Je kunt de Aloë Vera het beste op een plek zetten met een klein beetje schaduw. De plant kan echter ook tegen direct zonlicht, maar laat de plant eerst twee weken wennen op een standplaats met wat schaduw alvorens te verplaatsen naar het volle zonlicht. In de zomer kan de plant ook heel goed buiten gezet worden.
Je kan een Aloë Vera op een standplaats van half schaduw tot in de volle zon zetten. De kamerplant kan direct zonlicht verdragen. Op een lichtere locatie zal de plant sneller groeien, maar ook meer water verbruiken. Verder van het raam wordt de kans op rot groter.
Dat kan ook, maar geef hem wel heeel weinig water. De Aloë vera heeft zonlicht nodig om goed te groeien. Al krijgt hij te weinig licht, dan gaat de Aloë vera verkeerd/raar groeien. Voor optimale Aloë vera verzorging zet je de Aloë vera dus op een lichte standplaats en geef je hem eens per week een klein slokje water.
De aloë vera heeft sterke bladeren die niet snel verkleuren. Als ze bruinig verkleuren komt dat door een te veel aan water. Wanneer ze gelig verkleuren is dit het gevolg van te veel direct zonlicht. In de eerste periode dat je de plant hebt zet je hem best in de halfschaduw om dit te voorkomen.
De bladeren van je Aloë Vera hangen door een water overschot
Dat betekent dat het plantje maar weinig water nodig heeft om het goed te doen. De meest voorkomende oorzaak dat de bladeren van je Aloë Vera gaan hangen is volgens Roomed dan ook door een overschot aan water.
Als er een nieuw blad is aangegroeid, kunt u weer gebruik maken van een ander lager blad. Dus in drie maanden heeft u ongeveer vier bladeren. Op deze manier kan een Aloë Vera plant makkelijk tien jaar oud worden.
Water tekort of teveel
Aloë Vera is een vetplant, wat betekent dat je het over het algemeen maar weinig water hoeft te geven. De kans is groter dat je het de arme plant aan het verdrinken bent dan aan het uitdrogen. Het beste is namelijk dat je de Aloë Vera pas weer water geeft wanneer de bodem helemaal droog is.
Die bloeien 1x keer in hun leven en sterven daarna af, maar niet voordat er kleine baby plantjes aan de basis van de plant zullen groeien. De Aloe heeft gelukkig niet zo'n heftige levenscyclus en kan gemakkelijk meerdere keren bloeien.
De wortels groeien door en gaan vervolgens een richting op. Als ze omhoog groeien, komen ze uiteindelijk boven en worden dit nieuwe Aloë vera stekjes. Je kunt dit stekje afbreken van de wortel om vervolgens in een eigen potje te stekken. Maak je geen zorgen als er geen wortels aan je stekje zitten.
Om er dan een blad af te halen, heb je het waarschijnlijk door moeten snijden. Hierdoor zit helaas het stukje waar de wortels uit kunnen groeien niet meer aan het blad en zullen er geen wortels verschijnen. De beste manier om een Aloë vera plant te stekken is, om of een stekje van de moederplant uit de grond te halen.
Aloë vera snoeien, wanneer doe je dat? Wanneer er lelijke bladeren aan zitten, of je hebt een blad nodig om er bijvoorbeeld een pleister van te maken, kun je deze bladeren en gewoon afsnijden. De plant heeft een zelf-genezend vermogen.
Je kunt de luchtzuiverende aloë vera zowel binnen als buiten in de grond of pot zetten. Tijdens de zomermaanden kan aloë vera buiten staan, maar als de winter eraan komt, dan zet je de plant binnen. De aloë vera verdraagt immers geen koude temperaturen en vorst.
De Aloë Vera is licht giftig, al geldt dat niet voor mensen. Sterker nog: het sap van de plant wordt veelvuldig gebruikt door mensen. Het sap wordt met name tegen brandwonden gebruikt.
Er bestaan wereldwijd meer dan 400 verschillende soorten aloë vera. Hun grootte varieert van enkele centimeter tot een aantal meter hoog. De populairste en gekendste soort is zonder twijfel de aloë barbadensis (beter gekend onder zijn algemene naam: aloë vera).
De Aloë Vera plant groeit flink door. Eens in de twee jaar is het nodig om de plant te verpotten. Zorg er dan wel voor dat de plant in een pot staat die drie keer zo breed is als de wortelkuit. Zo heeft de plant genoeg ruimte om door te groeien.
Je kunt de Aloë Vera het beste op een plek zetten met een klein beetje schaduw. De plant kan echter ook tegen direct zonlicht, maar laat de plant eerst twee weken wennen op een standplaats met wat schaduw alvorens te verplaatsen naar het volle zonlicht. In de zomer kan de plant ook heel goed buiten gezet worden.
Om Aloe vera te stekken hoef je alleen maar de uitlopers los te maken en in hun eigen potje te zetten. Meestal hebben ze al wortels en zo niet, dan groeien deze over het algemeen snel. Zo doe je het: Pak je Aloe vera moederplant erbij, liefst eentje met meerdere uitlopers.
Neem om aloe vera gel maken een groot blad, van de onderkant van de plant, en snijd deze bij de wortel af. Snijd een stukje van de onderkant af, en het bovenste puntje, tot de breedte ongeveer 1 cm is. Snijd de stekelige zijkanten zo dun mogelijk af. Maak een dwarsdoorsnede van de plant, hier zit de gel.
Aloë vera kan heel lichte vorst tot circa -5 graden Celsius verdragen, maar alleen als de kluit droog is. De plant moet binnen overwinteren. Half mei, zodra de kans op nachtvorst over is, kan hij naar buiten: in de volle zon of eventueel in lichte schaduw.
Vers substraat is nodig om de aloë vera te verpotten. Er wordt speciale potgrond voor vetplanten gebruikt. Als dit niet beschikbaar, kan als alternatief voedselarme kruidengrond worden gebruikt en kan bijvoorbeeld zand of kleikorrels worden toegevoegd.
Kalmerend, hydraterend en anti-aging
Er zijn aanwijzingen dat aloë vera kan helpen bij huidproblemen als acne, eczeem en psoriasis, maar ook bij het herstel van wondjes en na verbranding. De plant bevat namelijk verschillende stoffen die een ontstekingsremmende en antibacteriële werking hebben.
Als Alocasia geel blad heeft, heeft hij te nat of te droog gestaan. Wortel- of stengelrot kan soms voorkomen. Planten dienen vrij te zijn van bruine vlekken en bladranden, vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid en/ of te droge wortelkluit.
Direct zonlicht is belangrijk voor de Aloë, hoe verder je deze plant van het raam af zet, hoe groter de kans op rottende wortels en bladeren. In de zomer kun je deze plant ook buiten op je balkon of terras zetten.
De beste plek voor de Alocasia /Olifantsoor
De Alocasia staat graag in het licht, maar niet in de volle zon. Te veel zonlicht kan zijn bladeren verbranden. Zorg er ook voor de Alocasia niet op de tocht staat en in de winter niet te dicht bij een radiator.
U kunt de natuurlijke leefomgeving van de Alocasia het beste nabootsen door de plant op een lichte plek te zetten, maar niet in direct zonlicht. Ziet u dat de Alocasia naar het licht toe groeit, dan is dat een teken dat de plant te weinig daglicht krijgt. Bied de Alocasia dus voldoende licht.