Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Producten met weinig fosfaat: Groenten, fruit, koek, snoep, suiker, boter en olie. Uw voeding zal altijd fosfaat bevatten. Daarom zijn extra maatregelen nodig en krijgen veel nierpatiënten fosfaatbinders voorgeschreven. Fosfaatbinders zorgen ervoor dat het fosfaat niet meer in het bloed wordt opgenomen.
groente en fruit Groente en fruit bevatten belangrijke voedingsstoffen. Eet iedere dag zowel groente (250 gram) als fruit (2 stuks). brood, graanproducten en aardappelen Kies zoveel mogelijk voor volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, volkoren couscous, bulgur en zilvervliesrijst.
Verse groenten voor gezonde nieren
Kook liever met verse groenten. Eet daarnaast ook fruit, aardappelen, rijst en pasta. Hier zit van nature weinig zout in. Waar je beter wat minder van kunt eten: bewerkte vleeswaren, kaas en brood.
Bloemkool, paprika, kool en rucola. Deze groenten zitten bomvol nutriënten die goed voor je zijn en bevatten daarnaast weinig van de mineralen natrium, kalium en fosfor. Een teveel van deze elektrolyten moet door de nieren via de urinewegen worden afgevoerd.
Water. Drink jij elke dag voldoende water? Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Door te veel zout gaat de bloeddruk omhoog. Dat is slecht voor de nieren. Ook werken bloeddrukverlagende medicijnen minder goed wanneer u te veel zout eet. Wanneer de nieren slechter gaan werken krijgt u naast advies over zout ook een advies over eiwit, fosfaat, kalium en vocht.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes.Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.
Eet maximaal één stuk fruit per dag. Kies kaliumarm fruit zoals bosbessen, een appel, peer, ananas, watermeloen, mandarijn, citroen, clementine, mango, pruim, framboos, sinaasappel, perzik of nectarine. Eet maximaal 150 gram groenten per dag.
Cafeïne beïnvloedt allerlei vaatjes in je nieren waardoor de druk in de filtertjes van de nieren iets toeneemt. Hierdoor produceer je wat meer urine in het uur na je kop koffie. Veel mensen merken na het drinken van koffie dat ook hun darmen actiever worden. Koffie prikkelt de reflexen van de maag en darmen.
Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
vocht Drink 1,5 tot 2 liter per dag. Bij dialyse is vaak een vochtbeperking nodig: dan is het belangrijk minder vocht te gebruiken. Er bestaat niet 1 voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in voldoende mate bevat. Daarom is variatie belangrijk.
Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, wat bijdraagt aan de bescherming van de nieren. Daarnaast kan gemberthee helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedcirculatie, wat essentieel is voor een goede niergezondheid.
Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen.
Jam, appelstroop, suiker, groentespread, natriumarme pindakaas, hagelslag, fruit en rauwkost bevatten weinig of geen zout. Wees matig met pindakaas en chocoladepasta als u moet afvallen. In sandwichspread en gistextract zit veel zout. Voor de bereiding van gerechten zonder zout zijn diverse mogelijkheden.
Een 20-jarige patiënt met nierfalen die dialyseert, heeft een resterende levensverwachting die vergelijkbaar is met die van een gezonde 65-jarige (namelijk nog 20 jaar).
Van paracetamol (het werkzame bestanddeel in pijnstillers zoals bijv. Dafalgan) is nooit bewezen dat het schadelijk zou zijn voor de nieren. Misschien dacht men dat vroeger wel omdat er bepaalde mengpreparaten bestonden die zowel fenacetine als paracetamol bevatten.
Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.