Meestal ademen kinderen vanzelf weer door en herstelt alles zich. Soms hebben kinderen hier wat hulp bij nodig. Dat een apnoe af en toe voorkomt bij een te vroeg geboren pasgeborene is normaal, maar als dit te vaak voorkomt kan dat een teken zijn van ziekte.
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.
Heel soms stopt een kind kort met ademen, wordt bleek, blauw of slap. Binnen 1 minuut wordt uw kind weer normaal. In het ziekenhuis onderzoeken artsen uw kind. Vinden ze geen lichamelijke oorzaak, dan wordt dit BRUE genoemd.
Apneu betekent ademstilstand tijdens de slaap. Het is niet bekend of het bij baby's vaak voorkomt. Als de ademstilstand niet te lang duurt en het niet zo vaak gebeurt, is het niet schadelijk voor je baby. Als de adem tijdens de slaap ten minste 20 keer per nacht langer dan 10 seconden stokt, is dat apneu.
Het treedt op tijdens de slaap, is pijnloos en gebeurt stil. Vaak vindt men braaksel terug rond het kind, maar dit is meestal niet de doodsoorzaak. Wiegendood is niet erfelijk; een herhaling binnen dezelfde familie is erg zeldzaam. Het treedt vooral op voor de leeftijd van 6 maanden.
Want nu kan de baby zowel op de rechter- als op linkerzijde worden gepositioneerd om te slapen. Het is echter gevaarlijk omdat baby's niet zelfstandig op hun zij kunnen blijven liggen en zelf in de buikligging kunnen rollen. Daarom moeten baby's de eerste maanden in de zijligging worden ondersteund.
Geef vijf rugslagen: leg je kind met de buik op je onderarm. Het hoofdje ligt lager dan de romp. Ondersteun de onderkaak met je hand. Sla met de hiel van je hand vijf keer tussen de schouderbladen.
Slaapapneu herkennen
Hoorbare ademstops: als je in dezelfde kamer slaapt als je kind, of als je wel eens naar hem luistert terwijl hij slaapt, kun je soms duidelijke ademstops horen. Zo'n adempauze kan een paar seconden duren of zelfs een paar minuten. Na een adempauze snakt je kind soms naar adem.
Ademen door de mond kan verschillende oorzaken hebben, zoals: • Een verkoudheid. Duimen of speenzuigen. Boventanden die naar voren staan, waardoor de mond niet goed dicht kan. Een verstopte neus.
Wat kun je doen bij een piepende ademhaling? Als je baby piepend ademhaalt, kun je de neus van je baby druppelen met een zoutoplossing. Dat kan helpen bij een verstopte neus. Als je baby zelf duidelijk geen last heeft van het gepiep en normaal eet, drinkt en slaapt, is er verder geen behandeling nodig.
Je baby ademt in de eerste maanden uitsluitend door de neus. De baby weet nog niet dat de oplossing is om door de mond te ademen. Dit kan er zeker voor zorgen dat de baby benauwd klinkt tijdens een neusverkoudheid. Stikken in slijm of snot komt echter zelden voor.
Officieel claimt zelfs Aerosleep niet dat het tegen wiegendood helpt, dus laat je hierdoor niet misleiden in de winkel. Alleen adviezen zoals het op de rug laten slapen van het kind hebben een daadwerkelijk effect om de kans op wiegendood te verminderen.
De temperatuur onder de kap kan namelijk al snel oplopen. Leg ook nooit een deken of doek over de kinderwagen! Je denkt misschien dat je de warmte zo buitenhoudt, maar dat werkt averechts. De luchtcirculatie vermindert hierdoor en zo kan het extreem heet worden voor je baby.
Na de eerste paar weken kan een baby zijn eigen temperatuur al veel beter reguleren en is een mutsje veel minder nodig. Laat hem daarom binnenshuis af, zodat je baby de warmte ook kwijt kan! Als je naar buiten gaat met je baby en het is fris, dan mag hij gerust weer op.
VeiligheidNL raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra je baby kan omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen het kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt.
Kan je baby zowel overdag als 's nachts zelf goed van zijn rug naar zijn buik draaien én omgekeerd? Dan is dat het moment dat je hem of haar zonder zorgen kan laten slapen in een houding die hij zelf wil. Het kan aardig verschillen vanaf welke leeftijd dit is maar het is meestal rond de 6 maanden.
Tussen de 3 en 6 maanden ontwikkelen baby's hun eigen slaapritme en ze gaan dieper slapen. Hierdoor worden ze minder snel wakker en kunnen ze ineens doorslapen, ook 's nachts. Vanaf deze leeftijd kan het zijn dat je baby 'te veel slaapt' of beter gezegd: meer slaapt dan gemiddeld.
De indifferente slaap is een stadium die alleen bij baby's in de eerste drie maanden voorkomt. Baby's in dit stadium van de slaap, lijken wakker. Ze liggen namelijk met hun oogjes open in bed, met een grimas of een 'engelenlach' op het gezicht. De baby slaapt in deze fase dus met zijn ogen open.
Smakken is een reflex van je baby waarmee hij laat merken dat hij toe is aan de borst of aan een flesje. Hij steekt zijn tongetje uit. Door zijn tong uit te steken, is het voor je baby makkelijker om aan je tepel of de speen aan te happen.
Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.
Samenvatting. De normale ademfrequentie neemt af met de leeftijd en bedraagt 47-54/min bij de neonaat, 31-44/min bij een kind van 3 maanden, 31-39/min op 6 maanden en 26-31/min op 12 maanden (1).
We spreken van wiegendood of het 'Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)' als je kind onder de leeftijd van één jaar plots onverwacht komt te overlijden, zonder dat je kind duidelijk ziek was of er bij hem/haar een afwijking werd vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
Enkele symptomen die je baby dan zou kunnen hebben zijn: Frequent teruggeven, vaak met pijn. Kokhalzen, verslikken/stikken, hoesten, boeren of frequent hikken. Een adem die ruikt (stinkt).
Kinderen worden geboren met een kokhalsreflex (ook wel wurgreflex genoemd). Dit reflex is een verdedigingsmechanisme. Het beschermt de keel(holte) van je kleintje namelijk tegen eten en vreemde voorwerpen die niet doorgeslikt mogen worden.