Het belangrijkste aspect dat bepaald of een pizza gezond is of niet, zijn de ingrediënten die gebruik worden. Op veel pizza's wordt veel vet en zout gebruikt.Dit is uiteraard ongezond. Echter zijn er ook veel pizza's waarbij ingrediënten worden gebruikt die minder vet en zout zijn.
Pizza's staan bekend als echte caloriebommen. Er zijn dan ook zeker pizza's verkrijgbaar die meer calorieën bevatten dan je op een dag nodig hebt. Zolang je niet dagelijks pizza eet is het ook niet heel erg om af en toe eens een calorierijke maaltijd te eten. Toch is het ook mogelijk om de calorieën beperkt te houden.
Het gezondst is een pizza zonder vet vlees en een veelvoud aan druipende kazen. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
Diepgevroren pizza's bevatten doorgaans minder verzadigde vetten dan verse in de supermarkt. Pizza's met een dunne korst lijken gezonder, maar bevatten vaak meer vetten dan die met een dikke korst.
Er zit 33,9 gram vet in 1 stuk (350 gram) pizza margherita, waarvan 12,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
In feite is een pizza niet veel meer dan een plak deeg met saus op basis van olijfolie en tomaten, versierd met groenten en vlees en rijkelijk bestrooid met kaas. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
“Vooral de kaas is de boosdoener, want daar gebruik je ongemerkt best veel van.” En die saus mag dan lekker licht lijken, maar ook die zit volgens het Voedingscentrum vol met vet en suikers. En ja, dat tikt aan dan. Nou zal zelfs de meest doorgewinterde voedingsdeskundige niet zeggen dat we nooit meer pizza mogen.
Een portie pizza, bereid, gem. komt overeen met 250 gram.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Wie een of meer porties pizza per week at, had 59 procent minder kans op het krijgen van slokdarmkanker en 34 procent minder kans op mond- en keelkanker, zo ontdekten de onderzoekers. Ook daalde het risico op dikke darmkanker. Ren echter niet te snel naar de supermarkt of naar de telefoon om een pizza te bestellen.
Een gezonde pizza klinkt natuurlijk heel goed, maar wat is er dan precies gezond aan? Ten eerste is de pizzabodem voor een groot deel gemaakt van groenten. Zo bevat een Magioni bloemkool pizzabodem al 37% bloemkool. Een normale pizza bevat eigenlijk alleen gist, bloem en water.
'Over het algemeen bevatten pizza's met salami of meerdere soorten vlees de meeste calorieën. Zo kan een diepvriespizza met salami wel 1.200 calorieën bevatten. ' Maar ook pizza met shoarma (en vergeet de knoflooksaus niet), ham of kip bevat de nodige calorieën.
Een pizza margherita zal op ongeveer 950 calorieën uitkomen. Bijvoorbeeld een salami bevat meer calorieën: een stuk of 1150. Voor andere pizza's kun je zelf ongeveer kijken hoe veel er van bepaalde ingrediënten op zit.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
En wat is dan erger: patat of de Chinees? Als van de Chinees alleen gestoomde kip met groenten wordt besteld, is dat de beste optie. Voor wie meer zin heeft in witte rijst, satésaus en zoete gerechten als foe yong hai en babi pangang, is een frietje zonder mayonaise qua vitaminen en vezels nog niet zo'n slechte keuze.
De minste koolhydraten vind je in de Dr. Oetker Yes it's pizza spinach crust met de Magioni Ultra thin salami als goede tweede. De meeste koolhydraten vind je in de AH Pizza Margharita.
Gezond uit eten bij de Chinees
tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen. gegrilde garnalen.
Door meergranen pasta te gebruiken in plaats van reguliere 'witte', verlaag je de kans op een beroerte en diabetes type 2. Daarnaast zou het bloeddrukverlagend werken en bevatten ze vele malen minder calorieën dan normale pasta. Knoflook is klein maar fijn, want ó wat is het gezond.
Ook hier is het antwoord weer redelijk teleurstellend. Zeker bami is geen haar beter dan gewone witte pasta of noedels. Snelle koolhydraten, dus. Nasi bevat iets meer vezels, maar ook hier gaat het nog steeds om gewone witte rijst in plaats van bijvoorbeeld zilvervliesrijst.