Daarom is het handig om gereedschap als een onkruidborstel of een voegenkrabber te gebruiken. Daarmee haal je zelfs het laatste gedeelte van het onkruid weg. Wie wat rigoureuzer te werk wil gaan, kan ook een onkruidbrander gebruiken. Het best kun je dan kiezen voor een elektrische onkruidbrander.
Andere dingen die van pas zullen komen zijn tuinhandschoenen, een schoffel of ander onkruidbestrijdingsmiddel, een hark, een kruiwagen, en als u bomen of grote struiken heeft, heeft u ook een snoeizaag en/of een takkenschaar nodig. En dat is het. Er is niet veel nodig om te beginnen met tuinieren.
De beste gereedschappen voor de hovenier koop je bij Marree
Dit kwalitatief goede gereedschap helpt je bij het aanleggen en onderhouden van straatwerk, gazon, beplanting en groenvoorzieningen. Denk hierbij aan batsen en schoppen, schoffels en harken, maar ook aan drukspuiten, scharen en grondboren.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Schoonmaakazijn tegen onkruid
In plaats van dat je urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, en van het tuinpad, giet je er gewoon schoonmaakazijn over. Doordat het zo zuur is, sterft het onkruid een snelle dood. En het fijnste is: het is niet schadelijk voor het milieu.
Klinkt als een drastische maatregel, maar werkt wel: verbrand het onkruid met kokend water of een gasbrander. Hierna zit het onkruid los tussen de tegels en is daardoor makkelijk te verwijderen. Gooi strooizout over het onkruid en giet er water overheen. Ook hierna is het onkruid eenvoudig te verwijderen.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
In een kleine tuin kun je onkruid in het gazon met de hand uittrekken of uitsteken met een mesje. Veel onkruiden zoals kleefkruid en netels zijn gemakkelijk met de hand te verwijderen. Trek ook de onkruiden in de omliggende borders op tijd uit want zodra ze gaan bloeien, verspreiden de zaden zich over het gazon.
Hark met een plus
En dan is er nog de multihark, een kunststof hark met een lichte aluminium steel en lange tanden in de vorm van een schop, waarmee je kunt harken, scheppen en zeven. Je harkt er gemakkelijk bladeren, onkruid en tuinresten (zelfs afgevallen appelsl!)
Soms doe je met schoffelen meer kwaad dan goed als je het op het verkeerde onkruid toepast. Onkruid wieden (het onkruid in zijn geheel met wortel uittrekken) is tijdrovender in het begin maar in bepaalde omstandigheden en op de lange termijn efficiënter en verstandiger.
Het harken en schoffelen moet recht voor je gebeuren. Houdt je hark of schoffel daarom ongeveer in een hoek van 45 graden voor je. Hiermee voorkom je dat je voorovergebogen gaat staan. Probeer vooral je armen te gebruiken tijdens de werkzaamheden.
Niet doen: zout of soda
Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.
Onkruid doden met kokend water
Eén keer kokend water over de planten gieten is niet voldoende om ook de wortel te doden. Pas na drie tot zes keer, sterft ook de wortel af.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Hoe werkt azijn op planten
Azijn zorgt er inderdaad voor dat het onkruid snel geel wordt en verlept. Het heeft echter geen preventieve werking zodat het middel steeds weer gebruikt moet worden. Vanuit de wortels groeit het onkruid snel weer terug, dat geldt zeker voor soorten met dikke wortels.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Wacht ongeveer 24 uur en controleer het onkruid. Mocht je niet tevreden zijn met het resultaat, dan kun je nog een keer het onkruid verdelgen met azijn. Nogmaals een waarschuwing: azijn door niet alleen onkruid, maar ook nuttige planten en bloemen. Het onkruid verwijderen met azijn is niet altijd de beste optie!
De bladblazer, doorslijper en accu snoeischaar zijn aangedreven handgereedschappen die geluid, trillingen, fysieke belasting en/of blootstelling aan stof kunnen veroorzaken. Dit kan ongewenste effecten hebben op de veiligheid en de gezondheid.
Onkruid verwijderen in de tuin
Wied in het voorjaar de border altijd goed door, dat scheelt veel werk in de zomer. Voor de winter begint, kan je het nogmaals de hele tuin wieden, want veel onkruid komt makkelijk de winter door. Als je eenmaal onkruid in je tuin hebt, dan kan het lastig zijn er weer vanaf te komen.
Met een onkruidsteker kun je onkruid effectief verwijderen tussen de planten én uit je gazon. De steker haalt het onkruid met wortel en al uit de grond, waardoor de kans dat het terugkomt enorm afneemt. Daarnaast werkt het eenvoudiger dan zelf het onkruid uitgraven.