Maple syrup bevat calcium, kalium, ijzer, zink en mangaan. Vooral aan de laatste twee is de siroop rijk, maar vergeet niet dat 100 gram siroop 67 gram suiker bevat! Maple syrup is per definitie dus niet gezond, vanwege het hoge suikergehalte. Maar het is wél zo dat het beter is dan gewone suiker.
Ahornsiroop bevat iets meer voedingsstoffen dan gewone suiker, maar 2/3e bestaat nog steeds uit pure suiker. Het is dus wellicht iets gezonder, maar dat wil niet zeggen dat het gezond is. Je vitaminen, mineralen en antioxidanten haal je het beste uit groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en gezonde vetten.
Agavesiroop bevat 3,5 kcal per gram en dat is iets minder dan de 4 kcal die een gram suiker bevat. Met betrekking tot calorieën is er dus niet echt een verschil tussen agavesiroop en suiker.
De Maple siroop bevat geen calorieën, is minder schadelijk voor de tanden dan traditionele pannenkoekenstroop en geeft geen schommelingen in het bloedsuikergehalte. Dit maakt hem ideaal voor iedereen die suikervrij eet, op zijn of haar gewicht let, voor kinderen en diabetici.
Vloeibare suikers zoals honing en siropen bevatten per 100 g iets minder calorieën omdat ze ook een deel water bevatten. Kristalsuiker bevat 400 kcal per 100 g, honing 321 kcal per 100 g en ahornsiroop 269 kcal per 100 g.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
1. Voor 1 liter siroop heb je 40 (!) liter sap nodig. Niet zo gek dus, dat maple syrup aardig aan de prijs kan zijn.
Cool Bear heeft de beste en gezondste zoetstoffen in zijn suikervrije siroop. Het is namelijk eentje zonder aspartaam of sucralose. Daarnaast is de smaak erg lekker. De zoetstof die wordt gebruikt is stevia.
Zowel suiker als ahornsiroop bevatten suiker, maar het belangrijkste verschil tussen de twee is dat ahornsiroop ook mineralen en antioxidanten bevat. Maple syrup bevat calcium, kalium, ijzer, zink en mangaan. Vooral aan de laatste twee is de siroop rijk, maar vergeet niet dat 100 gram siroop 67 gram suiker bevat!
Je kunt het vervangen voor agavesiroop, stroop of honing. De smaak is echter uniek en niet te vervangen door iets anders. Houd hier dus rekening mee.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Zo is honing beter dan agavesiroop omdat het hoog is in antioxidanten, lager in fructosegehalte, minder is bewerkt en bovendien ook antiviraal, schimmelwerend en antibacterieel is. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de soort zoetstof die je kiest, maar om de hoeveelheid die je ervan consumeert.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Ahornsiroop bevat minimaal 24 verschillende antioxidanten. [2] Daarnaast bevat het de volgende mineralen: calcium, magnesium, kalium, ijzer, zink en mangaan. [3] In vergelijking met tafelsuiker bevat ahornsiroop meer antioxidanten en mineralen. Conclusie: ahornsiroop scoort op deze punten beter dan suiker.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
SLIMPIE ondervond echter ook veel problemen door het feit dat zij de zwaar-onder-vuur-liggende aspartaam in hun siropen gebruikten. Daarnaast was de kindermarketing ook een doorn in het oog voor heel veel mensen. De kunstmatige zoetstoffen zouden zeker voor kinderen niet erg gezond zijn.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
Ahornsiroop graad A is verkregen bij de eerste tapping en is lichtbruin van kleur. Deze siroop heeft een zachte smaak. Ahornsiroop graad C is verkregen bij een latere tapping en is donkerbruin van kleur. Deze siroop heeft een sterkere karamelsmaak.
Ahornsiroop (of maple syrup) is een zoetmiddel met een licht caramelachtige smaak. Ahornsap wordt getapt uit de maple tree in Noord-Amerika. Het ahornsap dat zo uit de boom komt smaakt niet erg zoet. Om de zoete siroop te verkrijgen, haalt men een groot deel van het vocht uit het ahornsap.
Re: Kristalisering of schimmel ahornsiroop? Je kunt het gewoon proeven, je gaat er echt niet dood aan. Smaakt het normaal dan is het gewoon schuim, smaakt het vies dan is het schimmel.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.