Een catfish is iemand die een of meer valse online-identiteiten creëert om andere mensen in de val te lokken of te misleiden. Die betekenis van catfish gaat terug op de Amerikaanse documentaire Catfish. Daarin wordt een man verleid door een vrouw met een vals Facebookprofiel.
Ze kunnen gestolen zijn van een model of gevonden zijn op het internet. Kijk ook of iemand foto's naar jouw verovering heeft doorgestuurd of dat hij of zij is getagd in foto's van anderen: als vrienden foto's uploaden van hen samen, is dat een goed teken dat deze mensen echt bestaan.
Wat te doen wanneer je het slachtoffer bent van catfishing
Mocht er sprake zijn van fraude, dan kun je hier het best direct de politie en de Fraudehelpdesk bij betrekken. Zorg dat je, wanneer je het contact wilt verbreken, alle contactgegevens van deze persoon blokkeert; van het e-mailadres tot het telefoonnummer.
Iemand mag zich online niet voordoen als jou. Dat heet identiteitsfraude en dat is strafbaar. Ook mag iemand niet zomaar jouw foto gebruiken zonder jouw toestemming. Als iemand jouw gezicht herkenbaar gebruikt, kun je terugvallen op jouw portretrecht.
Hoe kun je catfishing voorkomen? Catfishing kan niet voorkomen worden, omdat je er gewoon mee te maken krijgt. Maar je kunt wel oppassen en alert zijn, om te voorkomen dat je wordt opgelicht. Gebruik bijvoorbeeld een VPN service.
Er zijn diverse redenen waarom iemand zich als catfish gedraagt. Sommigen willen persoonlijk wraak op iemand nemen zoals een ex-partner, een nare collega of concurrent, anderen vervelen zich en willen wat 'reuring' in hun leven.
Catfish gemist? Terugkijken doe je op NPO3.nl.
Is dit een catfish? Twijfel of iemand waarmee je contact hebt wel de persoon is van de foto? Dan is reverse image search een manier om te ontdekken of je vermoedens terecht zijn. Sla de foto op en voer deze in op Google Image Search.
Bij een nepprofiel staat er vaak een aantrekkelijke dame of man op de profielfoto. Als u contact heeft met iemand van internet en twijfelt aan iemands bedoelingen, controleer de foto dan. Komt die voor op andere plaatsen op internet die niet horen bij die persoon?
Google Foto's kan gezichten herkennen op foto's. Daardoor is het mogelijk om te zoeken naar foto's waar een specifiek persoon op staat. Het fotoprogramma maakt namelijk een soort fotoalbum aan met de foto's waarop dezelfde persoon staat.
Het Nationaal Archief beheert ruim 15 miljoen foto's. Meer dan 400.000 foto's zijn vrij beschikbaar voor download en hergebruik. Vele onderwerpen zijn hier te vinden, zoals voetbal, Deltawerken, Tweede Wereldoorlog, politici, Koninklijk Huis, landbouw, visserij, Suriname, Indonesië en het Nederlandse leger.
Zoals je inmiddels weet maakt een catfish een nepprofiel aan. Daarbij gebruikt hij of zij foto's van iemand anders, zónder toestemming van de persoon op de foto. Volgens jurist Angelique de Koning mag dit niet. “Iemand zijn persoonsgegevens, dus bijvoorbeeld een pasfoto, wordt gebruikt.
Meerval heeft een hoog gehalte aan omega 3- vetzuren en met de stevige structuur en milde smaak, is deze vis uitermate geschikt voor diverse culinaire doeleinden.
De meerval is een bodemvis en een echte rover. Hij eet vooral vis maar ook slakken, wormen, muizen, ratten, kikkers, jonge eendjes en krabjes. De meerval kan in onze wateren meer dan twee meter worden en daarbij en gewicht bereiken van ongeveer 75 kilo. Steeds meer sportvissers gaan meerval vissen.
Foto's en video's terugzetten
Als je een item hebt verwijderd en dit wilt terugzetten, kijk je in de prullenbak of het item daar staat. op je Android-telefoon of -tablet. Tik op de foto of video die je wilt terugzetten en houd deze vast. Tik onderaan op Herstellen.
Automatisch opslaan aan/uitzetten
Open WhatsApp op je mobiel. Tik nu op de meer opties drie-puntjes rechts bovenaan en kies Instellingen. Tik nu op Data- en opslaggebruik. Onder Media automatisch downloaden kun jij kiezen wanneer ontvangen media opgeslagen moeten worden.
Mensen zoeken op Google
Tik de naam tussen aanhalingstekens, bijvoorbeeld "sophie de groot". Probeer ook voorletter en achternaam: "s. de groot". Voeg toe wat je weet over deze persoon, bijvoorbeeld woonplaats, club of bedrijf. Tip: kijk ook bij afbeeldingen.
Facebook stopt met zijn systeem voor gezichtsherkenning. In de komende weken stopt het sociale mediaplatform met het taggen van gezichten op foto's. Gebruikers konden Facebook jarenlang toestemming geven om een profiel van hun gezicht op te slaan.
Tik op Instellingen. Tik afhankelijk van uw Android-versie op Biometrie en beveiliging, Beveiliging en locatie, of Beveiliging. Tik op Gezichtsherkenning. Staat deze optie er niet bij, dan is het toestel er niet geschikt voor.
Zodra je op een datingsite komt, kun je allereerst goed letten op de teksten onderaan de website en in pop-ups. Als het over een chatplatform met nepprofielen gaat, dan staat daar vaak iets geschreven zoals 'fictieve profielen', 'entertainmentdoeleinden' en dat het niet mogelijk is om fysieke afspraken te maken.