Naast een snelle espresso shot of een grote mok filterkoffie zijn we ook dol op koffie met melk. En denk hierbij niet alleen aan melk of sojamelk, ook met amandelmelk kun je volop experimenteren! Behalve dat amandelmelk de koffie een andere smaakdimensie geeft, is het ook nog eens gezond.
Welke plantaardige melk past bij welke koffie? Als je de zoetheid uit de koffie naar boven wil brengen, gebruik dan gefermenteerde gierst of havermelk. Zoals hierboven vermeld is amandelmelk het meest neutraal van smaak en past het bij zo goed als elke koffie.
Om toch die lekkere smaak en romige textuur te krijgen heb je proteïnen nodig. Je kiest dus best voor een volle melk met een hoog proteïne gehalte. Zo kan je een emulsie maken en krijg een schuim dat een perfect mondgevoel geeft, een lekkere rijke smaak en een textuur die je kan gebruiken voor latte art.
Amandelmelk. De nootachtige touch van amandelmelk kan de smaak van een subtiele koffiesoort wat maskeren, maar verder is dit een prima plantaardige melk voor je cappuccino. Hij voelt in je mond vrijwel hetzelfde aan als koemelk. Ook van amandelmelk kies je de barista variant voor optimaal schuim.
Opwarmen in de magnetron? Is amandelmelk op te warmen in de magnetron? Liever niet. Je verliest voor een heel groot deel de voedingswaarde van de amandelmelk, net als alle andere producten die uit de magnetron komen!
Plantaardige melk
Neem 1-2 glazen amandelmelk per dag. Kook ook eens havermout in de amandelmelk en zoet het met appel of banaan.
Amandelmelk die je koopt in de supermarkt is meestal verrijkt met vitamines A, D en B12. Die laatste speelt een belangrijke rol in je metabolisme, dat calorieën verbrandt en je helpt vermageren.
Amandelmelk is gezond vanwege de goede voedingsstoffen. Er zitten geen eiwitten in amandelmelk, dus het schuimt bijna niet in je cappuccino. Amandelmelk heeft nootachtige en natuurlijke smaak.
Amandeldrink. Het goede van amandeldrink is dat er meer vezels, minder suiker en minder verzadigd vet in zit dan in halfvolle melk. Ongezoete amandeldrink bevat de minste suikers van alle plantaardige drinks en daarmee ook de minste energie. Maar er zit ook nauwelijks eiwit in.
Ja! Schuim op basis van amandelmelk wordt vooral gekenmerkt door zijn romigheid en bijzondere smaak. In combinatie met cappuccino of latte macchiato is het een echte traktatie. Amandelmelk kan het best gekoeld worden opgeschuimd, maar kamertemperatuur is ook prima.
Koemelk is een bron van veel belangrijke vitaminen, zoals calcium, vitamine A, vitamine B2, vitamine B12 en foliumzuur. Maar aan amandelmelk worden deze vitaminen vaak toegevoegd. Wanneer je echter vanuit lactose-intolerantie of melkallergie een keuze maakt is amandelmelk absoluut de gezondere keuze.
De winnaar! Met stip op 1 staat wat mij betreft Provamel. Naast dat deze amandelmelk biologisch is, bevat deze plantaardige melk slechts 3 ingrediënten. De andere merken hebben minimaal 8 ingrediënten.
Wil je nou nog een stapje verder op de koffiemelk-gezondheidsladder, dan kies je voor plantaardige melk zoals kokosmelk, havermelk of amandelmelk. Van deze 'melk' krijg je geen gedoe met vertering, er zitten geen transvetten in en zijn eigenlijk alleen maar goed voor je gezondheid.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Wat betreft voedingsstoffen wijkt amandelmelk af van koemelk en de meest klassieke melkvervanger sojamelk. Amandelmelk bevat minder calorieën en veel minder eiwitten. Het kleine percentage aan vet in de melkvervanger omvat gezond, onverzadigd vet.
Amandelmelk zou niet geconsumeerd moeten worden door personen met een allergie voor noten. Qua smaak is amandelmelk een beetje scherp en nootachtig. Het kan schiften wanneer je het verwarmd, wat problematisch kan zijn voor het maken van een cappuccino of caffè latte.
Melk drinken kan de sensatie van slijmvorming geven, maar er is geen sprake van echte slijmvorming. (2,3,4) Hetzelfde mondgevoel ontstaat na het drinken van plantaardige vervangers van melk, zoals een sojadrank, maar ook hiervoor is geen bewijs dat het de slijmproductie verhoogt.
Melk drinken tijdens je dieet
Maar welke melk drink je dan best? Als je wil vermageren, kies je beter niet voor volle melk. Deze bevat naast gezonde mineralen immers zeer veel vet. Koemelk drinken is het beste, maar als je deze niet graag lust kun je ook voor halfvolle melk gaan.
Het bevat weinig calorieën. Het verhoogt het goede cholesterol (HDL) en verlaagt het slechte cholesterol (LDL). Amandelmelk verlaagt het cholesterolgehalte zelfs twee keer zo sterk als olijfolie. Ideaal dus voor mensen met te hoge cholesterol.
De beste melk voor cappuccino is volle melk. Doordat de smaak van volle melk veel beter is dan van magere melk bij het opschuimen.
Dit gebeurt bijvoorbeeld sneller bij magere melk, omdat hier weinig vet in zit. Het lekkerste is daarom om halfvolle- of volle melk te gebruiken. Meestal wordt er koemelk gebruikt voor het opschuimen. Het is echter ook steeds gebruikelijker om sojamelk, amandelmelk of havermelk te gebruiken.
Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
De amandelmelk zonder suiker van Alpro heeft de textuur van gewone koemelk. Dat komt waarschijnlijk door de stabilisatoren. De melk smaakt vervolgens wel naar amandel; vooral naar licht gebrande amandelen.
Zelfgemaakte amandelmelk kun je ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.