Vitamine D Tijd in de zon en buiten doorbrengen is hartstikke goed voor de gezondheid, ook voor je baby! Zo krijgt je lichaam namelijk de kans vitamine D aan te maken, wat met behulp van de zon gebruikt. Vitamine D is erg belangrijk voor een goede botopbouw van je hardgroeiende kindje.
Houd je baby zoveel mogelijk uit de zon
KWF Kankerbestrijding adviseert baby's tot en met 1 jaar helemaal uit de directe zon te houden. Zoek dus zoveel mogelijk de schaduw op voor je baby. De zonkracht is tussen 12.00 en 15.00 uur het sterkst, houd je baby dan dus zeker uit de zon.
Een babyhuid kan al met tien minuten flink zijn verbrand. Zeker de eerste twaalf maanden is het raadzaam uit de zon te blijven. Lukt dat niet, let dan goed op en smeer de huid voldoende in.
Een goede zonnebril is juist voor kinderen belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral ouders met baby's moeten extra alert zijn. Het gezicht van een baby moet altijd in de schaduw te blijven, liefst met een zonnebril op.
Zelfstandig rechtop zitten
Het begint meestal met het oprichten van de borst, een soort mini push-up. De meeste baby's gaan vervolgens op een van de volgende manieren zitten: Vanuit buikligging richt hij zijn borst op. Hij draait zich op zijn zij en drukt zich met zijn armen omhoog tot hij op zijn billen zit.
De babyhuid is veel dunner en dus gevoeliger dan die van een volwassene, daarom heeft uw kind bijzondere bescherming tegen de zon nodig. Melanine is het bruine kleurpigment dat door zon op de huid aangemaakt kan worden (verkleuren/bruinen van den huid).
Wist je dat je in de schaduw ook kan verbranden? En achter het autoglas? Smeer daarom je kind zo vaak mogelijk in! Vergeet ook niet de kwetsbare plekken zoals de oortjes, de nek, ...
Laat je kind daarnaast regelmatig water drinken om uitdroging te voorkomen. Een verbrande huid is rood en pijnlijk en gaat later schilferen en jeuken. Soms ontstaan er blaren. De eerste verschijnselen beginnen meestal zes tot twaalf uur na blootstelling aan de zon, maar bij felle zon is het soms al na twee uur te zien.
Droge huid
De eerste dagen nadat je baby is geboren, kan de huid gaan schilferen of vervellen. Het vervellen is normaal en maakt deel uit van de natuurlijke huidaanpassing, omdat de huid negen maanden in vloeistof heeft geleefd. Het vervellen gebeurt vaak op de handen, polsen, voetzolen, voetjes en enkels.
Lekker chillen in de schaduw dus. Maar: dit betekent niet dat je baby niet kan verbranden. Ook in de schaduw is er UVA én UVB-straling. Het is dus van belang dat je de huid van je pasgeboren baby optimaal beschermt met zonnebrand, maar denk ook aan UV-werende kleding en een hoedje of petje.
De uv-stralen van de zon zijn een grote veroorzaker van huidkanker. Het is daarom belangrijk jezelf, maar vooral je kind goed te beschermen. Een kinderhuid is nog niet gewend aan de zon en de celdeling gaat bij kinderen sneller. Verbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd.
Door water bij te geven zal de baby minder goed aan de borst drinken of zijn flesje legen, de maag is immers al gevuld met water. Hierdoor zal de ontlasting minder vaak zijn en het bilirubine dus minder goed worden uitgescheiden.
Bescherming tegen UV straling
De eerste reden waarom ouders een zonnehoed voor hun baby kopen, is meteen ook een hele belangrijke reden. Dit product gebruik je namelijk om het hoofd van jouw kleine te beschermen tegen UV straling.
Kleding van je baby in de zomer
Je kunt doorgaans kiezen voor een rompertje met korte mouwen met een luchtig shirtje erover, met een kort broekje of zonder broekje en zonder schoentjes. Uiteraard heeft je kindje ook extra bescherming nodig tegen de hoge temperaturen.
De impact van de zonnestralen is wel minder intens, want er zit immers een glaslaag tussen de straal en onze huid. De UVA-stralen worden grotendeels tegengehouden door het glas, maar de vitamine D die we krijgen van de UVA- en UVB-zonnestralen pikken we ook vanachter glas mee. En dat is heel mooi meegenomen!
Nee, niet alle kleding beschermt even goed tegen uv-straling. Het hangt onder andere af van de stof, textiel en de vochtigheid van de stof. Uv-werende kleding beschermt de huid het beste tegen uv-straling. Uv-kleding biedt namelijk een bescherming van rond de SPF 50, ook als de kleding nat wordt.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
De lever haalt de galkleurstof uit het bloed. Omdat er opeens veel galkleurstof is, kan de lever dat niet allemaal snel genoeg uit het bloed halen. Vooral als je baby te vroeg geboren is, kan de lever dit nog niet goed. Er komt dan galkleurstof in het bloed en ook in de huid en het oogwit.
Een paar uur na de geboorte ontstaat bij veel baby's een rode kleur van de huid, dit heet erythema neonatorum. De roodheid verdwijnt binnen 1 tot 2 dagen. Voldragen baby's kunnen in de eerste dagen na de geboorte een blauwe verkleuring van de handjes en voetjes hebben.
Baby rood haar
Het niet-rode-gen is dominant over het rode-gen. Dit betekent dat als een kind van de vader het niet-rode-gen krijgt en van de moeder het rode-gen, de haarkleur niet rood zal zijn. Er zijn dus 2 rode-genen nodig voor een baby met rood haar.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Er zijn zonnebrandproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor kinderen. Vaak hebben deze producten minder toegevoegde stoffen, zoals parfum. Dat is fijn, want een kinderhuid is een stuk dunner dan die van een volwassene. De kinderhuid is hierdoor extra kwetsbaar voor de zon, maar ook voor irritaties.