Navigatielichten, positielichten of boordlichten zijn lampen op zee- en binnenvaartuigen en op vliegtuigen, waarvan de constructie en het gebruik bij wet zijn geregeld.
Het zorgt er namelijk voor dat de ogen van de passagiers aan de duisternis zijn gewend in het geval van een noodsituatie. Op die manier kunnen ze sneller het vliegtuig verlaten mocht dat nodig zijn. Cooke: ''Stel je voor dat je in een onbekende ruimte vol obstakels bent.
Een koplamp is een lamp die aan de voorzijde in of op een voertuig is gemonteerd. Het licht van de lichtbron wordt door middel van een reflector tot een bundel gevormd die de weg voor het voertuig verlicht.
Op een informatiewebsite van het Franse ministerie van Defensie staat dat de gele koplampen mogelijk verplicht werden vanwege de in die tijd oplopende spanningen met Duitsland. Door de Franse voertuigen gele koplampen mee te geven, zou men buitenlandse voertuigen bij een invasie makkelijker kunnen spotten.
Soorten autoverlichting
Koplampen: Koplampen zijn veruit de belangrijkste verlichting op een auto. Ze bieden de bestuurder zicht op de weg en zorgen ervoor dat de auto zichtbaar is voor andere weggebruikers. Er zijn twee soorten koplampen: halogeenkoplampen en LED-koplampen.
Bij grote vliegtuigen zijn ook nog Beacon Lights verplicht. Dit zijn roterende lichten in het midden bovenop en aan de onderzijde van de romp. Deze moeten branden bij het starten van de motoren en als het vliegtuig in beweging is.
Toiletafval gaat via buizen door het hele vliegtuig en wordt vervolgens opgevangen in een tank. Het afval wordt soms wel met 130 kilometer per uur weggesluisd. In de tank zitten chemische stoffen die de plas en poep afbreken. Zo past er meer in een afvaltank en verlicht het de stank.
Op een vliegtuig vinden we twee soorten verlichting: rode of witte knipperlichten, 'anti-collision'-lichten geheten, en vaste verlichting, 'positieverlichting', rood aan het uiteinde van de linkervleugel, groen aan het uiteinde van de rechtervleugel en wit aan de staart, zodat een waarnemer de vliegrichting kan bepalen ...
Dat heeft alles te maken met je eigen veiligheid. Mocht er namelijk iets gebeuren tijdens het opstijgen of landen – de risicovolle momenten van de vlucht – dan zijn je ogen alvast gewend aan de duisternis of het buitenlicht en kan je sneller reageren. Om dezelfde reden gaan dan ook altijd de lichten in de cabine uit.
Hallo, Ja, dat kan. Het zal afhangen van het type van vliegtuig, de vliegmaatschappij en je plaats of er een aanwezig is.
Wat zijn toch die twee heldere puntjes in de lucht de afgelopen avonden? Sterrenkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen Theo Jurriens weet het: het zijn de planeten Venus en Jupiter die op dit moment prachtig zichtbaar boven de westelijke horizon te zien zijn.
Als je de wc doortrekt in een vliegtuig, dan hoor je een hard zuigend geluid. De poep en plas worden vanuit de wc-pot door het hele vliegtuig gezogen en verzameld in een grote afgesloten afvalbak achterin het vliegtuig.
Bij een klein deel (1%) van deze mensen neemt deze angst zulke ernstige vormen aan, dat je kunt spreken van echte plasangst of paruresis. Vaak hebben mensen met plasangst de angst dat ze de volgende keer in een soortgelijke situatie weer niet kunnen plassen. Dit is een symptoom die je vaak ziet bij sociale fobieën.
Waar zit de brandstof in een vliegtuig? Ilias: “Een vliegtuig heeft drie tanks: een in elk van de vleugels en een in de buik (centertank).
Volgens studies is ongeveer 16% van de vliegtuigongelukken terug te voeren op fouten tijdens het opstijgen, terwijl maar liefst 45% wordt veroorzaakt door problemen tijdens het landen. Uit deze gegevens zou men kunnen concluderen dat landen inderdaad gevaarlijker is dan opstijgen.
Kan een vliegtuig opstijgen en landen met onweer? Ja, een vliegtuig kan in de meeste gevallen gewoon opstijgen en landen met onweer. Luchtvaartmaatschappijen hebben strenge veiligheidsprotocollen die worden gevolgd om de veiligheid van passagiers en bemanning te waarborgen.
Als er genoeg tegenwind is kan zo'n toestel schijnbaar stil in de lucht hangen. Als het vliegtuig zich in een rechte lijn naar je toe of van je af beweegt, dan zie je het in dezelfde richting en als de afstand groot is, zie je het als een stip zonder grootte.
De vliegtuigen zijn voorzien van drie toiletten: één vooraan en twee achteraan. Door het weghalen van toiletten stijgt de capaciteit naar 195 passagiers. Ryanair dringt er nu bij Boeing op aan het toestel voor dit passagiersaantal te laten certificeren.
Olaf Vrooman vertelt: “Plassen doe je eigenlijk met je hersenen. Op het moment dat je je in een stresssituatie bevindt, gaan je hersenen ook anders reageren. Als deze situatie dermate stressvol is, als iemand bijvoorbeeld een pistool op je richt, kan je je urine bij wijze van spreken direct verliezen.
Raadpleeg dringend een arts als je niet meer kunt plassen, want een spoedige behandeling is nodig. Bij chronische urineretentie moet verder onderzoek gebeuren. De arts zoekt naar de onderliggende oorzaak en bepaalt een eventuele behandeling.
Uit onderzoek van American Society for Testing and Materials blijkt dat mensen sneller flauwvallen in een vliegtuig dan wanneer ze met beide benen op de grond staan. Dit komt door een te kort aan frisse lucht.
'Stijgen duurt gemiddeld ongeveer 15 minuten', vertelt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft. 'Met dalen zijn piloten vaak wel 20 minuten bezig. Dat laatste kan in principe veel sneller. Als de piloot de knuppel naar voren duwt, ben je binnen een paar minuten van 10 kilometer hoogte aan de grond.
Een blauwe lucht, de blauwe kleur van het hemelgewelf, wordt veroorzaakt door Rayleighverstrooiing van zonlicht gecombineerd met andere vormen van verstrooiing die een meer of minder witte kleur veroorzaken. Wat we zien is een verzameling strooilicht uit alle lagen van de atmosfeer met als achtergrond de zwarte ruimte.
Zo'n satelliet-treintje is onmiddellijk na een lancering soms zichtbaar vanuit België en Nederland. Zodra het voldoende donker is, zijn er in de loop van de nacht altijd tientallen Starlink-satellieten zichtbaar. Zij bewegen van west naar oost. De helderheid verschilt van satelliet tot satelliet.