Een baby “kan” meteen in een ledikant slapen, mits goed opgedekt, maar het is niet ideaal. De wieg is veel gemakkelijker en veiliger voor de eerste maanden.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.
Een wieg geeft een baby meer geborgenheid, omdat deze kleiner is en de baby zich daardoor veilig voelt. In een groot ledikant kan een pasgeboren baby zich verloren en alleen voelen, omdat hij de kleine baarmoeder gewend is.
In een ledikant kan een kind tot 3-4 jaar slapen. Als je kindje minder dan 20 cm ruimte overhoudt in de lengte, dan is het tijd voor een groter bed. Als je het baby ledikant lang wilt gebruiken is het handig om een ledikant te kopen waarvan de zijwanden neergeklapt kunnen worden.
Baby's positie
Je pasgeboren baby kan zich nog niet zelf omdraaien, waardoor hij vaak uren aan een stuk in dezelfde positie slaapt. Het wordt aangeraden om je baby op zijn rug te leggen om te slapen. Om hem in deze positie te houden, kan je een rugligkussen gebruiken.
De eerste optie is om je kind langzaam te laten wennen aan een eigen plekje. Slaapt je kind bijvoorbeeld nu nog in een co-sleeper naast je bed? Dan kan je de co-sleeper vervangen door een ledikant. Zo kan je baby wennen aan een eigen bedje, maar ligt het nog wel op dezelfde kamer.
Houd er rekening mee dat (bijbehorende) hoofdbeschermers de ademhaling van je baby belemmeren. Gebruik géén co-sleepers voor tweelingen. Meer dan één kind in een bedje vergroot het risico op wiegendood. Schakel over naar een groter/hoger bedje zodra je baby probeert te zitten of staan.
Kort opmaken
Maak het bedje kort en strak op, anders kan je baby onder de dekens terechtkomen. Hij moet met de voetjes nét iets van het voeteneind af liggen. Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Zo draait je kind zich minder makkelijk om.
Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen.
Het algemene advies is om je baby pas na 6 maanden op een eigen kamer te leggen. Tot die tijd wordt aangeraden om een slaapkamer te delen. Let op: leg je baby niet bij jullie in bed, maar in een eigen wiegje of co-sleeper. Zo verklein je de kans op wiegendood.
Wiegendood of in medische kringen SIDS ( Sudden Infant Death Syndrome ) genoemd, is het plots overlijden van een ogenschijnlijk gezonde baby ,waarbij geen andere aantoonbare doodsoorzaak kan worden gevonden. Kenmerkend voor wiegendood is dat dit tijdens de slaapperiode gebeurt.
"Maar vanaf een jaar of tien worden kinderen zelfstandiger. Daarnaast verandert hun lichaam, ontstaan er seksuele gevoelens en ontwikkelen ze een eigen identiteit. De kamer wordt dan een intieme plek waar je liever geen anderen bij wilt."
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is.
Hydrofielluier ter hoogte van het hoofdje
Het zeiltje bedek je met een molton onderlegger of een flanellen luier. Ter hoogte van het hoofdje leg je een hydrofielluier. Dit is praktisch als de baby heeft gespuugd. Leg twee dekentjes 20 centimeter onder de bovenkant van het lakentje en sla het lakentje terug.
Laken. De volgorde is eerst het laken en daarna de deken. Door een lakentje onder het dekentje te leggen, voelt je baby niks prikken of kriebelen. Dat is veel comfortabeler en veiliger voor de baby!
Als baby's in het bed van de ouders slapen, zouden baby's oververhit, bekneld of verstikt kunnen raken onder dekens en kussens, wat de kans op overlijden zou verveelvoudigen.
Bij rooming-in slaapt je baby bij jou op de kamer. Een baby vindt het prettig om dicht bij zijn ouders te zijn. Hierdoor voelt hij zich veilig en geborgen. Bovendien is het handig om je baby dicht bij je te hebben als je borstvoeding geeft.
Het is wel aan te raden om de wieg in de buurt van een raam te plaatsen, zodat je baby veel indirect zonlicht op zijn huidje krijgt. Dit breekt bilirubine af, wat ervoor zorgt dat je baby geen gele gloed heeft. Voor peuters geldt hetzelfde als voor baby's. Plaats het ledikant niet tegen het raam of tegen de verwarming.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.
Vanaf 6 maanden: je baby heeft vanaf 6 maanden zo'n 14 uur slaap per dag nodig, met 2 slaapjes overdag van in het totaal 4 uur. Vanaf 9 maanden: je baby heeft vanaf 9 maanden ook zo'n 14 uur slaap nodig, met 2 slaapjes overdag van 4 uur in het totaal.