Op langere termijn kan het zijn dat het baarmoederslijmvlies weer aangroeit. Herhaling van de behandeling kan dan nodig zijn. Verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie of uterusextirpatie) adviseert de gynaecoloog doorgaans pas als andere behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.
Na zes maanden is het optimale effect te verwachten. Van alle patiënten is 80-90% tevreden na de behandeling. De grootste kans op goed effect op bloedverlies hebben patiënten die vanaf 40-45 jaar deze ingreep ondergaan. Sommige vrouwen hebben een veel minder pijnlijke menstruatie.
Als het endometrium onvoldoende ontwikkeld is, zal de kans op een succesvolle implantatie, en dus op een succesvolle zwangerschap, verlagen. Een onderontwikkeld of te dun endometrium is een vaak geconstateerde aandoening in fertiliteitscentra.
Een dikkere laag betekent over het algemeen meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Verwijdering van het baarmoederslijmvlies is dan een beproefde manier om dit hevige menstruele bloedverlies te verminderen of het bloedverlies zelfs helemaal te stoppen.
Wanneer u last heeft van hevige menstruele bloedingen kunt u kiezen voor de Novasure behandeling. Deze behandeling vermindert of stopt menstruatiebloedingen door permanente verwijdering van het baarmoederslijmvlies. Dit gebeurt door snelle afgifte van radiofrequentie-energie.
Na de behandeling kunt u buikpijn krijgen. Dit is vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn of een wee. De ergste pijn duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Soms kunt u misselijk zijn en/of overgeven door de pijn.
Novasure is de modernste behandeling voor het verwijderen van het baarmoederslijmvlies. De operatie vindt plaats onder narcose. Daarna wordt het Novasure instrument ingebracht in de vagina. Deze wordt als een waaiertje uitgeklapt in de baarmoederholte.
Als het baarmoederslijmvlies na de overgang dikker is dan 4 millimeter of als de echo niet duidelijk genoeg is, adviseert de gynaecoloog aanvullend onderzoek. Aanvullend onderzoek bestaat bijvoorbeeld uit een pipelle, contrastecho of hysteroscopie.
Hiermee kunnen eventuele afwijkingen opgespoord worden. De gynaecoloog zal de dikte van het baarmoederslijmvlies meten en indien dit dikker is dan 4 mm, wordt een hapje weefsel (een biopt) van de baarmoederwand genomen. Het biopt wordt opgestuurd voor nader onderzoek.
Geen baarmoeder meer
Is je baarmoeder verwijderd en ben je nog niet in de overgang? Dan kun je niet meer zwanger worden. Het verwijderen van de baarmoeder heeft geen gevolgen voor je eicelvoorraad en je hormonen. Als je eierstokken nog werken, ben je nog wel vruchtbaar.
Innesteling bevorderen met warmte
In een goed warme omgeving kan het baarmoederslijmvlies gezonder en dikker worden, zodat de eicel beter kan innestelen. Ook stimuleert warmte de opname van voedingsstoffen, de celdeling en de algehele gezondheid (o.a. de werking van de schildklier en het tegengaan van ontstekingen).
Fase 3: Het baarmoederslijmvlies wordt dikker
De baarmoeder maakt daarvoor extra slijmvlies aan. Deze fase duurt gemiddeld 12 tot 14 dagen, ook bij vrouwen met een kortere of langere cyclus.
Het slijmvlies in de baarmoeder wordt iedere maand dikker. Dit is de voorbereiding op een zwangerschap. Als u niet zwanger bent, breekt de slijmvlieslaag na ongeveer vier weken weer af en gaat bloeden. Het bloed komt met wat slijm naar buiten: dit is de menstruatie.
Periode na de Novasure:
De eerste twee-drie weken kunt u waterige en/of bloederige afscheiding hebben. In deze periode adviseren wij u om geen tampons te gebruiken, niet te baden en niet te vrijen.
Gemeenschap mag weer vanaf drie weken na de ingreep of als u geen bloederige afscheiding meer heeft. Het advies is om de eerste twee weken niet te gaan zwemmen of in bad te gaan. Douchen is wel toegestaan.
Zwanger worden na de behandeling is mogelijk, maar brengt grote risico's met zich mee. Het is dus belangrijk dat u geen kinderwens meer hebt en dat u tijdens seksuele gemeenschap altijd voorbehoedsmiddelen gebruikt.
Oestrogeen speelt een rol in de menstruatiecyclus. Het is een hormoon dat ervoor zorgt dat het baarmoederslijmvlies gaat groeien. Op deze manier bereidt het baarmoederslijmvlies zich voor op de innesteling van een embryo. Is er geen bevruchting, dan breekt het hormoon progesteron het opgebouwde baarmoederslijmvlies af.
Daarna krijg je een afspraak voor een echo op de dertiende cyclusdag. Wanneer het baarmoederslijmvlies bij de echo 7 mm of dikker is kan de terugplaatsing worden afgesproken.
Biopsie van het baarmoederslijmvlies (endometriumbiopsie)
Een endometriumbiopsie wordt afgenomen om de toestand van het baarmoederslijmvlies in te inschatten, om bijv. een kwaadaardige aandoening uit te sluiten.
Meer dan de helft van de vrouwen heeft tijdens de overgang frequente vasomotorische klachten, met een gemiddelde duur van 7,5 jaar. Na de laatste menstruatie kan een vrouw rekenen op nog eens 4,5 jaar hinderlijke opvliegers, terwijl een op de vijf vrouwen er tien jaar last van houdt.
Een negatieve hrHPV-test geeft een langdurig lage kans op baarmoederhalskanker; daardoor hoeven hrHPV-negatieve vrouwen geen uitstrijkje meer te laten maken bij 45 en 55 jaar.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
De Novasure behandeling is een manier om het baarmoederslijmvlies te verwijderen bij hevig bloedverlies en ernstige menstruatieklachten. Bij de behandeling brengt de gynaecoloog een soort waaier (Novasure) in de baarmoeder. Met elektriciteit wordt het baarmoederslijmvlies dichtgebrand.
Anticonceptie na de ingreep
Een zwangerschap na een NovaSure® procedure is een gevaarlijke situatie, omdat er geen goed baarmoederslijmvlies meer is voor de zwangerschap om in te nestelen. De zwangerschap zal zich dan in het spierweefsel van de baarmoeder nestelen en dit is hier niet geschikt voor.