Vooral Haspengouw en het Hageland veranderen tijdens de lente in prachtige landschappen met overal bloesemende bomen. Maar die jonge bloesems zijn teer en niet goed bestand tegen vrieskou. Negatieve temperaturen zorgen voor minder vruchten (kersen, appelen, peren, ...) en dus een lagere opbrengst.
Tijdens harde winters kunnen deze dormante, of “slapende” planten vorst verdragen tot -25°C en zelfs nog kouder. Maar eens dat de knoppen tevoorschijn komen worden ze gevoeliger.
Het natspuiten van bomen is een hele goede manier om knoppen en bloesem te beschermen tegen vorst. Het water vormt als het bevriest namelijk een beschermlaagje rond de takken.
Zo gauw de temperatuur richting het vriespunt gaat is het 'alle hens aan dek' om de tere kersenbloesem in de boomgaard te beschermen tegen vorst. Anders dan bij appel- en perenbomen kunnen kersenbomen vanwege het risico van rotten niet nat worden gesproeid bij dreigende nachtvorst.
"Het wordt gevaarlijk als het 's avonds gaat sneeuwen, die sneeuw blijft tussen de bloesem liggen én het gaat vriezen. Dan kan het wel kouder dan 0 graden worden. In het ergste geval bevriest de bloesem." Toch blijft hij positief: "Als het sneeuwt, vriest het meestal niet.
Bij strenge vorst, bij temperaturen van -10 graden Celsius, kun je tuinhortensia's het beste afdekken met vliesdoek. Doordat de lucht tussen de takken dan stilstaat blijft de temperatuur wat constanter. Dit is vooral een slimme oplossing voor planten die in de volle grond staan.
Een pruimenboom is prima winterhard, maar bloeit (afhankelijk van het ras) vroeg, als één van de eerste fruitbomen (maart). In die tijd is er nog veel kans op nachtvorst, en nachtvorst is niet erg voor de boom, maar wel voor de bloesem.
Het beschermen van de knoppen gebeurt meestal met behulp van water. Door tijdens de vorst de bomen te besproeien ontstaat een ijslaagje om de jonge knoppen. Het ijs werkt beschermend tegen de vorst en functioneert als een soort jasje dat om de knop komt te zitten.
Appelbomen en perenbomen worden van bovenaf beregend, zo is de bloesem beschermd tegen de vrieskou. Bevroren water heeft de eigenschap dat het warmte afgeeft, legt Gerrit Bosschaart uit. En dat is hard nodig.
Nachtvorst perenboom te lijf met doeken
Wanneer je een kleine boom hebt, dan zou je deze kunnen inpakken met vliesdoek. Dit vliesdoek is 50 meter x 2 meter. Genoeg voor een paar bomen en/of de aardbeien. Want die laatste moeten bij late vorst ook afgedekt worden.
Vliesdoek heeft een isolerende werking, en kun je daarom goed gebruiken om je planten te beschermen tegen vorst. Het is ook nog eens licht van gewicht, dus je zult je planten niet beschadigen. In de groentetuin gebruik ik het om vroege teelt, zoals koolplanten, te beschermen als het behoorlijk gaat vriezen.
Dan ben je bij Royal Brinkman aan het juiste adres. Bij Royal Brinkman vind je een breed assortiment doeken en zeilen, waaronder vliesdoek. Onze specialisten adviseren je graag over de mogelijkheden van vliesdoek voor jonge planten. Bovendien bestel je vliesdoek snel en eenvoudig op royalbrinkman.nl!
Er bestaan verschillende gradaties vorst: lichte vorst (-0,1/-5,0 graden), matige vorst (-5.1/-10,0 graden), strenge vorst (-10,1/-15.0 graden)
Aan een touwtje in de fruitboom hangen van stroken aluminiumfolie, glinsterend zilverpapier, oude cd's of slingers behoren ook tot de mogelijkheden om vogels bij het rijpend fruit weg te houden. Om voldoende beschermd te zijn tegen vorst dienen fruitbomen winterhard te zijn.
Er zijn heel veel manieren om je fruit te beschermen tegen vogels. Een manier is om vogels af te leiden met bijvoorbeeld een vogelverschrikker. Het helpt ook om wat glinsterende linten, blikken of oude cd's op te hangen, vogels hebben hier een hekel aan. Een fijnmazig net helpt ook goed.
Je kunt je kersenbomen ook met geluid beschermen tegen vogels. Zo zijn er knalapparaten, zoals de Scatterbird. Deze zijn zeer effectief in het beschermen van kersen tegen duiven en vogels. Een andere optie is het gebruik van strak gespannen fluitlint tussen palen, bij voorkeur boven de kersenbomen.
Uw olijfboom met gladde dunne stam staat in de volle grond, bescherm dan uw olijfboom als volgt in de winter: Wikkel een warmtekabel rondom de stam; Wikkel vervolgens een laag noppenfolie om de stam; Doe als laatste een beschermhoes (boomjas) om de kroon.
Blauwe bessenstruiken die in bloei staan zijn erg gevoelig voor nachtvorst. Om schade aan het gewas te beperken of te voorkomen, zijn maatregelen noodzakelijk. Sommige telers werken met vuurkorven op hun velden, waardoor de temperatuur boven nul blijft. Andere beregenen de struiken vlak voor het gaat vriezen.
De steenmarter heeft een gevarieerd dieet. Vooral muizen en ratten staan op het menu. Ook insecten (kevers en rupsen), regenwormen, mollen, jonge konijntjes, vogels (en hun eieren) maar ook fruit en bessen (pruimen, kersen, braam, vogelkers, zwarte nachtschade …) worden gegeten.
Door de wortels door te steken in de rustperiode creëer je echt geen bloesem (en dus vruchten) voor het volgende jaar.
Pruimenbomen veel of weinig snoeien? Een pruimenboom die geen of weinig vruchten draagt, gaat door snoeien niet meer vruchten dragen! Het tegendeel zelfs! Snoeien bevordert de vegetatieve groei en hierdoor krijg je (iets) minder vruchten.