Het Afrikaans is een West-Germaanse taal die hoofdzakelijk in Zuid-Afrika en Namibië wordt gesproken. De taal is een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten, en werd historisch Kaaps-Hollands genoemd.
Ongeveer 95 procent van de woordenschat is van Nederlandse origine, dus het is niet heel gek dat we zoveel Afrikaanse woorden en uitdrukkingen herkennen. Het Afrikaans werd in de beginjaren overigens niet Afrikaans, maar 'Kaap-Hollands' genoemd.
De Nederlandse Kaapkolonie (officieel: Tussenstation Kaap de Goede Hoop) was een verversing- of tussenstation van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) rond Kaapstad in het huidige Zuid-Afrika. Het gebied was in Nederlandse handen van 6 april 1652 tot 7 augustus 1795.
De verwantschap tussen het Afrikaans en het Nederlands is versterkt doordat beide talen binnen één taalgemeenschap lange tijd als dezelfde taal beschouwd werden. In Zuid-Afrika werd vroeger met de term 'Hollands' zowel Afrikaans als Nederlands bedoeld.
Hoewel er verschillen zijn tussen het Afrikaans en het Nederlands, kunnen Afrikaanders en Nederlanders goed met elkaar communiceren. Zuid-Afrika is een van de weinige landen op de wereld waar een Nederlander zich zonder dat hij een taalcursus heeft gevolgd toch aardig verstaanbaar kan maken.
In 1652 doet het Nederlands zijn intrede in Zuid-Afrika, wanneer Nederlandse kolonisten onder leiding van de V.O.C. de Nederlandse Kaapkolonie stichten bij de Kaap de Goede Hoop. Het Nederlands is tot in de twintigste eeuw gebruikt als cultuurtaal van de Afrikaners, die voor een groot deel afstammen van Nederlanders.
Toen de Boeren hun Kaap kwijtraakten aan de Britten trokken ze het binnenland in.Daar stichtten ze een aantal vrijstaten, waar ze zich uit konden leven in hun eigen tradities en taal: het Nederlands, dat nog wel zo genoemd werd, maar inmiddels dus eigenlijk een nieuwe taal was geworden: het Afrikaans.
Nederlandstaligen die Afrikaans kunnen verstaan, kunnen het daarom nog niet schrijven. De spelling van het Afrikaans staat dichter bij de uitspraak dan in het Nederlands.
In 1910 werden Transvaal, de Kaapkolonie, Oranje Vrijstaat en Natal verenigd en was de Unie van Zuid-Afrika een feit. De leiding kwam in handen van Louis Botha, de eerste premier van het land.
Nederlandse Kaapkolonie
Op 6 april 1652 stichtte Jan van Riebeeck in opdracht van de VOC een verversingsstation bij Kaap de Goede Hoop. Schepen van de VOC op weg naar Nederlands-Indië konden hier tonnen met vers water, vlees, wijn, geneeskrachtige kruiden, groente en fruit inslaan.
Tussen 1652 en 1795 houden de Nederlanders aan de Kaap ruim 60.000 mensen in slavernij. De tot slaafgemaakten zijn voornamelijk afkomstig uit Madagaskar, India en Indonesië. Informatie over hen is lastig terug te vinden in het VOC-archief.
Ja, het Nederlands en het Duits komen voort uit een gemeenschappelijke voorvader, het West-Germaans. Het West-Germaans komt op zijn beurt weer voort uit het Oergermaans. Andere West-Germaanse talen zijn het Engels en het Fries.
Vrijwel iedereen in Zuid-Afrika spreekt prima Engels. Engels is niet de meest-voorkomende eerste taal. Dat zijn achtereenvolgens Zulu (23%), Xhosa (16%) en Afrikaans (14%).
Dat is ook niet gek, want het Afrikaans is nauw verwant aan het Nederlands. Dat zit zo. In 1652 stichtte de Nederlander Jan van Riebeeck een kolonie op Kaap de Goede Hoop. De bevolking die daar al woonde, werd vermoord of verdreven, en steeds meer Nederlanders en Vlamingen vestigden zich in het gebied.
Tijdens de begroeting geven Zuid-Afrikanen elkaar niet zomaar een eenvoudige handdruk. Halverwege wordt de reguliere handdruk omgezet in een bovenhandse variant. Beide rechterhanden worden bijna negentig graden naar boven gedraaid, de duimen omgeklemd.Hierna draaien de handen weer terug naar de uitgangspositie.
Het Afrikaanse woord voor baby is baba.
Verder zijn Portugees, Duits en Frans de meest gebruikte immigrantentalen. Tot 1961 als officiële taal en tussen 1961 en 1983 als 'synoniem van het Afrikaans'. Het Nederlands is de enige taal in Zuid-Afrika die zijn officiële status heeft verloren.
Andere Germaanse talen zoals Zweeds of Noors zijn ook vrij makkelijk te leren. Daarnaast is ook Afrikaans een makkelijke taal voor Nederlanders om te leren. Dit komt door het koloniale verleden. In de Afrikaanse taal zitten veel Nederlandse woorden gemixt met o.a. Engelse woorden.
Afrikaanse taal
Afrikaans heeft veel gemeen met Engels (en uiteraard nog veel meer met Nederlands), en de grammatica is erg eenvoudig. Werkwoorden hoeven niet vervoegd te worden, er zijn geen geslachten en veel woorden zijn overgenomen uit het Nederlands en het Engels.
De geschreven geschiedenis van Zuid-Afrika begon op 6 april 1652, toen Jan van Riebeeck namens de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) een bevoorradingsstation stichtte op Kaap de Goede Hoop.
Zuid-Afrika kent elf officiële talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Xhosa, Zulu, Tswana, Sotho, Noord-Sotho, Swazi, Venda en Tsonga. De voertaal bij Ajax Cape Town is Engels, de meest gesproken taal in het land. Vonk: ''Maar in Kaapstad is ook een grote kolonie kleurlingen. Bij ons praten zij onderling vaak Afrikaans.
Het begon allemaal toen Jan van Riebeeck in 1652 als eerste Nederlander voet zette op vruchtbare Zuid-Afrikaanse grond. In opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie dreef hij ruilhandel met de inheemse bevolking. Vijf jaar later besloten de Nederlanders zelf landbouwgoederen te verbouwen.