Zo is de zon belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.Dit is essentieel voor je algehele gezondheid en dus ook voor je haar. Dit is bijvoorbeeld goed tegen haaruitval. Een ander positief effect van de zon, is dat het de haarzakjes een impuls geeft, waardoor de haargroei wordt bevorderd.
Ook de aanmaak van keratine wordt gestimuleerd door de zon. Deze stof zorgt ervoor dat je droog en pluizig haar weer kan herstellen. De zon is echter ook slecht voor je haar.Het droogt extra uit waardoor juist de keratine aanmaak weer afbreekt en als dit gebeurt kan je haar die beschadigen en daardoor afbreken.
UV-straling draagt namelijk bij aan het verlies van keratine (waar je haar uit is opgebouwd), waardoor je haar elasticiteit en structuur verliest, en daardoor breekbaarder en zwakker wordt. Daarnaast bestaat de straling uit vrije radicalen, dat zijn stoffen die processen in de cellen van je haar kunnen verstoren.
Bij ongezond haar kan je last hebben van haarproblemen als dof, futloos, droog of vet haar. Ook kan het haar beschadigd zijn door (te veel) chemische behandelingen, waardoor de keratine in het haar afgebroken is. Je kan bijvoorbeeld de producten van Olaplex gebruiken om je haar weer te herstellen.
Nadelen van te veel zonlicht:
Kans op huidverbranding. Verbrande huid = huidbeschadiging. Kans op huidveroudering: een slappere, minder elastische en stuggere huid en meer rimpels. Kan huidkanker veroorzaken waaronder een melanoom.
Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. In de lente en de zomer is het voor de meeste mensen voldoende om elke dag een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon te zijn. Het is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn. Maar dan niet langer dan een paar minuten!
Het bekendste voorbeeld hiervan is vitamine D. Vitamine D is nodig voor sterke botten en voor een sterk immuunsysteem. Als UVB-licht op de huid schijnt, wordt vitamine D aangemaakt. Hoe lichter uw huid, hoe minder zon u nodig heeft om genoeg vitamine D te maken.
Hitte is schadelijk voor je haar, maar dat betekent niet dat je je föhn, stijltang of krultang nooit meer kan gebruiken. De temperatuur van je haartools niet te hoog zetten, kan een hoop ellende voorkomen. Veel krul- en stijltangen bevatten een temperatuurregelaar die loopt van zo'n 130 tot 220 graden.
Voed je haar van binnenuit met gezond eten.
En vergeet ook niet veel water te drinken! Je voelt je overall beter, maar kúnt zo ook voller haar krijgen. De belangrijkste voedingsstoffen en vitaminen voor dikker haar zijn: de vitamines A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, proteïne en essentiële vetzuren.
Voorbeelden van vitamines en mineralen die bijdragen aan gezond haar zijn vitamine A, B en C en de mineralen zink en ijzer. Wanneer echter voldoende wordt gevarieerd, zou men voldoende van deze vitamines en mineralen binnen krijgen. Ook vetten kunnen er voor zorgen dat het minder droog en breekbaar wordt.
Te veel zon op je hoofd kan leiden tot een droge en verbrande hoofdhuid. Dit is pijnlijk maar kan ook een negatief effect hebben op de haarwortels. Je hoofdhuid beschermen is belangrijk, gebruik daarom zo vaak mogelijk een hoed of een pet om je hoofd zo goed mogelijk te beschermen.
Door de straling van de zon worden de pigmenten in het haar afgebroken.Hierdoor zal je haarkleur vervagen.Je haar wordt lichter van kleur en faal. Ook kan je haar gaan pluizen, splijten, afbreken en/of beschadigen.
Je kunt hiervoor een speciale zonnespray of -crème met uv-bescherming gebruiken voordat je de zon in gaat. Deze producten leggen een laagje over je haar en beschermen je haar tegelijkertijd tegen (zout) zeewater. Verder kun je je haar voeden en verzorgen met speciale shampoos, haarmaskers en sprays voor in de zomer.
Niet eten:
Makreel bevat namelijk kwik, wat ervoor kan zorgen dat je haar uitvalt. Suiker: vertraagt de opname van eiwitten door je lichaam, welke juist essentieel zijn voor gezond haar. Alcohol: vermindert de hoeveelheid zink in je lichaam. Hierdoor droogt je haar uit waardoor het kan breken.
'De zon heeft direct invloed op de haargroei, omdat je dankzij de zon vitamine D aanmaakt in de huid. Die vitamine D zorgt ervoor dat de haarzakjes sneller gaan groeien. ' Daarnaast staan ook alle hoeden, petten en sjaals die we in de koude maanden dragen de groei van je haar in de weg.
Dat start natuurlijk met gezond en gevarieerd eten. Maar er zijn er ook nog echte haarvitamines; Vitamine B5 (pantotheenzuur) – deze vitamine kan het haar iets dikker maken. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan pantotheenzuur zijn volkoren graanproducten, aardappelen, eieren, zuivelproducten, vlees en vis.
Een uitgebalanceerd dieet rijk aan vitamines en mineralen is een makkelijke manier om een snelle haargroei te stimuleren. Eieren, avocado's, bessen, noten en zoete aardappelen zijn bijvoorbeeld allemaal geweldige voedingsmiddelen voor je haar. Zet ze daarom op je boodschappenlijstje voor snellere haargroei!
Niet elk middel heeft daadwerkelijk effect. Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen zijn uitvoerig onderzocht en getest op de invloed die deze middelen hebben op de haargroei. Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen zijn onder meer Finasteride, Dutasteride, Minoxidil, de Diane pil en ketoconazol shampoo.
Koud water verwijdert moeilijker onzuiverheden en overtollig vet. Het beste is dus dat je je haar wast met warm water en daarna je haar naspoelen met koud water, zo krijg je extra glans en geef je je haar echt een boost.
Hoewel je de neiging hebt om het haar in de koude maanden juist te föhnen en stijlen, is dit geen goed idee. De hitte van deze tools kunnen ervoor zorgen dat je haar nog meer uitdroogt. Hoe meer hitte, hoe meer vocht je haar verliest.
Daarnaast kan het regelmatig wassen van je haar met heet water leiden tot poreus haar. Dit komt omdat de haarschacht water absorbeert waardoor de haren opzwellen(3). Dit kan droog en broos haar tot resultaat hebben. Heet water kan ook het risico vergroten dat jij je huid of hoofdhuid verbrandt.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Een bron van vitamine D
Door zo'n 15 tot 30 minuten in de zon te zitten, maak je al meer vitamine D aan dan dat je dagelijks via voeding binnenkrijgt. Vitamine D zorgt voor de opbouw van botweefsel en helpt het lichaam bij het opnemen van calcium uit eten en drinken.
Het is echt een fabel dat je met SPF 50 de hele dag in de zon kan liggen." Er zit dus niks anders op dan naar de signalen van je huid te kijken. "Onderzoek toont aan dat je maximaal 15 minuten blootstelling aan zonlicht nodig hebt voor de aanmaak van vitamine D. Meer zon is officieel niet nodig.