Zijde. Dit is misschien een verrassing, maar ook zijde is een warme stof. Deze stof helpt je lichaam warmte vast te houden tijdens de overgang van zomer naar herfst. Het is een fijne en zachte stof, omdat het warm is zonder dik en zwaar aan te voelen..
Zijde heeft de unieke en fantastische eigenschap dat het warm aanvoelt tijdens de winter, maar zijde voelt ook lekker koel tijdens warme zomerdagen. Hoe dat kan leggen we je uit. De natuurlijke temperatuur regulerende eigenschap van zijde wordt ook wel isothermisch genoemd.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.
Wol verkoelt en ventileert namelijk. Daarnaast absorbeert het vocht, waardoor het tot wel 35% van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen zonder nat aan te voelen. Naast wol zijn katoen, zijde en linnen ook echte aanraders op een warme zomerse dag. Katoen staat bekend om het ademende effect en vangt weinig hitte op.
Katoen. Ook katoen is zo'n natuurlijke stof die je helpt het hoofd koel te houden tijdens een hittegolf. Hierbij geldt hetzelfde als bij linnen; zorg ervoor dat je geen katoenmix shopt, maar een item dat enkel en alleen uit dit materiaal bestaat.
Temperatuurregulerend: Zijde is in staat om de lichaamstemperatuur te reguleren, waardoor het warmte vasthoudt in de winter en koel blijft in de zomer. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor elk seizoen. Zijde is echt een tijdloze stof die zich leent voor een verscheidenheid aan toepassingen.
Zijde maakt niet zweterig
Daarnaast is zijde het materiaal met het hoogste vochtopnamepercentage, waardoor je geen last hebt van nat beddengoed bij klachten zoals nachtzweten.
De stof is isothermisch, dat wil zeggen dat het bij warm weer koel aanvoelt en bij koud weer juist warm. Ook is het antibacterieel en antistatisch. Pure zijde brandt heel slecht. Dit in tegenstelling tot verschillende type kunstzijde, die vaak snel vlam vatten.
30 graden of warmer: katoenen kleding met print
Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op! Aanraders zijn: zomerjurkjes, mini rokjes, tuniekjes en shorts.
Lichtgewicht, geweven stoffen zijn de beste keuze voor losvallende kledingstukken. Ook materialen met wat textuur zijn prima. Deze staan automatisch wat van je huid af. Sneldrogende en vochtafvoerende kleding van polyester of nylon is trouwens ook perfect als de luchtvochtigheid wat hoger is, bijvoorbeeld in de tropen.
Luchtige stoffen: zijde. Op nummer drie staat zijde, een natuurlijke stof die wordt gemaakt van de cocon van de rups.
Hele lichte en hele donkere kleuren verbergen zweetplekken het beste. De meest veilige keuzes zijn dus wit en zwart. Maar ook kleuren die daar dichtbij liggen – zoals poederroze, marineblauw an antraciet – doen het goed. Stoffen met patroontjes zijn ook goed in staat zweetplekken te verhullen.
In natuurlijke stoffen als katoen, linnen, bamboe, modal en merinowol zweet je het minst. Onze items van RJ Sweatproof bevatten ook natuurlijke materialen.
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is het daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren. Zo koelen je spieren niet te veel af.
Jersey stof, ook bekend als viscose, heeft uitstekende eigenschappen die het geschikt maken voor mensen die veel zweten. Het materiaal staat bekend om zijn vochtabsorberende eigenschappen, waardoor het zweet snel opneemt en van de huid afvoert.
Ook in de zijde-industrie worden grote hoeveelheden water verbruikt.Het productieproces is inefficiënt, wat een negatieve invloed heeft op het klimaat. Van beide stoffen is de productie daarnaast dieronvriendelijk, omdat schapen op een ruwe manier van hun wol worden ontdaan en zijderupsen levend gekookt.
Viscose is een kunstzijde. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt wederom heerlijk koel in de zomer. Het is wel weer minder sterk en het kreukt sneller dan bijvoorbeeld katoen.
Kies kleding van luchtige stoffen zoals katoen of linnen. Wij Nederlanders staan bekend om onze lichte huidjes en hebben dan ook de neiging om snel te verbranden. Kies dus voor kleding die wat meer bedekt. Het klinkt tegenstrijdig, maar een lange broek of jurk is comfortabeler dan u denkt in extreme hitte.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Omdat zijde een natuurlijk materiaal is, bestaat het uit eiwit. Dat wil zeggen dat er geen chloor of optisch bleekmiddel gebruikt mag worden. Ook alcoholhoudende vloeistoffen als parfum en haarspray kun je beter uit de weg gaan. Laat deze dus eerst goed drogen voordat je jezelf aankleedt.
Lucht is een slechte geleider van warmte (en koude). Hierdoor is wollen kleding bijzonder geschikt om lichaamswarmte vast te houden, de zijde in de kleding zorgt ervoor dat het zeer zacht en prettig aanvoelt op de huid. Wol-zijde stimuleren de huidontwikkeling en reguleren perfect de warmte.
Natuurzijde. Echt zijde, ook wel natuurzijde genoemd, is een natuurlijk product en daarom kostbaar. Het is een substantie die wordt afgescheiden door verschillende soorten insecten als de zijderups en bepaalde soorten spinnen. De substantie stolt tijdens het afscheiden wanneer het in contact komt met de buitenlucht.
Omdat de productie van zijde intensief is, is echt zijde een duur product. De prijs van zijde gebruikt voor kleding of beddengoed kan al gauw 30 tot 40 euro per vierkante meter zijn. Nep zijde daarentegen wordt gemaakt van polyester, een synthetische stof.