Azijn ontbindt de resten van wasmiddelen en maakt de stoffen zacht – vooral handdoeken. Voeg een scheut natuurazijn toe in plaats van wasverzachter en het zorgt ervoor dat de kleding langer zacht blijft. Sommige geuren, vooral in sportkleding, zijn moeilijk te verwijderen.
Kleding wassen met azijn: kan dat? Ja, je kunt kleding wassen met azijn. Het is een effectief schoonmaakmiddel dat reinigt, kalk verwijdert en bijvoorbeeld bacteriën en schimmels bestrijdt. Bovendien wordt het water 'zachter', door het kalk dat het azijn eruit verwijdert.
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Je kunt azijn het beste gebruiken in combinatie met een mild wasmiddel, zodat het je huid niet gaat irriteren. Gebruik 250 ml gedistilleerde witte azijn voor elke 4 liter water in de wasmachine om resten wasmiddel te verwijderen. Azijn kan kalk uit het water verwijderen.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Heb je last van kleding met nare geurtjes, laat deze dan een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na dit nachtje weken en vervolgens nog een wasbeurt zijn de geurtjes gegarandeerd verdwenen uit je kleding.
De bijtende stoffen in azijn zorgen er onder andere voor dat de rubbers uitdrogen. Op den duur kunnen daar lekkages door ontstaan. Daarnaast tast azijn blinkend staal en aluminium aan, wat dus beschadigt wanneer je het vaker in de wasmachine gebruikt.
Dan kun je ervoor kiezen om te wassen met zowel wasmiddel als schoonmaakazijn. Voeg de azijn dan toe als wasverzachter, zodat je was zachter aanvoelt én lekker ruikt door jouw vertrouwde wasmiddel.
Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat.Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter. Ze kunnen ook nog eens statische elektriciteit verminderen.
Azijn in je wasmachine helpt om zeepresten te verwijderen. Het zijn vaak die resten die in je kleding blijven hangen die je huid kunnen irriteren. Een kopje azijn in het bakje voor de wasverzachter zorgt dus niet enkel voor zachte kleren, maar ook voor schone kleren die niet irriteren.
Rubber schoonmaken met azijn
Doe dat vooral niet! Azijn is een zuur. Deze azijnzuren worden zeer slecht verdragen door PVC, siliconen en natuurrubbers. De meeste huishoudelijke dichtingsrubbers zijn gemaakt van siliconen (voor voedingsdichtingen) en natuurlijk rubber (voor sanitaire dichtingen).
Azijn is een natuurproduct en niet schadelijk voor het milieu. Wasverzachter komt in het afvoerwater terecht en verontreinigd hiermee het water. Dus hoewel het lekker ruikt, is wasverzachter niet goed voor het milieu. Azijn is daarom een milieuvriendelijkere oplossing.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
Azijn i.p.v. wasverzachter
En toch is het een uitstekend alternatief voor wasverzachter. We kunnen je al meteen geruststellen: de azijngeur verdwijnt op je gewassen textiel.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Baking soda heeft namelijk absorberende en blekende eigenschappen. Wanneer je dit mengt met witte azijn, dan dringen de bestanddelen van baking soda makkelijk door de vezels heen en verwijderen ze de resten die de vlek veroorzaken. Strooi wat baking soda over de vlek heen en schrob het met een borstel in je tapijt.
Bleek + azijn
Het klinkt misschien als een krachtig ontsmettingsmiddel, maar deze twee middelen kun je maar beter nooit met elkaar mengen. “Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan zorgen”, aldus Forte.
Schoonmaakazijn en azijnzuur zijn min of meer hetzelfde: Schoonmaakazijn is azijnzuur aangelengd met water. Doorgaans bevat schoonmaakazijn tussen de 5% en 10% azijnzuur. De overige 90-95% is dan water. Hoe hoger de concentratie azijnzuur, hoe sterker de werking van de oplossing.
Ook in het vakje waar je normaal gesproken wasverzachter doet, schenk je wat natuurazijn. ,,Azijn neutraliseert namelijk geurtjes. En dat is niet alleen handig om zweetgeur te laten verdwijnen, maar ook om een chaos aan geuren te voorkomen.
Niet alleen soda helpt bij het reinigen van de wasmachine, ook een vaatwastablet doet wonderen. Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan. De machine wordt er blinkend schoon van en de trommel ruikt daarna weer fris.
Tip 2: Voeg een kopje natuur azijn toe in de wastrommel. Je jeans zal niet ruiken naar azijn, maar de azijn helpt de indigo kleurstof vast te houden in de stof zodat het niet zal blijven afgeven.
Nare geurtjes verwijderen met azijn
Als je natte handdoeken of vochtige was te lang laat liggen, kan er een muffe geur ontstaan die moeilijk weg te krijgen is. Om deze geur te verwijderen kun je het textiel met azijn wassen. Vul het wasmiddelbakje van de wasmachine met azijn en draai een volledige wasbeurt.
Natuurazijn is een natuurproduct dat ontstaat tijdens de gisting van wijn. Hier wordt vervolgens een bacterie aan toegevoegd, zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Het grote verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat je natuurazijn kan consumeren én ermee kan schoonmaken.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.