Zout kan de koortslip laten verdrogen, maar het kan ook pijnlijk zijn op uw huid. Bovendien remt zout het virus of de verspreiding ervan niet. Vaseline kan de huid helpen verzachten en een beschermende laag bieden tegen vochtverlies. Het remt het virus niet.
Tegen irritatie, pijn en branderigheid kun je gebruik maken van een antivirale zalf: aciclovir crème, zoals Zovirax. Dit middel kun je bij een drogist kopen en kan ervoor zorgen dat je koortslip sneller overgaat. Voorkom dat je de crème uitsmeert, omdat je anders het virus verspreid naar andere plekken.
Aan mensen die heel veel klachten hebben of die meer dan 6 keer per jaar een koortslip krijgen, kan de arts aciclovir voorschrijven om in te nemen. De aciclovir crème wordt afgeraden bij een koortslip.
Er zijn helaas geen medicijnen die een koortslip voorgoed kunnen genezen. Je draagt het virus je hele leven mee en heb je eenmaal een koortslip gehad, dan zul je er niet van kunnen genezen.
Heb je herpes? Dan kun je veilig een douche, wc, wasmachine of zwembad delen met anderen. Pas wel op met zoenen bij een koortslip. Blaasjes en zweertjes kun je makkelijk doorgeven.
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus kun je niet alleen in je mond hebben, maar ook op je geslachtsdelen. Als je herpes bij je geslachtsdelen hebt, heet dat herpes genitalis. Dat is een soa.
Nee, tandpasta op een koortslip helpt niet. Tandpasta is niet gemaakt om op de huid aan te brengen en doet niets voor de genezing.
Heb je last van ingedroogde blaasjes of korstjes, dan kun je een neutrale zalf of crème gebruiken op basis van vaseline. Dit is geen geneesmiddel, maar het helpt wel om de korstjes te verzachten. Je kunt zo vaak smeren als je wilt. Breng de crème voorzichtig aan en smeer het niet uit.
U raakt besmet door direct huid -of slijmvliescontact met het virus (zoenen, seksueel contact), maar soms ook via bepaalde gebruiksvoorwerpen. Ook door aanraking met de vingers van de herpesuitslag (koortsblaasjes, herpeszweertjes of met korstjes bedekte ingedroogde blaasjes) kan het virus worden overgebracht.
Een glas wijn, biertje of shot sterke drank doet wonderen! Nee, grapje – was het maar waar. We hebben het hier over pure alcohol, die je door middel van een wattenstaafje op je koortslip smeert. Ook dit moet het sneller doen uitdrogen en dat gebeurt ook wel mits je het heel vaak op een dag herhaalt.
Een koortslip kan meestal geen kwaad. De blaasjes genezen meestal vanzelf binnen 10 dagen. Er ontstaat geen litteken. Voor sommige mensen kan herpes wel gevaarlijk zijn.
Een Nieuw-Zeelandse studie, gesponsord door een bedrijf dat honingproducten op de markt brengt, toont aan dat je net zo goed Kanuka-honing op een koortsblaasje kan smeren als antivirale zalf. De blaasjes verdwijnen in beide gevallen na ruim een week.
Fase 4 (> 5 dagen) De korstjes fase
Ook kan er jeuk en/of een brandend gevoel optreden. De pijn en de verspreiding van het virus nemen af. De koortslip geneest. Het korstje laat los en de huid eronder kan roze, droog en schilferig zijn.
Heb je blaasjes, dan kan je overgaan op een zinkzalf. Dit zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Het is een gepriegel maar hydrocolloïdpleisters kunnen ook goed werken. In de apotheek kunnen ze je goed informeren over speciale koortslipcrèmes.
Als iemand met een 'actieve' koortslip (koortslip met blaasjes) in aanraking komt met een baby, bijvoorbeeld door de baby te knuffelen, kan de infectie overgedragen worden. De besmettelijkheid blijft bestaan totdat de blaasjes helemaal ingedroogd zijn of totdat er een korstje op zit.
Een koortslip is een uitslag op of rond de lippen veroorzaakt door een virus (herpes labialis). De aandoening is al besmettelijk 3 dagen voordat de blaasjes verschijnen en blijft dat totdat de zweertjes verdwenen zijn. Personen die regelmatig last hebben van een koortslip, hebben dat gemiddeld 3 keer per jaar.
Het duurt meestal drie tot negen dagen voordat de klachten ontstaan. U krijgt dan bijvoorbeeld een ontsteking van mond en lippen. Soms komt de infectie ook via uw bloed in de rest van uw lichaam. Dan kunt u zich ziek voelen en koorts krijgen.
Met een koortslip in de zon
Goed dus om je lippen én eventuele koortslip in de zon te beschermen; smeer je lippen regelmatig in, zeker na drinken of contact met water. Je kunt ze insmeren met een zonnebrandcrème, maar prettiger is het om een lippenbalsem te gebruiken met SPF.
Peuter het korstje niet los. Het plekje kan beginnen bloeden en zo nog virusdeeltjes verspreiden. Na een tweetal weken is het plekje volledig genezen en is het virus niet meer besmettelijk. Nu je weet hoelang een koortslip besmettelijk is, kan je een besmetting bij de risicogroepen beperken.
Vermijd orale seks om herpes genitalis te voorkomen. Zoen en knuffel niet of gebruik een speciale koortslip pleister. Gebruik alleen jouw eigen keukengerei, dus ook glazen. Zorg dat anderen deze niet gebruiken en was deze goed af.
Als u een koortslip heeft en u het tandheelkundig team moet bezoeken, neem dan eerst contact met hen op. Sommige tandartsen behandelen patiënten met actieve koortslippen liever niet, omdat het getroffen gebied pijnlijk kan zijn en kan barsten en bloeden tijdens de tandheelkundige behandeling.
Bij een koortslip krijgt u blaasjes, meestal op of rond de lippen. De blaasjes jeuken, branden, tintelen of doen pijn. Een koortslip komt door het herpesvirus. Dit virus blijft altijd in het lichaam zitten.
Een koortsblaas wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV), een virus dat van mens op mens kan worden overgedragen. Dat kan via huidcontact, maar ook door het aanraken van voorwerpen die geïnfecteerd zijn.
Vis, vlees, kaas, melk, ananas, mango, appels, peren en vijgen zijn dan weer voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan lysine. Ook het innemen van L-lysine supplementen kan helpen.
Het dagelijks innemen van orale lysine 1000-3000 mg vermindert de terugkeer van herpes simplex labialis-infecties3,4,7,10. Orale lysine lijkt ook de ernst en genezingstijd van herpes simplex labialis-infecties te verminderen3,4,7,10.