Spelen met elementen van dominantie en kwetsbaarheid zijn manieren om de aantrekkingskracht terug te krijgen. Door over verlangens te praten en je gevoelens te accepteren, ook de seksuele gevoelens die je ervaart voor een ander, kan je in een langdurige relatie de 'seksknop' opnieuw activeren.
"Fysieke aantrekkingskracht is er of niet. Maar het ontwikkelen door elkaar beter te leren kennen kun je dat niet. Het is een chemie die van zoveel factoren afhankelijk is (biologisch, sociaal, je verleden, maar ook genetisch) dat je dit dus niet kunt sturen of forceren, ook al zou je het graag willen.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Ja, de verliefdheid gaat in principe altijd voorbij. In veel veel gevallen gaat verliefdheid over in liefde. Maar het kan ook gewoon verdwijnen.
Tijd en aandacht
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Soms kan de liefde écht weer opbloeien, doordat je samen iets bijzonders meemaakt. En ook al is het misschien iets anders dan de prille verliefdheid van een puber, het zorgt er wel voor dat je je realiseert waarom je ook alweer bij je geliefde bent.
Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hoe het hun oude liefdes is vergaan, zegt de Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Nancy Kalish van California State University, Sacramento. En als oude geliefden elkaar na jaren weer ontmoeten, slaat de vonk vaak opnieuw over. Met hernieuwde relaties en zelfs huwelijken als gevolg.
Seksuele aantrekkingskracht is dat elektrische gevoel wat door je lichaam schiet als je hem voor het eerst ontmoet. Het gevoel wat je in brand zet, je lichaam doet trillen en waarbij je direct strak staat van de spanning. Het is een gevoel van verslaving, het willen opeisen van die persoon per direct.
Lust gaat louter om een seksuele interesse, liefde gaat over een interesse om een persoon beter te leren kennen in al zijn facetten (en op lange termijn).
Belang fysieke aantrekkingskracht
Uit divers wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat mensen die langdurige gelukkige relaties hebben, zich even vaak niet, als wel tot elkaar aangetrokken voelden in het begin. Het blijkt zo te zijn, dat als mensen elkaar beter leren kennen, je steeds meer elkaars innerlijk ziet.
Als een man je aantrekkelijk vindt, zal hij er alles aan doen om je te imponeren. Als hij bij jou in de buurt is heeft hij iedere keer weer een sterk verhaal over iets wat alleen hij voor elkaar heeft kunnen krijgen. Hij probeert jou constant te laten zien wat voor sterke, slimme, en grappige man hij eigenlijk is.
Als de man zich tot jou aangetrokken voelt, dan zal hij subtiel—of niet zo subtiel—zijn lichaam naar jou toe bewegen als je aan het praten bent. Dit is onderdeel van de algemene aantrekkingskracht. Als hij jou ziet zitten, dan zal hij zijn schouders, gezicht, armen, en lichaam in jouw richting draaien.
Signaal 2: Hij/zij wil je steeds vaker zien
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Als een man op je verliefd is dan zul je dat al snel merken. Hij kan met zijn ogen niet van je afblijven. En dan niet alleen je lichaam, maar vooral je gezicht, je lach, je ogen en hoe jij je beweegt. Zoekt hij steeds oogcontact met je?
Mannen daarentegen hebben er meer moeite mee. Dat heeft te maken met het idee van een relatie van 'hoge kwaliteit' die ze vervolgens kwijt zijn. Mannen voelen pas later de pijn van hun break-up, omdat ze emoties liever voor hun uitschuiven. Daardoor komt de klap later en ook harder aan.
Zoek een geurtje dat je altijd op doet als je hem ziet. Dan gaat hij deze geur met jou associëren, en het geeft hem nog een manier om je te missen. Als je niet bij hem bent, gaat hij je geur missen en daarnaar verlangen. Doe niet te veel op, want dan krijgt hij er misschien juist een afkeer van.
Als hij zich minder snel aan jou bindt dan jij je aan hem, betekent dit dat je hem een aanleiding moet geven om je aantrekkelijk te vinden. Besef dat aantrekkingskracht vóór interesse komt bij mannen. Je zult eerst zijn aandacht moeten trekken voordat hij je zal vragen hoe het met je gaat.
Zorg er dus voor dat je een leuke vriendengroep hebt, dat je dingen doet waar je gelukkig van wordt en dat je jezelf blijft ontwikkelen. Op het moment dat je actief bezig bent met je zelfvertrouwen dan zul je zien dat je meer aandacht van mannen krijgt en dat de mannen met wie je date stapelgek op je zullen worden.
Volgens dating expert John Keegan is er een verklaring voor dit typische mannengedrag. Hij zegt tegen Elite Daily: 'Mannen komen terug als je ze negeert, omdat ze het gevoel hebben dat ze iets zijn verloren wat ze hadden.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Naast het gebrek aan fysiek contact is een ander signaal dat je niet meer verliefd bent op je partner dat je steeds meer afstand neemt. Niet alleen door elkaar minder aan te raken, maar ook door elkaar steeds meer te ontwijken.