Door de anatomische structuur van de bamboe vezels die allemaal in dezelfde lengterichting lopen, zal het spijkeren van bamboe leiden tot scheuren. Schroeven kan wel mits er eerst voorgeboord wordt.
Beschrijving. Deze RVS schroeven met verzonken kruiskop van 4 x 50 mm zijn ideaal geschikt om bamboestokken, bamboematten of gehalveerde bamboepalen tegen een bestaande schutting of wand te monteren.
Bamboe direct in de grond plaatsen verhoogd het risico op rotten. Om rottende bamboe te voorkomen zorg je ervoor dat je de bamboe minimaal 2 cm van de grond plaatst. Het wordt afgeraden bamboe direct in de grond te plaatsen, tenzij de bamboe goed ingesmeerd wordt met speciale bitumen verf of teer.
Bamboe -in gedroogde toestand – kan krimpen en uitzetten bij stijgende temperatuur en dalende luchtvochtigheid. Hierdoor kan druk ontstaan in de compartimenten, met als gevolg dat de paal in de lengterichting scheurt. Dit is een natuurlijk proces waarvoor helaas geen remedie is.
Onbehandelde bamboe kunt u enkel met een droge doek afnemen, gebruik geen vocht. De met Woca Exterior Oil behandelde bamboe is vochtbestendig, maar het advies blijft om de bamboe bij vlekken met een licht vochtige doek af te nemen.
Bamboe kan je niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet je dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei / behandel de bamboe bij droog weer.
Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis.
Het boren in bamboe is vaak noodzakelijk om splijten te voorkomen. Hiervoor hebben wij een scherp boortje laten maken welke voor zowel hout als metaal kan worden gebuikt. De speciale bamboe boor is prima geschikt om gaten te boren voor schroeven tot de 4 mm dikte.
Bamboe hout heeft een treksterkte van 28.000 inch per vierkante millimeter. Staal heeft een treksterkte van 23.000 inch per vierkante millimeter. Bamboe hout is dus echt een van de sterkste, meest flexibele en ook nog duurzaamste bouwmaterialen die je maar kan bedenken.
De vraag naar hardhout is groot, terwijl bamboe juist als onkruid uit de grond schiet. De dikke bamboestengels zijn sterk, mooi én duurzaam, en daarom kan bamboe heel goed worden toegepast in de tuin.
Omdat bamboe jarenlang meegaat en een bamboeplant soms wel een meter per dag groeit. Ondanks de snelle groei van de bamboe planten heeft kwalitatieve bamboe veel vezels waardoor het slijtvast is en tegen een stootje kan. Doordat bamboe zo snel groeit is het een stuk goedkoper in aanschaf dan bijvoorbeeld hout.
Bamboe is een type hout wat veel beter tegen vocht kan dan bijvoorbeeld hout, maar bamboe is niet watervast. Vocht kan, net als bij hout, in de bamboe trekken waardoor vlekken kunnen ontstaan of vloerdelen kunnen vervormen.
Bamboe water geven
De bamboe verbruikt veel water. Deze kamerplant staat dan ook graag met zijn wortels in vochtig tot natte grond. Voorkom echter een laagje water onderop in de pot. Vooral in de zomer verbruikt de Bambusa veel water en daarom is het van belang dat je in deze periode de plant regelmatig water geeft.
Koop het juiste bevestigingsmateriaal. Tuinchamp heeft handig binddraad en/of tiewraps die je kunt gebruiken om de bamboemat te bevestigen aan een balkonreling of open hekwerk. Plaats je de bamboemat tegen een harde achtergrond, gebruik dan RVS schroeven met een sluitring.
Het bevestigen is met behulp van schroeven en een sluitring een fluitje van een cent. Draai de schroef tussen de bamboestripes door zodat de sluitring op naastgelegen bamboestrips valt. Hiermee komt de bamboemat goed vast te zitten en zullen de strips niet splijten.
Mits goed onderhoud en de juiste installatie, kan de levensduur van een bamboe schutting gemiddeld 15-20 jaar zijn.
voor gelamineerd bamboe: 700 kg / m3. voor gecomprimeerd bamboe: 1050 kg / m3. voor buitenbamboe: 1200 kg / m3.
"De sterkte eigenschappen van bamboe zijn vaak twee tot drie keer beter dan die van conventioneel hout.
Een bamboestam is sterker dan staal.
Een bamboestam is immers een van de sterkste bouwmaterialen in de wereld. Het heeft een treksterkte van 28.000 inch per vierkante millimeter tegenover 23.000 inch voor staal.
De Bamboe dient u wél voor te boren met 4 mm boor, dit i.v.m. splijten van de Bamboe. De Bamboe kunt u op 3/4 plaatsen vastschroeven.
Een bamboestam heeft een harde buitenlaag.
Een bamboestam kan eenvoudig zagen, wij adviseren hiervoor wel een fijn zaagblad te gebruiken om versplintering te voorkomen.
Een internode is het (holle) gedeelte van de bamboestok tussen twee knopen. De knopen zijn te herkennen aan de ringvormige verdikkingen van de bamboestok en zijn massief. Bamboepalen kunnen gebruikt worden voor het bouwen van huizen, meubels, bruggen, vlotten, torens, schuttingen en duizenden andere dingen.
Wanneer het een strenge winter is, kan het zijn dat jouw bamboe beschadigd is door vorst. Deze scheuten snoei je flink af om de plant te verjongen. Snoeien na vorstschade doe je tussen april en juni als de scheuten alweer iets beginnen uit te lopen.
Graaf de plant uit.
Je moet de kluiten kappen, maar ook de rhizomen uitgraven, anders blijft het beest doorgroeien. Rhizomen groeien 30 cm onder de grond, dus je moet diep graven totdat je ze vindt. Snijd de rhizomen af, met name als je wat wilt bewaren van de bamboeplant.
Zo houdt bamboe niet van schrale wind en een standplaats op het noorden. En heeft bamboe bijvoorbeeld geen speciale grond nodig. Sporadisch kom je in een tuincentrum wel eens zakken met bamboe-aarde tegen maar dit is meer een verkooptruc dan dat de plant er echt baat bij heeft.