Om huisstofmijt te doden dien je te wassen op minimaal 60 graden Celsius, maar sommige materialen laten andersom maximaal 30 of 40 graden Celsius toe. Gebruik het wasvoorschrift op de matrasbeschermer of ga uit van de laagste temperaturen, om krimpen en andere problemen te voorkomen.
Tweewekelijks verschonen
Naast dat je het hoeslaken wast, is het minstens zo belangrijk om je molton of molton kussensloop te wassen, omdat ook hier het zweet intrekt. Op tijd in de wasmachine ermee dus en wel eens per twee weken. Het beste is om deze op 60 graden te wassen, zodat alle bacteriën gedood worden.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Gek genoeg komt uit het onderzoek naar voren dat mannen (48%) vaker wekelijks hun bed verschonen dan vrouwen (39%). De man doet dus minder vaak de was, maar verschoont wel vaker zijn bed. Vreemd. Verder geeft ruim 1 op de 10 respondenten aan maar één keer per maand het bed te verschonen.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Het meest hygiënisch is om je hoezen zoals die van je kussens en dekens in elk geval 1 keer per week te wassen. In hoezen en slopen zitten de meeste bacteriën omdat deze het eerst in contact komen met je huid, daarom is het het beste deze vaker te wassen en dan in elk geval 1 keer per 2 weken.
Maar hoe vaak moet je je lakens dan wassen? Het antwoord is simpel: minstens één keer per week. Ons bedtextiel zit immers vol huisstofmijt. Hoe vaker je je lakens wast, hoe minder kans die beestjes krijgen om zich te verspreiden en hoe minder kans jij loopt op niezen, een loopneus en keelpijn.
Geen goede combinatie. In theorie zouden handdoeken en beddengoed prima samen in de wasmachine kunnen, ze kunnen immers op dezelfde temperatuur gewassen worden. Helaas zorgt deze combinatie ervoor dat je beddengoed eerder slijt en geven handdoeken pluisjes af die, vooral tijdens het drogen, overal aan blijven plakken.
Schimmelvlekken op matrassen zijn altijd het gevolg van een vochtige matras. Schimmels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid en de schimmelsporen kunnen bij inademen allergische reacties, astma of longproblemen veroorzaken.
Een matrasbeschermer voorkomt de verspreiding van huisstofmijt en is dus essentieel voor mensen met een allergie. De huisstofmijt voedt zich immers met dode huidcellen. Zonder matrasbeschermer komt de matras al snel onder de huidcellen te zitten. Een voldoende frequent gewassen matrasbeschermer beperkt dit.
Je matras dagelijks te luchten door het beddengoed helemaal terug te slaan. Te zorgen voor een goed ventilerende bedbodem die ten minste de helft van de matras vrij laat. Te kiezen voor een matras die goed vocht doorlaat. Bekijk de matrassen die goed vocht doorlaten.
Het blijkt dat de grote hotels allemaal andere normen in de frequentie van het verversen van de lakens hanteren. Opvallend is dat bij de Nederlandse Hilton Hotels de lakens maar één keer in de drie dagen worden gewisseld, terwijl bij NH Hoteles om de dag het beddengoed wordt ververst.
Re: Hoevaak verschoon jij het wiegje/ledikantje? spullen van het wiegje iedere week, behalve de 2 dekentjes. En als ze gespuugd heeft dan de hydrofiele doek vaker. Slaapzakje ook 1 keer in de week.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
Eelt aan de voeten is ruw. Dit zorgt ervoor dat een hoeslaken veel sneller slijt dan een kussensloop of dekbedovertrek. Een levensduur van 1 jaar is niet verrassend.
Gemiddeld komt het neer op ca. 5-7 jaar dat een dekbedovertrek meegaat. Een hoofdkussensloop gaat 3-5 jaar mee. is sterk afhankelijk van hoe het gebruikt wordt.
Je bed netjes opmaken is namelijk de perfecte manier om de levensverwachting van mijten en spinachtigen te verlengen. Die beestjes nestelen maar al te graag in je lakens en beddensprei. Elke dag slapen er zo'n 1,5 miljoen (!) in ons bed.
Wat kun je doen tegen huisstofmijten in bed? Huisstofmijten in bed kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt ze wel degelijk tegengaan door je bed eens per week te verschonen. Daarnaast is het raadzaam je matras regelmatig te stofzuigen en het dekbed buiten uit te hangen.
De meeste mensen hebben gewoon 1 slaapkussen op hun bed liggen. Slaap je met z'n tweeën? Dan liggen er natuurlijk 2 kussens. Slaapkussens zijn er vaak in 3 verschillende maten: standaard, kingsize en queensize.