Aardgas en steenkool zijn allebei fossiele brandstoffen, die opraken en zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen. Ze dragen dus allebei bij aan klimaatverandering. Bij inzet van aardgas wordt wel minder CO2 (en overige stoffen) uitgestoten dan bij steenkool.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas.
Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse aardgasreserve is al gebruikt. Met de huidige aardgasreserve kunnen we nog zo'n 17 jaar vooruit. Dat betekent dat het Nederlandse aardgas op het huidige tempo in 2034 dus echt op is.
De relatief makkelijk bereikbare voorraden aardolie en aardgas zijn over ongeveer 50 jaar op. Met de moeilijk bereikbare voorraden meegerekend, zijn er nog voor iets langere tijd fossiele brandstoffen beschikbaar.
Geen aardgas, wat dan wel? Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas.
Hoe ontstaat aardgas? Onder hoge druk veranderden plantenresten in veen en later in steenkool.De steenkoollaag werd steeds warmer; zo ontstond aardgas.
We moeten volgens hem uiteindelijk naar: Biodiesel, gas hybrid, Bio LNG, Bio CNG, H2 en EV. Jan Klein Hesselink wijst erop dat Bio methanol, wat je krijgt als je CO2 als grondstof gebruikt en toevoegt aan waterstof, een goede vervanger is voor benzine.
Volgens Campbell resten ons vandaag nog om en bij de 925 miljard vaten. Met de huidige consumptiegraad betekent dat nog 31 jaar olie. Maar door de stijgende vraag naar olie zal die periode dus korter uitvallen.
Wereldwijde gasreserves
Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves.
Hoeveel aardgas hebben we nog? Naar schatting kunnen we in Nederland nog zo'n 30 jaar aardgas winnen. Waarschijnlijk voldoende voor de transitie periode naar 2050, wanneer we een volledig duurzame en CO2 arme energievoorziening hebben. Naast het grote Groningenveld zijn er 420 kleinere velden ontdekt.
2023/2024: 0,0 - Per 1 oktober dit jaar wordt geen gas meer gewonnen in Groningen. Cijfers op basis van berekeningen GTS. Een gasjaar loopt van 1 oktober tot en met 30 september. In gasjaar 2023-2024 kan het in zeer uitzonderlijke situaties nodig zijn om in beperkte mate gas uit het Groningenveld te winnen.
Heb je geen gas meer nodig in huis? Dan kun je je gasaansluiting laten verwijderen. De gasmeter, hoofdkraan, drukregelaar en aansluitleiding worden dan weggehaald. Deze werkzaamheden worden niet uitgevoerd door je energieleverancier, maar door een monteur van je netbeheerder.
Oorspronkelijk was de voorraad gas in het gasveld zo'n 2.800 miljard kubieke meter, zo berekende NAM. Er is inmiddels zo'n 2.300 miljard kubieke meter gewonnen en er resteert dus nog zo'n 500 miljard kubieke meter. De ontdekking in 1959 gaf een grote impuls aan de economie en het gebruik van aardgas in West-Europa.
Zolang je huis nog niet voldoende geïsoleerd is, blijft gasverwarming een goede oplossing. Je stookolieketel of je oude aardgasketel vervangen door aardgas is oké. Maar hou er rekening mee dat dit wellicht je laatste condensatieketel op aardgas zal zijn, want aardgas is geen duurzame optie.
Het Groningenveld (ook wel aardgasveld van Slochteren) is een aardgasveld onder de Nederlandse provincie Groningen. Met een geschatte 2.740 miljard normaal kubieke meter aan winbaar aardgas is het het grootste aardgasveld van Europa en een van de grootste aardgasvelden ter wereld.
Zo hebben we de energiebelasting, de opslag duurzame energie en de btw.Bij de huidige gasprijzen zijn die heffingen samen goed voor zo'n 30 procent van de totaalprijs, volgens energieleverancier Essent. Deze combinatie van factoren zorgt er dus voor dat jij een stuk meer voor je gas betaalt, dan je mede-Europeanen.
Op drie plekken is in Nederland aardolie gevonden: in Zuidoost-Drenthe (het Schoonebeek-veld), in de omgeving van Rotterdam en in de Noordzeebodem.
De Verenigde Staten zijn sinds 2017 het belangrijkste olieproducerende land ter wereld. Hier wordt olie geproduceerd in 32 staten en in de Amerikaanse kustwateren, waarvan het merendeel wordt geboord in Texas (41%).
Tijdens een olieverversing wordt de oude en vuile olie uit de motor van een voertuig gehaald en vervangen door nieuwe, verse olie. En ook uw oliefilter moet op dat moment ook vervangen worden.
Brandstoffabrikant BP geeft daar richtlijnen over: in een afgesloten container en een bewaartemperatuur van 30 graden blijft brandstof 3 maanden goed.Bij een bewaartemperatuur van 20 graden is dat meteen 6 maanden.
Aardgas is de schoonste fossiele brandstof en heeft de minste CO₂-uitstoot. Omdat fossiele brandstoffen nog decennia lang nodig blijven, is er veel winst te behalen door het gebruik van vooral hout en steenkool te vervangen door gas.
Gebruik van fossiele brandstoffen
Het is niet te voorspellen hoe lang u nog kunt rijden in een auto op benzine of diesel. Dat geldt ook voor auto's die op lpg rijden. De Rijksoverheid wil in ieder geval in 2050 helemaal geen CO2 meer uitstoten. Dit staat in de Energieagenda.
Naast het Groningen-gasveld telt Nederland zo'n 240 gasvelden. De helft hiervan ligt in de Noordzee. Behalve in Groningen wordt gas gewonnen in Friesland.
Het grootste gasveld ligt in Groningen
Het Groningenveld behoort tot de 10 grootste gasvelden ter wereld. Ook in de Noordzee liggen gasvelden. De groene gebieden op de kaart zijn de gasvelden. In het zuiden van Nederland liggen de meeste olievelden.