Sieraden en andere producten die gemaakt van zijn 925 Sterling zilver zullen na verloop van tijd altijd verkleuren. Juist het verkleuren is een kenmerk van écht zilver.
Alle sieraden van Zilver & Zoet worden van 925 sterling zilver materiaal gemaakt. Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen.
Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt.
Zilver (925 sterling silver)
Zilveren sieraden staan erom bekend dat ze niet snel verkleuren of oxideren. Dit komt doordat zilver van nature een stabiel metaal is en niet reageert met zuurstof in de lucht of andere stoffen zoals chloor en zwavel.
Maak daarvoor een badje met lauwwarm water met daarin een theelepel afwasmiddel en een theelepel zuiveringszout. Laat het zilveren sieraad zo'n 5 a 10 minuten in het badje liggen. Poets het sieraad daarna schoon met een zachte, oude tandenborstel. Zo kunt u ook smalle randjes goed schoonborstelen.
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
925 betekent dat het zilver voor 92,5 % bestaat uit zilver, waaraan 7,5% koper is toegevoegd. Puur zilver (999) is te zacht om in sieraden te verwerken, De benaming Sterling is van toepassing op alle 925 sieraden en komt oorspronkelijk uit Engeland.
Sterling zilver met keurmerk 925, bevat nooit nikkel. Er zit wel een heel klein beetje koper (namelijk 75 van de 1000 deeltjes) in om het zilver wat harder te maken. In een enkel geval kun je allergisch zijn voor het kleine beetje koper dat in zilver zit.
Juiste opslag: Bewaar je zilveren sieraden op een droge en donkere plaats, bij voorkeur in een luchtdichte zak of doos. Dit minimaliseert de blootstelling aan lucht en vocht, waardoor oxidatie wordt verminderd. Vermijd chemische stoffen: Probeer direct contact met chemische stoffen te vermijden.
Als je gaat zwemmen of douchen dan is het beste om geen sieraden om te hebben. In zwembadwater zit chloor en dat is heel slecht voor 925 sterling zilver. In douchewater zit kalk en je gebruikt shampoo wat ook niet goed is.
Wanneer zilver als laagje wordt gebruikt noemen we dat silverplated of verzilverd. Een plated sieraad is daarom goedkoper dan een volledig gouden of zilveren ring.
Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken.
Sterling zilver of 925 zilver wordt vanwege zijn hoge puurheid ook wel het eerste gehalte zilver genoemd. Vanwege de goede verhouding tussen puurheid en stevigheid is het ook het hoogste gehalte zilver dat we vaak in sieraden terugzien.
925 wordt alleen maar in zilveren sieraden gebruikt. 925 zilver wordt ook wel sterling zilver genoemd. De cijfers 925 betekenen eigenlijk de puurheid zilver die het sieraad bevat. Er zijn ook sieraden met de cijfers 800 of 835.
925 sterling zilver is een edelmetaal van hoogwaardige kwaliteit. Het laagje goud dat over de sieraden heen is gegoten is van 14 karaat echt goud gemaakt. Hierdoor zijn de sieraden van hoge kwaliteit en gaan ze een leven lang mee.
800, 835, 900 of 925 zijn echt zilver. Lagere aanduidingen, zoals 80, 90, 100, 119, 150 betekenen dat het om een verzilverd object gaat. Als je op een voorwerp ziet staan: ARG 800, ARG 1000, German Silver, Nickel Silver of Alpaca, wil dat ook zeggen dat het verzilverd is, en dus geen massief zilveren voorwerp.
Het meeste bestek dat men 'zilver' noemt is niet van massief zilver, maar verzilverd een dunne laag zilver op een ondergrond van bijvoorbeeld roestvast staal. Het zilvergehalte van dergelijk bestek wordt uitgedrukt als 'Basis 100' (dat Keltum toepast voor haar bestekken) of 'Basis 150' zoals Robbe en Berking doet.
Inkoopprijs: De prijs van zilver is goedkoper dan die van goud. Zo kunt u als belegger voor minder geld meer zilver kopen dan goud. Dit maakt zilver interessant voor de belegger met een kleiner vermogen. Risico: Over het algemeen loopt men minder risico bij het beleggen in goud dan bij het beleggen in zilver.
Voor 1697 en na 1720 was Sterlingzilver de norm 925/000. Tegenwoordig noemt men als het 1e gehalte zilver sterling zilver maar niet al het sterling zilver wordt in Engeland gemaakt.
Ook is edelmetaal zeer geschikt als munt of als ander gebruiksvoorwerp. Edelmetaal is vooral waardevol omdat het zeldzaam is en omdat er vraag naar is. Zilver is echter niet zo zeldzaam als goud; er is naar schatting negentien keer zoveel zilver als goud beschikbaar op onze aarde.
Zilver in de aardkorst
Met 0,07 gram per ton is zilver een zeldzaam metaal in de aard- korst. De hoeveelheid koper is duizend maal groter, maar aan de andere kant is er toch 20 keer zoveel zilver als goud.