Listeria bacterie Rauwmelkse kazen kan je beter niet eten als je zwanger bent. Dit komt omdat de schadelijke listeria bacterie hierin kan voorkomen. De kans op een besmetting is klein, maar kan wel ernstige gevolgen hebben, zoals een vroeggeboorte.
Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt. Wil je het zeker weten? Kijk dan altijd even op het etiket, of vraag de kaasboer of de brie veilig is.
Gekookte zachte kazen die veilig zijn om te eten tijdens de zwangerschap
Door de kaas goed te koken, worden alle bacteriën in de kaas gedood . Daarom is het veilig om gekookte, beschimmelde zachte kazen, zoals brie, camembert en chèvre, en gekookte zachte blauwaderkaas, zoals roquefort of gorgonzola, of gerechten die deze bacteriën bevatten, te eten.
Check altijd de verpakking in de supermarkt
Kaasmakers zijn verplicht om op de verpakking van een kaas aan te geven als deze rauwe melk bevat. Je herkent een rauwmelkse kaas aan de woorden 'au lait cru'. Ook op een brie die niet gepasteuriseerd is, staat dit vermeld. Deze bries zijn soms op de versafdeling te vinden.
Omschrijving. Puntje brie - Zachte kaas met gepasteuriseerde koemelk. 60% V.G. op droge stof.
De brie van de Lidl is ook erg lekker en op dat etiket staat duidelijk vermeld dat het van gepasteuriseerde melk is gemaakt...
Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.
Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
Het goede nieuws: de meeste bierkaas is gepasteuriseerd
Hoewel alcohol een zorg is, is er ook goed nieuws! De meeste commercieel geproduceerde bierkaas is gepasteuriseerd, wat inhoudt dat de kaas wordt verhit om schadelijke bacteriën te doden. Dit proces vermindert het alcoholgehalte aanzienlijk, waardoor het in de meeste gevallen veilig is voor zwangere vrouwen.
Mag je salami tijdens je zwangerschap? Helaas wordt salami tijdens het produceren niet genoeg verhit. Hierdoor kunnen schadelijke bacteriën zoals de listeria-bacterie snel uitgroeien tot schadelijke hoeveelheden. Je kunt salami dus het beste niet zo uit het vuistje eten, maar eerst de worst verhitten.
Uitbraken van Listeria-infecties zijn in verband gebracht met veel soorten zachte kazen, waaronder queso fresco en Brie . Rauwe (ongepasteuriseerde) melk en producten die daarvan worden gemaakt, waaronder kaas, yoghurt en ijs, kunnen ook besmet zijn met Listeria.
Geen rauwmelkse kaas
Dan is de melk verhit tot 72 graden Celsius en zijn schadelijke bacteriën gedood. Dit is anders bij kaas die van rauwe melk wordt gemaakt. Rauwmelkse kaas kan daardoor de listeria-bacterie bevatten. Deze bacterie kan leiden tot listeriose en dat is een infectie die schadelijk kan zijn voor je baby.
Van wittekorstkazen, zoals brie en camembert, is de hele kaas eetbaar. Dus ook de korst. Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar.
Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap. Kazen op basis van rauwe melk kan je op de verpakking herkennen aan de vermelding 'rauwe melk' of de vermelding 'au lait cru'. Sommige zachte kazen worden tegenwoordig wel gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Zwangere vrouwen
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Er zijn bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Zachte geitenkaas:
Als op de verpakking 'au lait cru' of 'rauwe melk' staat, is het raadzaam deze te vermijden, aangezien deze kazen een listeriabacterie kunnen bevatten die gevaarlijk is voor ongeboren baby's.
Als je zwanger bent, moet je zachte kazen, ongepasteuriseerde melkproducten en rauw vlees, vis en eieren vermijden. Deze kunnen bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je baby. Was alle groenten en fruit en eet ze niet als ze voorgesneden zijn.
Ja, garnalen zijn veilig om te eten tijdens de zwangerschap . Maar overdrijf het niet. Houd het bij twee tot drie porties zeevruchten (inclusief opties zoals garnalen) per week en vermijd het om ze rauw te eten.
Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten. Ook als deze gemaakt zijn van rauwe melk.
Veel magere zuivelproducten kunnen een gezond onderdeel van uw dieet zijn . Hieronder vallen magere melk, mozzarellakaas en kwark. Maar eet of drink niets dat melk bevat die niet door een proces is gegaan dat pasteurisatie heet. Producten met ongepasteuriseerde melk kunnen voedselvergiftiging veroorzaken.
Mozzarella op pizza als je zwanger bent
Ja zeker! Je kunt tijdens de zwangerschap met een gerust hart een heerlijke pizza met mozzarella bestellen op een zonnig terras in Italië, of ergens anders natuurlijk. Ook over andere kazen op die pizza, zoals gorgonzola, hoef je je niet druk te maken.
Dit kruid bevat bepaalde plantengifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor jou en je baby. Zo bevat basilicum de stof estragol. Voor jou kan deze stof normaal gesproken weinig kwaad. Omdat je kindje nog zo klein is, kan dezelfde hoeveelheid stof voor hem wel schadelijk zijn.
Spinazie zit boordevol foliumzuur en is ook een rijke bron van andere vitamines, mineralen en antioxidanten die essentieel zijn voor een gezonde zwangerschap.
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.