Producten met een laag vochtgehalte (bijvoorbeeld kool, paprika en wortelen) kun je nog prima gebruiken als je de beschimmelde stukken eraf snijdt. Door het lage vochtgehalte zitten de schimmels ook hier weer alleen aan de buitenkant.
Verse groenten en vers vlees in de koelkast en producten als kruiden en brood op een droge plaats. Gooi beschimmelde producten weg. Schep dus geen schimmel van bijvoorbeeld jam of appelmoes, maar gooi het hele potje weg. Een uitzondering hierop is harde kaas.
Bij harde voedingswaren, zoals harde kaas of wortels, is het veilig om het stuk schimmel plus een paar extra centimeter weg te snijden. In zachtere voedingsmiddelen – zachte kaas, yoghurt, jam, augurken, hummus – is het lastiger te bepalen hoe ver de schimmel zich naar binnen heeft gedrongen.
Sommige schimmels maken gifstoffen aan. Deze gevaarlijke stoffen noemen wij mycotoxines. Als je veel mycotoxines binnenkrijgt, kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Sommige gifstoffen kunnen zelfs tot een acute voedselvergiftiging leiden, kankerverwekkend zijn of ernstige leverschade veroorzaken.
Het risico bij consumptie is minder groot dan bijvoorbeeld bij noten, zaden of appels, waar de schimmels iets minder onschuldig zijn. Omdat de schimmels op aardbeien of bramen door de bank genomen onschadelijk zijn, kan het geen kwaad als je per ongeluk een beschimmeld exemplaar zou opeten.
Wanneer er schimmel op een product zit, kun je dat in sommige gevallen weghalen of wegsnijden en de rest gewoon opeten, maar dat is niet altijd het geval. Bij schimmel in een bakje groente of fruit kun je de beschimmelde stukjes het beste gelijk uit de verpakking halen.
Is schimmel eten schadelijk? Volgens De Coninck is het trouwens niet erg schadelijk om een beschimmelde aardbei binnen te krijgen. Het zal hooguit niet lekker smaken. Wel wordt het afgeraden voor kinderen, mensen met allergieën of een autoimmuunziekte.
Giftig. Voor brood is dat de fusariumschimmel die een gifstof afscheidt, waarvan je op langere termijn ziek kan worden. Aan de buitenkant kan je niet zien of het een schadelijke schimmel is of niet. Het is dus het beste om beschimmeld brood gewoon weg te gooien.
Vocht en schimmels zijn vaak niet de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch zijn, krijgen vaker klachten.
Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Wie net een snede schimmelbrood op heeft: geen paniek! Je wordt pas ziek als je vaak of veel boterhammen eet met schadelijke schimmels. Al is het wel aan te raden om beschimmeld brood volledig weg te gooien.
Dan kunt u de schimmelvlekken het beste verwijderen door er een papje van groene Biotex en water op aan te brengen. Leg hier vervolgens een natte handdoek overheen en laat dit ongeveer een uurtje rusten. Na het wachten kunt u de resten van de Biotex weghalen met een schone en vochtige doek.
Roze schimmel op de muren
De roze schimmel, soms ook wel Serratia Marcescens genoemd, is eigenlijk meer een bacterie dan een schimmel, maar net zo schadelijk.
Zacht fruit en groenten
Hoewel schimmel veilig kan worden verwijderd van hard fruit en groenten, is deze tactiek helaas niet van toepassing op de zachte versies, vanwege het hoge vochtgehalte van het voedsel. Voorbeelden hiervan zijn perziken en tomaten.
Truffels, champignons en paddenstoelen, maar ook brie en blauwschimmelkazen zijn ondanks de schimmels die erop leven allemaal eetbaar. Andere soorten zijn nuttig, soms zelfs onmisbaar, om wijn te maken of worst te drogen. De niet-eetbare schimmels vormen zich op eten dat bederft.
'Gooi alleen de beschimmelde weg, en was de rest goed met water. Bij hard fruit kun je de beschimmelde plek zelfs wegsnijden. Zoals bij een peer of sinaasappel. Door het lage vochtgehalte in hard fruit verspreidt de schimmel zich niet zo snel.
De schimmel Candida auris is extreem resistent voor schimmeldodende middelen. Hij verspreidt zich snel en als je een zwakke weerstand hebt kan het ook dodelijk zijn. Met name in de Verenigde Staten rukt de schimmel op en ook in landen om ons heen wordt 'ie gesignaleerd.
U kunt huidschimmel behandelen met een crème of zalf met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes.
Deze sporen kunnen allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn, hoesten, niezen, en irritatie van de ogen, neus en keel. Het is belangrijk om schimmel in huis zo snel mogelijk te behandelen om gezondheidsproblemen te voorkomen.
Voedsel dat je beter kunt weggooien als het is beschimmeld: yoghurt en pesto. Er zijn ook voedingsmiddelen die Anderson zou weggooien als ze beschimmeld zijn, zoals yoghurt, zure room en zachte kaas. Onder de zichtbare laag schimmel zit vocht, waar ook nog wat kan groeien.
Dit komt omdat de schimmelsporen niet giftig zijn waardoor je geen voedselvergiftiging kunt krijgen. Zelfs als je kampt met gezondheidsproblemen of je bent zwanger, hoef je je geen zorgen te maken. Pas als je regelmatig beschimmeld brood eet, kan er misselijkheid en maagpijn optreden. Maar dit is heel zeldzaam.
Nee.Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.
Aardbeien, braambessen en frambozen die beschimmeld zijn, neem je dus best meteen weg. “Ook de exemplaren die tegen de beschimmelde stukken lagen, bestudeer je best grondig. Was de overgebleven vruchten goed, tenminste als je van plan bent om ze meteen op te eten.
Schimmel bestrijden
Zo'n schimmel heeft trouwens graag een vochtige en warme omgeving. In de koelkast zal de verspreiding iets trager gaan, maar de schimmel zal er wel in overleven. Aardbeien, braambessen en frambozen die beschimmeld zijn, haal je daarom best meteen weg.
Hoe komt het eigenlijk dat rijp fruit zo vatbaar is voor schimmels en andere micro-organismen? Dat zit zo: als fruit erg rijp is, wordt het schilletje van het stuk fruit steeds doorlaatbaarder. De 'huid' van de perzik vormt zo geen goede barrière meer en schimmels, gisten en bacteriën kunnen het fruit binnendringen.