Doe je nagels regelmatig in een bakje olie. Dit kan speciale nagelolie zijn, maar je kunt ook zonnebloemolie gebruiken. Door de olie worden je nagels steviger en zullen ze minder snel afbreken. Ook kun je je nagels het beste recht afvijlen.
Arganolie heeft bewezen nagels schoon en sterk te kunnen houden. Kokosolie – deze olie is rijk aan laurinezuur wat helpt de nagels gezond te maken. Palmpitolie – deze olie houdt de nagels sterk. Olijfolie – ook goed voor de nagels en overal verkrijgbaar.
Nagelriemolie is een olie die de huid rondom de nagelplaat voedt, hydrateert en soepel maakt. De nagel olie heeft een beschermend effect op de natuurlijke nagel. De nagelriemen zijn namelijk de eerste barrière die je nagelmatrix beschermt. Je nagelriemen moeten dus altijd in goede conditie gehouden worden.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Goede basis oliën voor een nagelriemolie zijn: amandelolie, jojoba-olie of abrikozenolie. Maar ook worden sesamolie en zonnebloemolie gebruikt. Het is ook belangrijk om te kijken of er een plantaardige olie is toegevoegd of minerale olie wordt gebruikt.
Houd je nagels gezond door ze te laten groeien, maar niet te lang. Vijl de nagels daarnaast rond, in één richting. Smeer je nagels ook regelmatig in met een vocht inbrengende crème, om uitdroging te voorkomen. Gebruik geen agressieve nagellak, maar een zonder chemicaliën.
Oorzaken Dikke of Kromme Nagels
De nagel is krommer en dikker dan u daarvoor gewend was. Ook kan een kromme nagel genetisch bepaald zijn of het gevolg zijn van te krappe schoenen. Dikke nagels ontstaan vaak door een slechtere doorbloeding of een schimmel.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
Schenk extra vierge olijfolie in een kommetje (niet teveel, zo groot zijn je nagels niet) en dompel je vingers hier een minuut in. Dep vervolgens een wattenschijfje in de olie en breng dit aan op de nagels. Laat dit twintig minuten inwerken en was je handen met een neutrale zeep.
Heb je droge, broze nagels en nagelriemen? Je kunt ze perfect masseren met een aantal druppels olijfolie. Je kunt je nagels en nagelriemen ook een half uurtje laten weken in een badje van olijfolie. De nagels en nagelriemen worden gevoed en tegelijkertijd zijn ze super zacht.
Doe in een kleine kom 30 ml vitamine E-olie, 10 druppels etherische wierookolie, 10 druppels etherische mirreolie en 10 druppels etherische citroenolie. Meng de oliën tot ze volledig gemengd zijn. Vitamine E-olie bevat antioxidanten die de nagels versterken en beschermen tegen milieuschade.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Door je nagels dagelijks in te smeren met een nagelolie, help je ze herstellen. Dit is erg belangrijk in het herstelproces van je nagels. Nagelriemen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om het lichaam binnen te dringen en infecties te veroorzaken. Door je nagelriemen te verzorgen blijven ze zacht en soepel.
1) Breng dagelijks handcrème en nagelriemolie aan
Gehydrateerde nagels zijn sterkere nagels! In handcrème zit vaak bestanddelen die je nagels sterker maken.
Kokosolie is rijk aan vetzuren, aminozuren en antioxidanten die zwakke en broze nagels versterken. Daarnaast kunt je dit combineren met citroensap om infecties te voorkomen en gele vlekken te verminderen.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!
Een vingernagel groet ongeveer 2 tot 3 mm in een maand, drie keer zo snel als je teennagels. Geinig weetje: in de zomer sneller groeien je nagels sneller dan in de winter. Ook wanneer je zwanger bent groeien je nagels sneller, da's dan weer mooi meegenomen.
Een verdikte nagel (hypertrofische nagel of onychauxis) komt voor bij zowel vinger- als teennagels. Iedereen kan hier last van krijgen. Het komt wel vaker bij ouderen voor dan bij jongeren. Behalve verdikking van de nagelplaat kan deze aandoening ook broze en/of verkleurde nagels met zich meebrengen.
Als je verticale ribbels in je nagels krijgt op latere leeftijd is dat vaak te wijten aan ouderdom. Je kunt het vergelijken met het krijgen van rimpels: ook deze ribbels vallen pas op als je wat ouder begint te worden.
Onze nagels bestaan net als onze haren uit oude dode cellen. Omdat er aan de basis van de nagel wel jonge cellen zitten die zich als maar vermenigvuldigen kan een nagel groeien. De jonge nagelcellen maken keratine, een stofje dat in de cel wordt opgeslagen.