De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
Met een receiver bedoeld voor luidsprekers van 6 Ohm kan in de meeste gevallen - eerder - met luidsprekers in de range 4-8 Ohm werken zonder in de problemen te komen.
Re: 4 ohm en 6 ohm tegelijk
Aangezien elke speaker in jouw versterker wordt aangestuurd door een versterker voor elk kanaal, is het geen probleem, zo'n beetje elke versterker kan 4 Ohm aan.
Sommige luidsprekers hebben een weerstand van 4 Ohm, wat inhoudt dat zij tweemaal zoveel stroom wegtrekken van de receiver/versterker. De meeste receivers hebben geen problemen om een 8 Ohm speaker aan te sturen, maar alleen de krachtigere receivers kunnen ook 4 Ohm speakers perfect aansturen.
Re: 4 Ohm luidsprekers op 8 Ohm versterker
Er zit geen omschakeling op van 4 naar 8 Ohm. Dat gaat wel, maar je zult het vermogen wat de versterker moet leveren dan goed moeten bewaken. Dat wordt bij een versterker die voor 8 ohm luidsprekers ontworpen is en aan een 4 ohm belasting moet leveren eerder gehaald.
Het kan zeker, de vraag is echter of het handig is. Als je verschillende speakers in serie gaat schakelen gaan de verschillende impedanties elkaar beïnvloeden, waardoor de response van de speakers niet meer klopt. Zijn het twee de zelfde speakers is het niet zo'n probleem.
De eenheid is om exact te zijn 2,83 Volt aan 8 Ohm is gelijk aan 1 Watt.
Anders wordt het wanneer je 4 ohm speakers hebt. In dat geval is het van belang dat je een versterker zoekt die ook met 4 ohm overweg kan. Dit vind je vaak terug in de specificaties van de versterker. Naast het vermogen in 8 ohm wordt dan ook het vermogen in 4 ohm genoemd.
Wanneer je wilt weten hoe hard je luidspreker geluid kan afspelen, dan kijk je naar de gevoeligheid. De gevoeligheid van een luidspreker wordt uitgedrukt in decibel en geeft de geluidsdruk in decibel gemeten vanaf 1 meter afstand bij een vermogen van 1 Watt.
Impedantie. Impedantie betekent 'frequentie-afhankelijke weerstand'. Een luidspreker moet in staat zijn om zowel lage-, midden- als hogetonen weer te geven. De versterker geeft z'n vermogen (= stroom x spanning = Volt x Ampère = Watt) af aan de luidspreker waarbij de stroom een bepaalde weerstand ondervindt.
Bij een versterker wordt het vermogen gespecificeerd bij een bepaalde belasting (luidspreker met een bepaalde impedantie): 1, 2 of 4 ohm. Hoe lager de aangesloten impedantie, des te hoger is de belasting voor de versterker. En hoe hoger de belasting, hoe meer vermogen een versterker gaat leveren.
Impedantie is het begrip waarmee in de elektrotechniek de weerstand wordt aangegeven die een wisselstroom ondervindt in een geleider. Kort gezegd is het een wisselstroomweerstand. Die weerstand is het gevolg van de eigenschappen die de geleider heeft.
In ons voorbeeld van een speaker met 100 watt, denken veel mensen dat ze op veilig spelen door een versterker te nemen die maar 50 watt kan aanbieden. Maar, de 50 watt betekent dat de versterker slechts tot 50 watt kan aanbieden zonder dat het geluid gaat vervormen.
Het is belangrijk dat je speakers en het vermogen van je versterker op elkaar afgestemd zijn. Let dus goed op het frequentiebereik, de gevoeligheid en de impedantie. Om er zeker van te zijn dat je de juiste match maakt: laat je adviseren door de shop waar je je speakers wilt kopen.
Het aantal speakers wat je kan aansluiten op versterker is afhankelijk van de pa versterker en de passieve speakers zelf. Dit heeft o.a. te maken met de weerstand (uitgedrukt in ohm, het symbool van weerstand is Ω) van de aan te sluiten speakers.
Bij het opnemen van audio is clipping het afgekapt worden van de pieken in de golfvorm als het dynamisch bereik overschreden wordt. Een overstuurd (krakend) geluid is het gevolg.
Aan de achterkant van een luidspreker zitten de luidsprekerterminals, waar de kabels van de versterker op worden aangesloten. De meeste luidsprekers hebben een rode (plus) en zwarte (min) aansluiting voor respectievelijk het positieve en negatieve signaal van de versterker.
60 Watt = 700 tot 900 Lumen.
Je kan er best speakers van 1000 watt aanhangen. Als de versterker maar 100 watt levert, weet je zeker dat de speakers nooit defect zullen gaan. Andersom, als je speakers van 50 W aan een 100 W versterker knoopt, zouden ze defect kunnen gaan bij volle belasting. Het enige dat belangrijk is is de weerstand.
Een krachtige versterker is alleen nodig bij grote speakers, of wanneer je het geluid heel hard wilt zetten. Als je niet zeker bent, kun je beter teveel dan te weinig vermogen kiezen.
Er gaan dus vier kabels naar elke speaker toe. De luidspreker zelf, mits voorzien van een wisselfilter, scheidt de lage en hoge tonen vervolgens. Het voordeel van deze manier van aansluiting is volgens sommigen het breder bereik in de lage en hoge tonen, en een een breder geluidsveld in zijn totaliteit.
Een vuistregel is dat je 'm altijd een maatje groter dan je speakers koopt. Dus een 10 inch top match je met een 12 of 15 inch sub, een 12 inch top met een 15 of 18 inch sub en een 15 inch top met 18 of zelfs 21 inch. Zo lopen de frequenties beter in elkaar over.
De meeste platenspelers moet je eerst met een versterker of actieve speakers verbinden voordat je geluid zal hebben. Er zijn echter ook platenspelers waar al een versterker is ingebouwd.