Hagelslag bevat vaak dierlijke ingrediënten zoals melk. Pure chocoladehagel of vruchtenhagel is meestal veganistisch. Melkvet wordt soms toegevoegd aan receptuur voor pure hagelslag om de witte uitslag (vet-bloem) die kan ontstaan door te hoge en wisselende temperaturen tegen te gaan.
Hagelslag. Deze hagelslagjes zijn in ieder geval vegan: Perfekt Chocolade Hagel Mix, Lotus speculoos hagel en mix, AH basic hagelslag puur en mix, Venz pure hagelslag, Jumbo hagelslag mix, Fred & Ed hagelslag puur, Markant hagelslag puur.
Onderstaande pure chocoladerepen zijn 100% vegan: AH Basic – Puur. AH Biologisch – Alle pure repen. AH Delicata- Alle pure repen.
Chocohagelslag: veel pure chocoladehagelslag is vegan, zoals de mix hagelslag en puur hagelslag (Albert Heijn), hagelslag puur van Kiekeboe (Aldi), de Ruijter chunks extra puur, hagelslag puur fairtrade (Plus), hagelslag puur en hagelslag mix van Jumbo, de chocoladehagelslag puur van G'woon (Coop, Hoogvliet, Spar, Plus ...
Mmm chocoladevlokken! Gelukkig zijn de pure varianten vaak vegan (let op dat er geen botervet in zit), zodat ook herbivoren zoals wij kunnen genieten van een lekker bammetje met chocovlokken.
De basis van De Ruijter werd in 1860 gelegd in een oude boerderij. Daar begon de 24-jarige Cornelis Rutgerus De Ruijter een banketbakkerszaak in de Brinkstraat in Baarn, nadat hij het vak had geleerd bij een beroemde Utrechtse banketbakker. Hier werd hij bekend met de geheimen van de bereiding van "Muisjes®".
P.S. De volgende De Ruijter-producten bevatten vanuit de receptuur geen gluten: Anijsstaafjes. Chocolade Hagel Melk en Puur. Royale Hagel Extra Puur.
Een veganist eet geen dierlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn vlees, vis, eieren, zuivel (o.a. melk, yoghurt, kaas) en honing. Daarnaast ook geen producten die dierlijke ingrediënten bevatten zoals weipoeder, kippeneiwit, bijenwas of e-nummers van dierlijke afkomst.
Bijna alle soorten pindakaas zijn vegan. Ook die van Calvé en die van het Albert Heijn- en Jumbo huismerk. Hagelslag is niet de gezondste optie, maar het kan wel! Check wel goed de verpakking of er geen melk in zit, want niet alle pure hagelslag merken zijn vegan.
Vegan voedsel, de voordelen en valkuilen
Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht.
Misschien denk je nu: wat is vegan chocolade? Vegan chocolade repen zijn repen waar geen dierlijke producten zoals melkpoeder, boter of room in zijn verwerkt. Pure chocolade bevat geen melkpoeder en is dus in principe vegan.
Veganistische chocolade is chocolade waarin geen dierlijke producten zitten. Dus geen melk of melkpoeder. De pure chocolade zonder toegevoegd melkpoeder is veganistisch. Maar dat is niet het enige dat je kan eten, ook van bruine en witte chocolade zijn vegan varianten.
Chocolade kan vegan zijn. In de basis van chocolade worden geen dierlijke producten toegevoegd. Bij melk en witte chocolade worden wel dierlijke producten toegevoegd. Ondanks de naam is cacaoboter volledig melkvrij en vegan.
Jam is namelijk helemaal vegan! Dit is in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Vaak wordt er namelijk gedacht dat de structuur van Jam komt door gelatine, maar dit is niet waar. De structuur van jam wordt namelijk veroorzaakt door pectine, een veganistische variant!
Ze bevatten veel suiker en de chocoladevarianten bevatten ook veel verzadigd vet. Daarom staan ze allemaal niet in de Schijf van Vijf. U kunt het best af en toe eens eten, maar niet te veel en te vaak.
Volkoren pasta is in nagenoeg alle gevallen vegan. Omdat volkoren pasta van durum tarwe en water gemaakt wordt, zijn er geen dierlijke bestanddelen terug te vinden in volkoren pasta. Daarom is volkoren pasta vegan en past het in een veganistisch dieet.
Is boter vegan? Boter is niet vegan. Boter wordt namelijk gemaakt van melk. Dit is vaak koemelk, maar er wordt ook boter gemaakt van geitenmelk.
Brood is geschikt voor veganisten als het geen dierlijke ingrediënten bevat. De meest voorkomende dierlijke ingrediënten in brood zijn (room)boter en melk. Harde broodjes en stokbrood zijn bijna altijd vrij van dierlijke ingrediënten.
Vijg. Eentje waar ook veganisten het maar niet over eens worden: vijgen. De vrucht van de vijgenboom kan een dode vijgenwesp bevatten. Wij eten de vrouwelijke vijg, maar in de mannelijke vijg worden eitjes gelegd door vrouwelijke wespen.
Voor veel mensen is het verrassend om te horen dat chips ook niet-vegan kan zijn. Chips is toch gemaakt van aardappel en dus altijd vegan zul je misschien denken. Zo simpel is dat niet.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Wist je dat oldskool Nutella ook gewoon glutenvrij is? Voor wie gestampte muisjes mist: deze muisjespasta is glutenvrij. En de kokospasta ook. Let op: ze kunnen wel sporen bevatten.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Sinds 1860 maakt De Ruijter, die patent heeft op de merknaam Muisjes, de welbekende roze met witte muisjes, maar de traditie ontstond pas echt nadat prinses Beatrix geboren werd in 1938. De Ruijter heeft voor die gebeurtenis namelijk oranje muisjes gemaakt.