Bamboe kan zowel in huis gehouden worden als buitenshuis, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Er zijn namelijk verschillende winterharde soorten die zelfs gehard zijn tegen de winters in Nederland. Ook als kamerplant is de bamboe zeer geschikt.
In principe groeit een bamboe in diverse soorten grond. Het is verstandig bij het bamboe plaatsen stikstofrijke compost te gebruiken, aangezien de wortels zich dan het best zetten. Te natte grond wordt afgeraden, anders gaan de wortels rotten.
Je kunt bamboe scheuren of met een scherp mes stekken. Het stekje kan vervolgens in de grond of in water gezet worden. Als je dit zorgvuldig doet, groeit het stekje snel uit tot een sterke nieuwe bamboe plant. Voor het stekken van de bamboe maakt het niet uit welke bamboesoort je wilt vermeerderen.
Als de scheuten aan het groeien zijn is het erg belangrijk de grond iets vochtig te houden. Bij langdurige droogte dus zeker besproeien. Water is misschien nog wel belangerijker voor grote scheuten dan de mest. In de maand mei zijn de meeste soorten in volle groei door de nieuwe scheuten die overal uit de grond komen.
Bamboe is een type hout wat veel beter tegen vocht kan dan bijvoorbeeld hout, maar bamboe is niet watervast. Vocht kan, net als bij hout, in de bamboe trekken waardoor vlekken kunnen ontstaan of vloerdelen kunnen vervormen.
Bamboe direct in de grond plaatsen verhoogd het risico op rotten. Om rottende bamboe te voorkomen zorg je ervoor dat je de bamboe minimaal 2 cm van de grond plaatst. Het wordt afgeraden bamboe direct in de grond te plaatsen, tenzij de bamboe goed ingesmeerd wordt met speciale bitumen verf of teer.
De groeisnelheid van bamboe is uiteenlopend van 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag, wat de bamboeplant de snelst groeiende plant ter wereld maakt. De groeisnelheid van 91 cm per dag kan echter enkel bereikt worden onder de perfecte grond en klimaatomstandigheden.
Zorg voor een zonnige standplaats en geef de plant veel water. Zaaibeschrijving: Zaden 24 uur weken in lauwwarm water en zeer oppervlakkig zaaien in zaai- en stekgrond, zodat de zaden nog net te zien zijn. Kieming bij een dagtemperatuur van 20-25 graden Celcius, 's nachts iets lager.
Het snoeien van bamboe is aan te raden, aangezien het een plant is die snel groeit. Door te snoeien houd je de bamboe in vorm en kun je hem compact houden. Wij raden aan je bamboe één tot twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar.
De beste grondsoort
Te natte grond wordt afgeraden, anders gaan de wortels rotten. Over het algemeen is het zo, dat bamboes sneller in de breedte zullen groeien wanneer de grond vrij los is. Dus op zandgrond krijg je eerder ondergrondse uitlopers dan op vette klei.
Lang niet elk materiaal is geschikt als wortelbegrenzer. Bamboe heeft namelijk zeer sterke wortels die zonder moeite door bv. beton heen groeien.
De planttijd begint wanneer de vorst uit de grond is (meestal eind februari) en kan voor de sterkere soorten doorgaan tot de late herfst. Geef dan wel wat extra winterbescherming met blad of stro. De planten worden geleverd in potten en kunnen in principe het hele groeiseizoen geplant worden.
Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis.
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
Bamboe is een grassoort dat wintergroen blijft. Hij geeft het vakantiegevoel terug en met het ruisende blad in de wind komt u weer helemaal tot rust in de tuin of op een dakterras. Dit grassoort is toepasbaar voor vele toepassingen in de tuin, zoals bijvoorbeeld als haagplant, of als mooie solitair.
De rauwe scheuten van de bamboe zijn niet eetbaar, want ze bevatten giftige cyanogene glycosiden. Deze stof wordt afgebroken door hoge temperatuur. Scheuten zijn eetbaar nadat ze gekookt zijn, ze zijn dan knapperig en hebben een frisse smaak.
Om bamboe te scheuren graaf je de bamboe op de plek die je wilt scheuren eerst wat uit. Op deze manier kun je goed bij de wortels. Vervolgens maak je gebruik van een bijl of scherp mes en snijd of hak je de wortels door, zodat het stuk plant loskomt van de moederplant.
Het vermeerderen van bamboe cultivars (bv. Fargesia, Phyllostachys of Pleioblastus) wordt over het algemeen beperkt tot deling. Bij het delen van de planten worden pollen van de bamboe uitgegraven, voorzichtig met een steekschop gedeeld en op een nieuwe standplaats geplant.
De natuurlijke vezels kunnen dan mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. Nadeel is dat dit proces heel arbeidsintensief, en dus kostbaar is. De meeste bedrijven richten zich daarom op de chemische verwerking van bamboe tot zogeheten bamboeviscose.
Bamboewortels zijn dun en vezelig (denk aan grote graswortels) en kunnen 60-90cm diep gaan. De wortelstokken, dat is het deel dat zich daadwerkelijk verspreidt, blijven meestal vrij ondiep, minder dan 12 cm. Dit maakt ze gemakkelijk te vinden en te snoeien als ze op jaarlijks worden gesnoeid.
Van alle grassoorten, is bamboe de grootste en de enige die kan uitgroeien tot een bos. Hoewel bamboe een gras is, hebben veel van de grote houtachtige bamboesoorten een boom-achtig uiterlijk en worden ze in de volksmond vaak "bamboe bomen" genoemd.
Kan ik bamboe in een bak houden? Het is zeker goed mogelijk om een bamboe in een pot of bloembak te houden. Deze bak of pot moet dan wel van een stevig materiaal zijn, want de wortels van een bamboe moet u niet onderschatten. Bij een pot of bak is een goede afwatering heel belangrijk.
Onbehandelde bamboe kunt u enkel met een droge doek afnemen, gebruik geen vocht. De met Woca Exterior Oil behandelde bamboe is vochtbestendig, maar het advies blijft om de bamboe bij vlekken met een licht vochtige doek af te nemen.
Omdat bamboe jarenlang meegaat en een bamboeplant soms wel een meter per dag groeit. Ondanks de snelle groei van de bamboe planten heeft kwalitatieve bamboe veel vezels waardoor het slijtvast is en tegen een stootje kan. Doordat bamboe zo snel groeit is het een stuk goedkoper in aanschaf dan bijvoorbeeld hout.