De karton pallet is vervaardigd uit natuurlijk golfkarton en voldoet altijd aan de ISPM eisen. Er is dus geen HT behandeling nodig. Houtvezel pallets worden gemaakt van geperste houtvezels en voldoen daarom aan de ISPM15 eisen. Houtvezel pallets zijn in elkaar stapelbaar hierdoor nemen ze weinig ruimte in beslag.
Een pallet kan uit verschillende soorten hout worden gemaakt, van populieren tot grenen, soms gecombineerd in één houten product, al naar gelang de klantwensen.
Een pallet volgens www.wikipedia.org een transporteenheid
“Het is een houten of kunststof of kartonnen plateau waarop goederen kunnen worden opgeslagen en vervoerd. Een pallet kan worden verplaatst met een pompwagen (ook wel palletwagen genoemd) of een vorkheftruck.”
Waar komt dat hout vandaan? De stammen waar pallethout van gemaakt wordt, gaan per vrachtwagen naar een houtzagerij. Daar worden de stammen tot planken gezaagd. Dit hout, afkomstig van naaldbomen, wordt gebruikt voor pallets, kisten en andere houten verpakkingen.
Toch is er een verschil tussen zogenaamd hardhout en harshoudend (zacht) hout. Die laatste categorie (den, spar, berk, pallethout, ...) is niet geschikt voor de meeste kachels en haarden. Bij de verbranding komen harsen vrij die verdampen.
Gebruik onbehandeld hout
Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
De levensduur van een houten pallet is ondertussen meestal veel korter; houten pallets gaan maximaal 15 tot 20 ritten mee, waarbij na elke drie of vier dagen aanzienlijke reparaties nodig zijn.
Een pallet die uitermate geschikt is voor de (lucht)export zijn houtvezel pallets. Deze pallets worden gemaakt van versnipperde houtvezels die vermengd worden met kunsthars. Houtvezel pallets worden ook wel verlijmde of geperste pallets genoemd.
Gewicht van pallets per type
Het gewicht van een europallet bedraagt ca. 25 kg. De europallet is de meest gebruikte pallet in zijn soort, maar er zijn vanzelfsprekend nog veel meer andere type pallets in omloop.
De prijs van een Europallet ligt momenteel tussen de €18,25 en €20,70 per stuk wanneer men een volle wagen besteld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gebruikte, eerste keus en nieuwe europallets. De prijs van een europallet is sterk afhankelijk van de houtprijs en wordt bepaald door de houtmarkt.
De veel gebruikte EPAL Europallet afmeting is altijd 80 x 120 cm, oftewel 800 x 1200 mm. De totale hoogte/dikte is ca. 144 mm en het gewicht bedraagt ca. 25kg.
De Europallet kan maximaal 1500 kg dragen als het gewicht gelijk is verdeeld over de pallet. Als statische last op een vlakke vloer is 4000 kg het aanbevolen maximale laadvermogen.
Grenen is een naaldhoutsoort waarbij het hout afkomstig is van de grove den. De naam van de boom vind je dus niet terug in de naam van de houtsoort. Vaak wordt grenenhout in één adem genoemd met vurenhout. Beide zijn erg populair en de meest gebruikte houtsoorten in Nederland.
Officieel zit er geen statiegeld op een Euro pallet. Dit komt omdat er geen centrale eigenaar van de pallets is. De euro pallets behoren weliswaar bij het Europese EPAL ruilsysteem, toch zijn de pallets niet in eigendom van EPAL. EPAL is geen beheerder en ook geen eigenaar.
Blokpallets, ofwel industriepallets, zijn verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen. Het verschil tussen een blokpallet en een europallet is dat deze pallets aan vier kanten opgepakt kunnen worden met een palletwagen. Een balkpallet kan alleen in de lengte opgepakt worden.
De officiële EPAL Europallet: Dit is de pallet met bovengenoemde afmetingen. De planken op het bovendek en onderdek hebben een dikte van 22mm. Een EPAL Europallet worden vaak als ruilpallets gebruikt.
De eerste palletpool
Norman Cahners, een logistiek marineofficier, vindt in 1947 de vierwegpallet uit, een simpel idee waarmee een enorme efficiencyslag wordt gemaakt. Pallets kunnen nu van vier kanten worden opgepakt.
Lage temperaturen zijn op zich niet schadelijk voor pallets, mits de pallets in een geventileerde ruimte worden opgeslagen of bij beter weer buiten kunnen drogen. Vochtigheid en regen hebben een nog groter effect op het kwaliteitsverlies van houten pallets dan ijs en sneeuw.
Het is wel belangrijk om deze in een droge opslag te plaatsen. De houtvezel pallets kunnen namelijk niet goed tegen regen. Wel zijn ze bestand tegen extreme temperatuurschommelingen van -65 tot +120 °C.
Het is belangrijk om eerst je pallethout af te schuren. Zo zitten er geen splinters meer in het hout en zijn de hoekjes iets makkelijker te beschilderen. We raden aan om een dekkende beits te gebruiken voor je pallethout: een dekkende beits is namelijk een soepele verf die hout beschermt tegen UV-stralen en vocht.
In een open haard moet je geen hout branden dat veel hars bevat, dit geeft vonken die brandplekken kunnen geven. Je kunt het beste loofhout in de open haard stoken, dit hout bevat weinig hars. In het algemeen kan je stellen dat hout van loofbomen hard hout is. Let daar dus op bij openhaardhout kopen.
Eikenhout is het meest verkochte haardhout. Dit komt omdat het een trage verbranding heeft. Ideaal want dan hoef je het haardhout niet zo vaak aan te vullen. Daarnaast heeft het ook nog een lekkere geur.
Berkenhout /Elzenhout
Dit type hout is uitermate geschikt voor speksteenhaarden, Finovens, openhaarden, buitenhaarden en haarden met weinig trek. Deze houtsoorten zijn zeer gemakkelijk aan te steken en blijven “zonder veel omkijken” met veel vlam branden en geven daardoor veel sfeer.