maanden oud is. Dat betekent dat je hem of haar tegen de rijrichting in vervoert. Je kind kijkt dus naar achteren.
De 4 belangrijkste punten in deze nieuwe standaard zijn: i-Size biedt een betere bescherming bij grotere krachten van frontale en zijdelingse botsingen en veel betere bescherming van hoofd en nek. i-Size staat voor veiliger achterwaarts gericht vervoer voor kinderen tot tenminste 15 maanden oud.
Veiliger voor hoofd en nek
Kinderen raken het vaakst gewond aan hoofd en nek door auto-ongelukken. In een achteruitkijkend zitje zijn de krachten op de nek van het kind bij een frontale botsing tot 5 keer kleiner dan in een vooruitkijkend zitje.
De Maxi-Cosi AxissFix is goedgekeurd volgens de i-Size norm voor kinderen van 61 tot 105 cm, dus vanaf 4 maanden tot 4 jaar. Eerst wordt je kleintje achterwaarts vervoerd, maar vanaf het moment dat je kleine ongeveer 15 maanden is, kun je hem of haar ook voorwaarts vervoeren.
1) Tegen de rijrichting in
Het hoofd van een baby is in verhouding zwaarder dan dat van volwassenen. Opdat de nekwervels deze klap niet zouden moeten opvangen, zet je je kind het best tegen de rijrichting in. Zo wordt een eventuele klap opgevangen door de hele rug. Plaats het babyzitje liefst op de achterbank.
Autostoel of reiswieg kiezen: wat is veilig? In een reiswieg vervoer je je kindje platliggend in de auto. Je kindje heeft zo meer bewegingsruimte en dat is beter is voor de motorische ontwikkeling. Wel biedt een reiswieg veel minder bescherming bij een botsing dan een gewoon autostoeltje.
Wanneer je na een bevalling in het ziekenhuis weer naar huis gaat met de auto, is het wettelijk verplicht om je baby in een maxicosi te vervoeren. Je mag niet met je kindje in de armen op de achterbank gaan zitten.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Er is geen specifieke leeftijd waarop de zitverkleiner uit het Maxi-Cosi autostoeltje moet worden verwijderd, dit is afhankelijk van de grootte van uw kind. Wanneer u ziet dat uw kindje niet meer comfortabel ligt, is het beter om de zitverkleiner uit het Maxi-Cosi autostoeltje te halen.
Via diverse media wordt veelal afgeraden om een tweedehands autostoeltje te kopen, met het oog op de veiligheid. Een autostoeltje kan immers na een aanrijding van binnen onherstelbaar beschadigd zijn, zonder dat dit aan de buitenkant te zien is.
Ook kinderen tot 12 jaar kun je het best niet op een stoel bij een actieve airbag vervoeren. Je kind kan hierdoor namelijk ernstig letsel oplopen. Bij de Rijksoverheid vind je meer uitzonderingen op de regels voor het vervoer van kinderen in een auto.
In Frankrijk is verplicht gebruik goedgekeurd en passend niet gebonden aan lengte van het kind maar aan de leeftijd. Kinderen tot 10 jaar dienen gebruik te maken van een dergelijk kinderbeveiligingsmiddel. Hoofdregel: Kinderen vanaf 10 jaar mogen voorin de auto worden vervoerd.
De juiste plaats
Kinderen mag je zowel voorin als achterin de auto vervoeren. De zitplaatsen achterin de wagen zijn het veiligst. Als je alleen met baby reist verkies je mogelijks het zitje toch vooraan te plaatsen om oogcontrole te kunnen hebben.
Kleine kinderen mogen in een taxi vervoerd worden zonder kinderzitje, stoelverhoging of Maxi Cosi. Net als in het openbaar vervoer, stelt de Nederlandse wetgeving het niet verplicht om deze aanpassingen aan te brengen in een taxi.