Gebakken bladerdeeg mag gewoon weer in de vriezer. Bladerdeeghapjes zijn in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar. Heb je bladerdeeg ontdooit om mee te werken en heb je plakjes over? Dan kan je dit bladerdeeg niet opnieuw invriezen.
In de vriezer kun je het deeg namelijk langer bewaren dan in de koelkast. Vries het deeg luchtdicht verpakt in en bewaar het zodoende zo'n 2 maanden in de vriezer.
De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico's. Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht.
Wanneer het bladerdeeg goud/bruin kleurt, is het meestal goed!
Zowel in de koelkast als in de vriezer kun je pizzadeeg bewaren. Zeker als je zelf pizzadeeg hebt gemaakt, kun je dit tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren. Verstandig is dan om met vershoudfolie het deeg te verpakken en vervolgens de datum op te schrijven wanneer je hem in de vriezer hebt gedaan.
Een goed rauw bevroren deeg zou minstens 90 dagen in uw vriezer moeten kunnen blijven zonder kwaliteitsverlies. Pizzabodem zou minstens zes maanden in de vriezer van uw restaurant moeten kunnen blijven, en zou er nog steeds mooi en goudbruin uit moeten komen, en net zo moeten smaken alsof u het vers hebt gemaakt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het deeg smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een duidelijk teken dat uw bladerdeeg bedorven is, is een verandering in geur. Het bladerdeeg zou over het algemeen een lichte, boterachtige geur moeten hebben. Als de bladerdeegvellen een vreemde geur hebben of een gebroken witte, grijze of groenblauwe tint hebben gekregen, zijn ze waarschijnlijk besmet met schimmel en moeten ze worden weggegooid.
Heeft eten in de vriezer een houdbaarheidsdatum? Technisch gezien is eten in de vriezer eeuwig goed.
Heb jij vers bladerdeeg gebruikt (zie mijn recepten daarvoor hieronder), dan kun je je ongebakken bladerdeeg hapjes prima invriezen. Vries ze luchtdicht verpakt in, wederom met bakpapier tussen de hapjes zodat ze niet aan elkaar kunnen vastplakken.
Bevroren bladerdeeg blijft 10-12 maanden goed in de vriezer . Het is het beste om uw bladerdeeg zo snel mogelijk in de vriezer te leggen en het op -18°C te houden. Bladerdeeg kan gemakkelijk vriesbrand krijgen, dus bewaar het in een luchtdichte verpakking.
Het staat meestal op producten die niet snel bederven – droge pasta bijvoorbeeld, gedroogde kruiden, thee, koekjes of een blik tomaten. Als de THT-datum verstreken is, kun je het nog gewoon eten zonder gevaar voor je gezondheid. Alleen kan de kwaliteit van het product achteruitgaan: de kleur, de geur, de textuur …
Ongebakken bladerdeeg lekkernijen kun je heel goed in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Ze blijven dan tot wel 2 dagen goed. Gebakken bladerdeeg hapjes kun je het beste op een schaal leggen en met aluminiumfolie afdekken. Ze blijven dan tot wel 4 dagen goed.
Voedselveiligheid is geen probleem zolang het bevroren blijft en het deeg grondig gekookt of gebakken is voordat het wordt geconsumeerd. De typische houdbaarheid van bevroren deeg is 6 maanden .
Kan ik de plakjes bladerdeeg die ik niet gebruik terug in de vriezer leggen? Plakjes die je niet gebruikt moeten meteen terug in de vriezer. Als het bladerdeeg ontdooid is, kan het niet meer ingevroren worden. Verpak de ongebruikte bladerdeeg luchtdicht, anders droogt het uit in de diepvries.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Dat klopt: zolang uw vriezer is aangesloten en normaal functioneert, zullen diepvriesproducten nooit bederven , bederven of gezondheidsproblemen veroorzaken.
Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten.
Invriezen is een geweldige manier om voedsel te bewaren. Het zal u helpen geld te besparen door vooruit te plannen. En het zal u helpen de hoeveelheid voedsel die u verspilt te verminderen als u het in de vriezer legt voordat het bederft. Als voedsel goed is ingevroren, blijft het veilig om onbeperkt te eten, hoewel de smaak en textuur na een tijdje kunnen afnemen .
Als u vlekkerige lichte of donkere plekken op uw deeg ziet, glad of pluizig, kan dat schimmel zijn en moet u het deeg weggooien . U zult waarschijnlijk geen schimmel zien als u onze instructies voor maximale houdbaarheid volgt en het deeg in de koelkast bewaart.
Eenmaal gebakken, kan gewoon bladerdeeg tot een week in een luchtdichte container worden bewaard. Gevulde gebakjes zoals deze bladerdeeggebak zijn het lekkerst als ze direct worden gegeten. Als u een partij niet in één keer op kunt, bewaar ze dan in een afgesloten container en geniet er de volgende dag van.
Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor. Gebruik bakpapier of vet de bakplaat in met boter of margarine. Haal de bevroren bladerdeegplakjes van elkaar en verwijder de folie. Laat het bladerdeeg 5 tot 10 minuten ontdooien.
Daarna is het niet gezond die nog te eten, tenzij je de pasta meteen na aankoop hebt ingevroren. Op gedroogde pasta staat een Tenminste-Houdbaar-Tot-datum (THT). Deze producten blijven heel lang goed en zijn in de meeste gevallen nog (tientallen) jaren na het verlopen van de THT te eten.
Pak je overgebleven deeg en rol er een bal van. Maak hem een beetje plat tot het een schijf is en wikkel het deeg in een dubbele laag plastic folie en leg het in de diepvries. Zo blijft het ongeveer 4 weken vers.
Deeg kan je een paar dagen in de koelkast bewaren, maar na een dag of drie is het beste er echt wel af. Dat komt niet perse door bederf door bacteriën, maar allerlei andere enzymatische processen die je meel steeds verder afbreken.